2018. szeptember 29., szombat

A holosakk

George Lucas egyik legkorábbi elképzelése a Csillagok háborújához az volt, hogy a szereplők útközben valamiféle sakk-szerű játékkal ütik el az időt.



Ám eleinte még nem volt kiforrott, hogy pontosan ki is játszik. Ez itt John Barry rajza a kalózhajó belteréről, 1975 novemberéből:


Mint látható, Csubakka nem vesz részt a sakkpartin, a két droid egymással játszik (középen pedig egy általam beazonosíthatatlan lény látható). Ezúttal is Han Solo hajója a helyszín, de nyilvánvaló, hogy ez még a Colin Cantwell-féle dizájnnak a belseje.

Aztán persze véglegesedett az ötlet: Artu és Thripio játszik Csubakka ellen. A felvétel a szereplőkkel az angliai Elstree stúdióban készült 1976 májusában. De ekkor még természetesen hiányzott róla a vizuális effektus.


George Lucas 1977 márciusában bízta meg Phil Tippettet és Jon Berget a holosakk-jelenet vizuális effektusának elkészítésével. Az eredeti elképzelés az volt, hogy embereket öltöztetnek be, és azt az illúziót keltik, mint ha kicsi figurák lennének. De időközben bemutatták a mozik az Eljövendő világ című filmet, amiben épp így valósítottak meg egy jövőbeli sakk-jelenetet, ezért más megoldáshoz kellett folyamodni.


(Ez is egész jól sikerült trükk lett, bár a sárga figurák térfelén nem teljesen stimmel a perspektíva.)

Így született az ötlet, hogy a dejarik sakkjátszma szereplői stop-motion lények legyenek. Az akkor még külsős Phil Tippett és Jon Berg animálta a figurákat az ILM épületében. Az eredetileg a kantinjelenet bővítésére tervezett 10 figurából valamilyen oknál fogva csak 8 szerepel a filmben. A felvételt Dennis Muren készítette, és Ken Ralston is besegített.


Öt nap alatt végeztek a felvétellel, ami a filmben csak néhány másodperc. (A filmben látottakhoz képest két további jelenet is készült a sakkjátszmához, de Lucas ezekre nem tartott igényt.)

Precízen megtervezték, hogy a jelenetben mi hova kerüljön a képen. Ez itt épp Artu első lépése:


A felirat szerint 98 képkocka megvalósítása a terv (ami kb. 4 másodperc), és az egyik lény 77 képkockányi várakozást követően egy mezőt előre ugrik.

Az alábbi terven pedig Csubakka lépése látható:


Az 57 képkockányira (vagyis alig több, mint 2 másodpercesre) tervezett felvételen Csubi figurája Artu figurája mellé ugrál. (Ezek a lények kicsit máshogy néznek ki, mint a végleges verzió. Nem tudom az okát.)

A felvétel elkészült, a Csillagok háborúja számos Oscart nyert, Tippett és Berg pedig csatlakozott az ILM-hez.

Az ébredő Erőben egy rövid ideig ismét láthatjuk a sakkjátékot, amint Finn véletlenül bekapcsolja azt.


Számomra csodálatos a tudat, hogy a jelenethez ugyanazokat a mágusokat hívták vissza, akik ismét ugyanazzal a technikával készítették el a trükköt, mint évtizedekkel korábban. Ismét Tippett és Berg volt az animátor, valamint újra Muren volt az operatőr.


Bár az eredeti figurák használhatatlanok voltak már, tökéletesen lemásolták azokat (állítólag az egyik lény szőrszálai Tippett szakállából származnak).

A Zsivány egyesben is láthatjuk a dejarik játékot, ám ezúttal nem hologram formájában.


Mivel ezek a történet szerint is csak bábuk voltak, feltételezem, hogy ezúttal nem volt szükség Phil és Jon közreműködésére.

A legutóbbi filmben, a Solóban megint feltűnik a sakk. Tobias mutatja meg Csubinak a játékot. Ezúttal is Tippett cége kapta a megbízást, ám a két veterán animátort immár felváltotta David Lauer és Tom Gibbons.


És itt jön az érdekesség! Amikor Joonas Suotamo Csubakka jelmezében rácsap az asztalra, kirepül belőle két kis kék gomb. Ez bizony a díszlet előre nem tervezett rongálása volt, de bennhagyták a filmben. Chris Morley, a Solo vizuális effektusainak egyik feje ugyanis arra gondolt, hogy ez a véletlen épp kapóra jön: utólag néhány szikrát tesz a kipottyanó gombokhoz, és egyúttal arra is ad magyarázatot, hogy Tippették eredeti 10 figurájából miért csak 8 szerepelt az Új reményben. Mert a gombok kipottyanásával egy időben a hozzájuk tartozó két figura is eltűnik. :)


Szóval, eddig Lando csilli-villi hajójának leamortizálását egyértelműen Han Solónak tudtam be, de most kiderült, hogy az első lépést Csubi tette meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése