2023. október 9., hétfő

Luke térképe

Luke minek hagy maga után térképet, ha nem akarja, hogy megtalálják – kérdezik többen is, joggal. 


Nem mostanában láttam sem a VII., sem a VIII. részt, így nem emlékszem minden egyes részletre. Például arra sem, hogy egyáltalán elhangzik-e bármelyik filmben, hogy Luke-tól származik a térkép.

Én csak arra emlékszem, hogy

  • Lor San Tekkánál van egy kis részlet a térképből
  • Han Solo elmeséli, hogy Luke fel akarta kutatni a legősibb Jedi-templomot, és azóta nem látta senki
  • Artunál van a térkép többi része
De ki mondta, hogy ezek közül bármelyik térképrészlet Luke-tól származik?


Nekem van egy teóriám:

Luke ugyebár csalódott a Jedi rendben, annak tanaiban, meg mittudomén. Kitalálja, hogy a jediségnek véget kell vetni. Minthogy ő maga az utolsó Jedi, ezért ehhez csak félre kell vonulnia valahová a világ elől, és várnia a halált. Luke talán úgy gondolta, hogy mindehhez stílusos helyszín a legősibb Jedi templom, hiszen így ugyanaz a hely lesz a jediség bölcsője és a koporsója is, ráadásul a legelső Jedi-iratokat is megsemmisítheti ott. Luke tehát nekiállt felkutatni ezt a helyet, hűséges társával, Artuval együtt (akinek persze nem mondta el a célját; csak annyit, hogy keresi a templomot). A Luke által talált eredményeket Artu szépen eltárolta magában, biztos ami biztos alapon, talán Luke tudta nélkül. Ám Luke egyszer csak elakadt.


(Kicsit úgy, mint ahogy az idősebb Jones az évek alatt minden információt tudott már a Szent Grálról, épp csak az Alexandretta helységnév hiányzott neki.)


Szóval Luke elakadt. Ekkor megkérte a híres térképészt, Lor San Tekkát, hogy segítsen neki meglelni a hiányzó infókat. Lor a saját módszerével belekezdett a kutatásba, de közben Luke sem tétlenkedett, külön utakon maga is folytatta a munkát.


Aztán Luke, Tekkától függetlenül rájött a megoldásra, amit még Artuval sem osztott meg. Egyik éjjel, mialatt Artu aludt, Luke titokban lelépett az X-szárnyújával. Elment az Ahch-Tóra, és hogy biztosan ne tudja elhagyni a helyet, elsüllyesztette az űrhajóját. Az egyik X-szárny egy darabkáját ajtóként felhasználva beköltözött az egyik elhagyott, de a helyi gondnokok által jól karbantartott kunyhóba.





Közben Artu felébredt, és látta, hogy gazdája szó nélkül lelépett. Artu nagy bánatában téli álom módba kapcsolt, még C-3PO kedvéért sem szólalt meg.



Időközben Lor San Tekka rábukkant a Luke által kért infókra, és örömmel felhívta telefonon, de nem érte el. Ezért Luke testvérét, Leiát hívta. Leiától megtudta, hogy Luke-nak nyoma veszett. Leia épp nem ért rá, hogy elmenjen a térképrészletért, de elküldte maga helyett Poe Dameront.



(Ezalatt az Első Rend kémeinek is tudomására jutott Luke eltűnése, és hogy Lornál van egy térképrészlet, ami a nyomára vezethet.)



Artu persze csak megjátssza a tetszhalottat, mert valójában mindvégig fülel. Amint meghallja, hogy BB8-nál van a hiányzó részlet, azonnal életre kel, és együtt összerakják a teljes térképet.



Luke az Ahch-Tón töltött időt az ősi könyvek felgyújtása előtt azzal tölti, hogy rájöjjön, miként vághatná el magát az Erőtől, aminek révén még Leia sem találhat rá (ahogy tette azt a Felhővárosnál). Amikor ez sikerül neki, nincs más hátra a terve végrehajtásához, mint felgyújtani a könyvtárat, aztán már csak meg kell halnia. Luke arra gondol, megadja a módját a könyvek elégetésének: frissen mosott, élre vasalt Jedi ruhát vesz fel, még egyszer utoljára. Mikor felöltözött, és már csak a könyvtárfához kéne indulnia, még egy percre elmélázik ezen az egészen. Gondolatait azonban egy ismeretlen lány érkezése zavarja meg…





A fentieket csak az teszi semmissé, ha a filmben elhangzik, hogy a térképet direkt Luke hagyta hátra. De én tényleg nem emlékszem ilyesmire.

Mindez persze csak az én elképzelésem. Valójában fogalmam sincs, hogy kitől és mikor szerzett tudomást a térkép létezéséről Leia, sem hogy miért Poe Dameron után három perccel érkezett meg érte Kylo is.

Továbbá az is kérdés, hogy egyáltalán mire kellett a Tekkánál levő térkép. A lényegi rész Artunál volt, azt a Tekka-térkép nélkül is értelmezhették volna. És Artu miért pont akkor ébredt fel, amikor?


Mondhatnám, hogy jó volna ezekre valami magyarázat, de igazából leszarom. :)

3 megjegyzés:

  1. Mcguffin. Abból is a bénább változat.

    VálaszTörlés
  2. Le is kell szarni! 7-8-9. Rèsz nem lètezik ès a bèna meg tök ellentmondàsos sorozatok sem.Ìrhatnàl a rogue oneról is egy cikket,kivàncsi vagyok a vèlemènyedre.Tulajdonkèpp miről szòl az is?Elnyújtva az eleje aztàn a fanservice űrvsata a totàl hülyesèg ep.4 bevàgàsokksl..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hali!
      Köszi a hozzászólást. :) Nekem tetszett a Zsivány egyes. Régebben írtam már róla, itt olvashatod: https://csillaghaboruk.blogspot.com/2017/03/a-zsivany-egyes-esemenyei-csillagok.html

      Törlés