2018. szeptember 28., péntek

A pajzsgenetátor felrobbantása

Han és csapata sikeresen felrobbantotta a pajzsgenerátort az Endoron.


De hogy történt mindez a valóságban?


Joe Johnston, Dennis Muren, Ted Moehnke és Thaine Morris tanakodnak, miként valósítsák meg az antennatányér felrobbantásának felvételét:


A tervezés kezdete és a robbantás filmezése között mindössze négy nap telt el. A többiek külön-külön javasolták felvenni a jelenetet; külön a fákat, az antennát és az eget, aztán utólag összekombinálni őket egy képpé. Muren viszont mindig is annak a híve volt, hogy lehetőség szerint a trükkfelvételek már kamerán belül valósuljanak meg. Ezúttal is egyetlen felvételt akart, amiben minden együtt látható, s nincs szükség utómunkára. Az ő javaslata valósult meg: készítettek egy hihetetlen részletgazdag terepasztalt, amely több elemből épült fel. Elöl, a kamerához közel Chris Evans által üveglapra festett fenyőfák láthatók. Mögötte kéken megvilágított bélésvásznat feszítettek ki. Erre azért volt szükség, hogy a háttérben látható dolgok igazán távolinak tűnjenek.


Még hátrébb helyezkedett el az antennatányér modellje, a környezetében miniatűr fa-modellekkel. Leghátul, úgy két méterre az antenna mögött pedig festett égbolt. Ez a festmény még A Birodalom visszavágból származik, ám a Hoth hófedte látképét eltakarja az eléje tett, hegyvonulat alakú mazonit-kivágás. Itt épp Patrick Fitzsimmons és Dennis Muren látható a hegyvonulat mögött illetve előtt:


Az antennatányér felrobbantását nagy sebességű kamerával vették fel: 300 kép másodpercenként.


A miniatűr fák darabja 5 dollár volt. Lorne Peterson szerezte be őket egy modellgyártó cégtől. Olyan üzletet kötött, hogy megveszi őket teljes áron, majd a filmezés után visszavásárolják tőle harmadáron. Így mindenki jól jár: az ILM olcsóbban jut hozzá a mini-fákhoz, a cég pedig aztán újra eladhatja őket. Csakhogy a robbantás intenzívebbre sikerült a tervezettnél, a 7 centis fák szinte elpárologtak, így Lorne terve dugába dőlt. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése