2017. március 24., péntek

A Zsivány egyes eseményei a Csillagok háborúja könyv tükrében

Közvetlenül a Zsivány egyes után megtekintve az Új reményt, felmerültek bizonyos kérdések bennem.

  1. Honnan tudta Vader, hogy a Tantive IV (fedélzetén az ellopott tervrajzokkal) épp a Tatuinra megy? A Zsivány egyes végén Leiáék Vader orra előtt lépnek a hipertérbe, az Új remény elején meg már ott van Leiáék sarkában Vader csillagrombolója. Hogy került oda? A hiperűrben senkit sem lehet követni. Honnan tudta Vader, hogy éppen oda kell mennie?
  2. Vader számára az Új reményben az egyik fő kérdés az volt, hogy hol van a lázadók titkos támaszpontja. A Zsivány egyes végén viszont Vaderék megbénították és elfoglalták Raddus admirális cirkálóját, a Profundityt, rajta egy háromezer-kétszázhuszonöt fős személyzettel (a Zsivány egyes képes enciklopédia szerint legalábbis ennyien voltak). Velük mi lett? Miért nem belőlük szedi ki Vader az infót? Miért egyedül Leiától lehet megtudni a felkelők bázisának hollétét, amikor épp most ejtettek foglyul több ezer lázadót?
  3. Zsivány egyesben kész van már a Halálcsillag vagy nincs? Krennic szavai azt sugallják, hogy kész van. Az Új remény párbeszédei viszont egyértelműsítik, hogy követlenül az Alderaan szétlövése előtt lett kész. Szóval mi az a pillanat, amikor azt mondhatjuk, hogy kész van a Halálcsillag?

Tudom, hogy a Csillagok háborúja regénynek igazából nincs jelentősége, mert csak a film kánon, de mégis – pusztán az érdekesség kedvéért – megpróbálom megtalálni benne a fenti kérdésekre a válaszokat. :)


Vader a könyvben ezt mondja Leiának:
„Önök átlépték egy zárt rendszer zónahatárát, a fülük botját se mozgatták a számtalan figyelmeztető jelzésre, s tökéletesen figyelmen kívül hagyták a felszólításokat, hogy forduljanak vissza” – ez némileg megmagyarázhatja, miként tudott Vader a Tatuinról: amikor Leia a Scarif felett megszökött, Vaderék alighanem körözést adtak ki egy koréliai korvettre. Leia megérkezett a Tatuin fölé, az ottani birodalmi helyőrség repülésirányítója nyilván azonosítást kért, stb. Leiáék gyanúsan viselkedtek, nem válaszoltak, ráadásul a keresett hajó is ilyen típusú volt, így hát a helyi tiszt bizonyára jelzett Vadernek valahogy, aki azonnal ott termett a Devastatorral. Kérdés, hogy vajon miért volt a Tatuin zárt rendszer…

Menjünk tovább! Vader így folytatja:
„Tudomásom van róla, hogy abból a rendszerből néhány kém több ízben információkat sugárzott az önök hajójának.” – hoppá, az imént tévedtem: a zárt rendszer nem a Tatuin, hanem a Scarif. Tényleg eléggé zárt volt, azt láthattuk. Viszont nem volt semmiféle figyelmeztető jelzés, stb., hanem egy rohadt nagy űrcsata! Sajnos a több ízben való sugárzás sem stimmel: a filmben egyetlen adatküldés volt. :(

Viszont ettől függetlenül még mindig megállhatja a helyét az, hogy a Birodalom körözést adott ki egy koréliai korvettre. A Birodalom visszavágban elemezték az Ezeréves Sólyom utolsó röppályáját, miután eltűnt Needa kapitány szeme elől, s az alapján számították ki Solóék lehetséges úti célját. Ha ugyanígy elemzik a Tantive IV hipertér-ugrásának vektorát is, és abban az irányban az összes helyőrséget riasztják, hogy nagyon figyeljenek oda minden koréliai korvettre, akkor ez számomra már egy kielégítő magyarázat. Az első kérdésemre tehát megvan a válasz. :)

Vader ezután a következőket mondja:
„Amikor bemértük ezeket az adásokat, és azonosítottuk a feladókat, ezek az emberek azt a szánalmas dicsőséget választották, hogy végezzenek magukkal, mielőtt kérdőre vonhattuk volna őket.” – ezt nagyjából el is tudom képzelni. Jyn és a többiek ugyan nem öngyilkosok lettek, s a felszíni csata túlélőit is a szuperlézer iktatta ki, azonban itt még lehet szó esetleg Raddus admirálisról és az embereiről. Bár ők nem sugározva adták az adatokat a Tantive IV-re, de végtére is, a Leiánál levő tervrajz vitathatatlanul Raddus hajójáról származik. Raddusék pedig inkább megölték magukat, semmint hogy bármit kiszedjenek belőlük. Ezzel meg is van a válasz a második kérdésemre. Ráadásul, a Zsivány egyes képes enciklopédia szerint Cassian Andor magánál tartott egy méregkapszulát, öngyilkosság esetére. Könnyen lehet, hogy ez a lázadók körében az általános felszerelés része volt. Raddusék tehát öngyilkosok lettek, efelől most már nincs semmi kétségem. Ezért Leia maradt az utolsó ember, akiből Vader ki tudta volna szedni, hogy hol van a lázadók titkos támaszpontja.

Vader egyébként az ellopott tervrajzok kapcsán a könyvben folyton lehallgatott szalagokat emleget, és attól tart, hogy a Tatuinon valaki megtalálja azokat, és letörli őket saját használatra. Mint egy magnókazettát. :) Tudjuk, hogy a Zsivány egyesben lehallgatás nem történt, de a szalag stimmel: a Zsivány egyes képes enciklopédia szerint az a vaskos kazetta, amit Jyn és Cassian ellop az adattárból, az bizony valóban szalagot tartalmaz: "monomolekula-váltó bináris szalag 512 millió exanode kapacitással".

A Halálcsillag tanácstermében zajló vita az Új reményben látottakhoz hasonlóan zajlik a könyvben is. Itt is elhangzik, hogy „Amíg a harcbázis tökéletesen nem működik, még sebezhetők vagyunk.” Tarkin pedig így fejezi be a vitát: „Vader lovag majd megszerzi nekünk a lázadók erődjének a koordinátáit, mire a bázist harcra késznek nyilvánítjuk” – mindezek alapján kijelenthető, hogy a regény szerint a Halálcsillag ebben a pillanatban még nincs kész. Akárhogy is csűrjük-csavarjuk, ennek Krennic szavai igenis ellentmondanak. Az ő megnyilvánulásai mind azt mutatják, hogy a támaszpont kész van. Idézetek következnek a filmekből.

Krennic ilyeneket mond Tarkinnak:
„Minden birodalmi alakulatot evakuáltunk, és készen állunk arra, hogy elpusztítsuk az egész holdat.”
„És ez még csak a töredéke volt a tényleges pusztítóerejének.”

Krennic Galennek:
„Ez nagyszerű hír, Galen. Végre elkészült az űrállomás.”
„Hogy honnan tudom, hogy elkészült a fegyver? Hadd avassalak be a részletekbe!”

Krennic Vadernek:
„Megalkottam az Uralkodónak a Halálcsillagot. Muszáj fogadnia engem, mert mindenképp meg kell értetnem vele, hogy milyen elképesztő ez a fegyver.”

„készen állunk arra”, „elkészült”, „megalkottam” – nyilvánvaló, hogy Krennic szerint a Halálcsillag már 100%-osan kész van.

Ezen események után pedig a következőket halljuk az Új reményben:

Tagge: „Amíg ez a támaszpont nem működőképes, sebezhetőek vagyunk.” – Nem működőképes? Tagge alighanem lemaradt egyről s másról…

Motti: „Azt javaslom, vessük be!” – Úgy tűnik, Motti sem tudja, hogy már kétszer bevetették.

Motti az Alderaan elpusztítása előtti jelenetben: „Az ellenőrzést befejeztük. Minden rendszer működőképes.” – Na most lett kész a Halálcsillag!


A fenti idézetek számomra azt mutatják, hogy a Halálcsillag eredetileg az Új remény idején lett kész; az Alderaannal kapcsolatban történt az első és egyetlen szuperlézer-lövés. Utólag meg lehet magyarázni, hogy az Alderaan elpusztítása volt az első igazi, teljes erődemonstráció, míg Jedha városának megsemmisítése csak egy kis bemutató fegyverteszt (ahogy Tarkin mondja is), a scarifi pusztítás pedig a jedhaihoz hasonló ujjgyakorlat, de összességében számomra sajnos megmarad az ellentmondás érzete; a harmadik kérdésemre tehát nem találtam kielégítő választ.

3 megjegyzés:

  1. Helló!

    Megpróbálok 1-2 infóval segíteni. De azt előtte leszögezem, hogy én még 2000 előtt voltam SW fan. Azóta sok szabály megváltozhatott, vagy csak én felejtettem el.
    No meg ugyebár a film készítők sose olyan aprólékosak, mint a rajongók. :)

    1) Követés.
    Itt két fontos eseményt kell összehasonlítanunk, hogy pontosabban lássuk a dolgokat. Két alkalommal volt, amikor Vader követte Leilát: Egyik a 4. rész elején, amikor meg is találtam. Másik később, a 5. részben, amikor nem találta meg, majd csak Lando közreműködésével jut el Vader a Bespinre.

    Milyen módszerekkel lehet valakit követni. Úgy nem, mint az autóban, hogy megyünk utána. Ez konkrétan le van szögezve a filmben.
    Akkor mondjuk Darth Vader az Erő által. Miért is ne? Leila is erőérzékeny, ráadásul még családtag is.
    Csakhogy ha a 4. részben Vader tudta követni, akkor miért nem tudta az 5. részben? Ráadásul a 4.-ben Vader még nem is tudta, hogy Leila is ott van. Azt meg csak később tudja meg, hogy Leila családtag.
    Ez a módszer kilőve.

    Hihetőbb, és technikailag is könnyebben kivitelezhető, hogy a birodalmiak kilőttek egy jeladót, ami rátapadt a hajóra.
    De ez se jó, mert ezt megint nem alkalmazták az 5. részben.

    Tehát valami olyat kell keresnünk, ami a 4. részben Vader számára előnyt jelentett. Ebből én egyedül a bolygók elhelyezkedésére tudok tippelni.

    Azt tudjuk, hogy a hipertérben nem lehet fordulni. 1-1 hosszabb utat több, rövidebb ugrásokkal tesznek meg, és akkor fordulnak. Az űr pedig leginkább üres. Így leginkább azt tudom elképzelni, hogy a hajó belépett a hipertérbe, minek utána Vaderék megnézték mely bolygók vannak abba az irányba.
    Mivel az űr hatalmas, már nagyon minimális eltérés is több tíz-száz fényévnyi különbséget jelenthet. Így nagyon pontosan bemérhető melyik irányba mentek. Ezek után már csak utána kellett menni.
    Abban az esetben pedig, ha több bolygó is arrafele van, akkor is, csak meg kell állni mindegyiknél, "kinézni a valós térbe", és ha nincs ott senki, tovább kell menni.
    Miért nem csinálták ezt az 5. részben? Azért, mert Han direkt elterelő műveletet hajtott végre. Ráadásul mindenki éppen fedezékbe vonult, amikor azt hitték, hogy belépett a hipertérbe. Így a pontos útvonaluk nem volt meg.
    Vagyis éppen hogy ott is volt egy elmélet, melyik irányba indultak el. Hiszen Han terve pont az volt, hogy a Birodalom majd követi őket, miközben ők ott maradnak. Tehát ez pont azt mutatja, hogy a Birodalom igen is gyakran használja azt a módszert, hogy lehetséges útvonalat számol. És elég gyorsan, hiszen pár perc múlva már az összes csillagromboló elment.

    Itt a kérdés inkább ott merül fel, hogy akkor Leiláék miért nem azt csinálják, hogy ugranak egy rövidet valahova, majd fordulnak egyet, megint ugranak egy rövidet egy másik irányba, stb.. ilyen lerázós módszert biztosan tudnának.
    Hacsak a hiperhajtóműnek nem követelménye, hogy érkezéskor legyen valami nagy tömeg a közelben. E mellett pedig még az is lehet, hogy annyira megijedtek Vadertől, hogy bepánikoltak, és egyenesen ugrottak, nem alkalmaztak lerázós taktikát.

    VálaszTörlés
  2. 3) Mikor van kész a Halálcsillag?
    Ennek meghatározása nem olyan egyszerű. Hatalmas katonai objektum, ami bizonyára a Birodalom büszkesége is egyben. Több dolog is lehet, amikortól késznek lehet nyilvánítani. Mikor számít befejezettnek?
    - Amikor ezt kimondja egy katonai vezető, és akkor ki lehet fizetni a számlákat?
    - Ha leszállították a megfelelő helyre?
    - Ha a Császár átvágta a piros szalagot?
    - Ha kapott azonosítót (rendszámot), és felvették a rendszerbe?
    stb...stb...
    Tehát attól még, hogy fizikailag készen van, adminisztrációs szempontból még nem biztos.

    De még a fizikai készenlétnek is vannak szakaszai. Nyilvánvaló, hogy a készítők le akarták nyűgözni a főnökeiket, így azok az elemek élveztek prioritást, amik látványosak. A pajzs nem ilyen. A wc sem ilyen. És a büfé sem ilyen. A takarító droid igen (mégsem lehet tele az űrállomás hulladékkal). A turbólézer is ilyen.

    Könnyen lehet egy olyan állapot, amikor a hajtómű készen van (lehessen mozgatni), meg az ágyú is (lehessen mutogatni), de még sok más hiányzik. De azok úgyis elkészülnek, így a mérnökök azzal már nem törődnek, az ő fejükben készen van.
    Vagy pedig az űrállomást fel is kell tölteni! Nemcsak katonával, hanem pl. a pajzs és a lézer működéséhez szükséges energiával (szénnel, plutóniummal vagy akármivel is fűtik a Halálcsillagot). Mi van, ha ebből csak annyi van, ami a bemutatókhoz elegendő? A Zsivány Egyes idejében még nem volt annyi energia, ami a bolygó felrobbantásához elegendő. Ahhoz, hogy a levegőt néhány száz fokkal felmelegítse, ahhoz jóval kevesebb is elegendő (nem is beszélve a hűtésről, stb...).
    A 4. részben azért tudtak teljes bemutatót tartani, mert addigra megérkezett az energia, a biztosítékok, a hűtővíz, az elegendő személyzet, a hamburgerárus, stb.. ami mind-mind szükséges a lézer 100%-os használatához.

    De az állomást még sincs még kész, mert még hiányzik a pajzsgenerátorhoz szükséges szíj, csapágy, személyzet, vagy bármi. De azzal úgysem kell sietni, hiszen annyi ágyú van, hogy úgyse tudna senki egy komolyabb találatot bevinni (figyeljük meg, hogy a lázadók nagy hajókkal nem is próbálkoznak. Pedig még ha üresen neki is küldenék, az is komoly károkat okozhatna).

    VálaszTörlés