2019. február 7., csütörtök

Ez a bajom az előzmény-trilógiával

Véleményem szerint Lucasnak kötelessége lett volna úgy alakítani előzmény-trilógia történetét (a továbbiakban PT), hogy semmilyen pontban ne szülessék ellentmondás a régi trilógiával (a továbbiakban OT), mert különben csökken a hexalógia élvezeti értéke.

Sajnos George-nak ezt nem sikerült teljesítenie; a PT bizony több pontban is ellentmondásba keveredett az OT-val. Ezeknek egy részére utólag rá lehet valahogy húzni egy gyenge lábakon álló magyarázatot, de akad néhány, ami sehogyan sem menthető.


Kezdem azokkal az OT-PT ellentmondásokkal, amikre rá lehet erőltetni valamiféle magyarázatot.


„Don't seem to remember ever owning a droid. Very interesting...”

Ez végül is igaz. Obinak nem volt droidja egyik filmben sem. Artu tehát rosszul fogalmaz, amikor azt állítja, hogy ő Kenobi tulajdona. Mindenesetre akkor is érdekes, hogy Obi szemmel láthatóan nem ismeri fel Anakin droidját, akivel ő maga is átélt pár kalandot. Ez nálam nem stimmel, hiába mondja erre bárki, hogy rengeteg R2-es létezett Artun kívül is. Ezt nem lehet annyival elintézni, hogy van egy csomó ugyanilyen típusú droid.

Csehszlovákiában tömeges mennyiségű sárga Škodát gyártottak, ebből egy jó adagot Magyarországra exportáltak. Az egyik példány édesapámé volt, de kb. 1989-ben megvált tőle. Azóta nem láttam azt az autót. Viszont ha most bekopogna ide egy sárga S100-as, és engem keresne, egyből arra a bizonyos Škodára gondolnék. Nem azt mondanám, hogy "nekem ugyan sosem volt Škodám". Hanem ezt: "nahát, te véletlenül nem apám Škodája vagy?"

Artunak egész egyszerűen nem kellett volna találkoznia a PT-ben Obival, és nincs semmi gond. Mindenesetre valahogy el tudom fogadni (bár nem tetszik), hogy ha már mégis így alakult, Obi nem ismeri fel. Idős már, na. :)


„General Kenobi, years ago you served my father in the Clone Wars.”

Micsoda? Obi a klón háborúban Bail Organát szolgálta? Nem a Köztársaságot? Menthető ez a mondat azzal, hogy a PT-ben épp csak a háború kezdetét, aztán pedig a végét látjuk. Ami a kettő között van, azt nem. Szóval magában a háborúban tényleg lehetett olyan küldetése Obinak, amiben közvetlenül Bailt szolgálta. Talán valamelyik animációs sorozatban van is ilyen epizód. (Nem ismerem azokat a sorozatokat.)


„I've seen a lot of strange stuff, but I've never seen anything to make me believe there's one all-powerful force controlling everything. There's no mystical energy field that controls my destiny.”

Nagyon hiányolok innen valamit. Éspedig Csubakka közbeszólását, hogy „Han, én ismertem egy Yoda nevű Jedit, talán az itt jelen levő öregúr is hallott már róla. Ez a Yoda márpedig használta az Erőt, a saját szememmel láttam.”
De nem, Csubi meg sem szólal, csak a sakkra koncentrál. :)

Ha most valaki azt mondaná: Csubi nem is látta Yoda erőhasználatát, akkor gondoljon arra, amikor Yoda pillanatok alatt lefejezi a rá támadó két klónkatonát! Már ez sem egy olyan teljesítmény, amit egy bottal járó vénséges koboldtól félvállról vesz az ember, másrészt, a filmből az derül ki, hogy Csubi és Yoda nem csupán annyi időt töltött együtt, amennyit nekünk megmutattak. Legalábbis a „jó a kapcsolatom a vukikkal” mondat azt támasztja alá, hogy Yoda rendszeresen járhatott náluk, és mivel a csatában Csubi látszólag fontos szerepet tölt be (nem a csatatéren trappol, hanem a főnökök közt ácsorog), afféle elöljáróság lehet, vagy a klán egyik katonai vezetője, vagyis ebben a tisztségében simán találkozhatott korábban Yodával, amikor az a Kashyyykra látogatott.  Továbbá, a „hiányozni fogsz, Csubakka” mondat egyértelműen jelzi, hogy Csubi és Yoda jó ismerősök, netán még barátok is voltak. Csubakka egészen biztosan tudta, hogy Yoda jedi, ehhez nem fér kétség. A jedikről pedig tudvalevő, hogy használják az Erőt.

Szumma szummarum: nekem zavaró, hogy Csubi nem foglal állást a kis vitában. Yodának és Csubinak nem lett volna szabad ismernie egymást.


„There you will learn from Yoda, the Jedi Master who instructed me.”

Közben meg Qui-gon forog a sírjában. :) De erre még mindig rá lehet húzni, hogy Obi kiskorában abba az alsótagozatos osztályba járt, ahol Yoda tanítóbácsi oktatott A klónok támádásában. Szóval ez kábé oké.


„ – Hmmm.  Much anger in him, like his father.
– Was I any different when you taught me?”

Ez megint azt sugallja, hogy Yoda volt Obi mestere, nem más. De a fentivel végül is ez is magyarázható.


„– Leia... do you remember your mother? Your real mother?
– Just a little bit. She died when I was very young.”

Na igen. Leia emlékszik az édesanyjára, akit utoljára kétperces korában látott. Erre nincs más magyarázat, mint hogy az Erőn át emlékezik valahogy rá. Bár azt vegyük észre, hogy nem úgy fogalmaz, hogy újszülött volt az anyja halálakor, hanem hogy nagyon fiatal! Mindegy, Leia emlékezése az anyjára, döcögősen ugyan, de megmagyarázható.

Persze, a fenti párbeszéd megírásának körülményeit ismerve egyértelmű, hogy ezt George eredetileg nem így képzelte. Rinzler könyvéből kiderül, mi volt a jelenet háttérsztorija 1981-ben: miután Obi legyőzte Anakint, utána látogatja meg Anakin feleségét, és közli vele, hogy mi történt. Addigra ez a feleség (még nincs meg a Padmé név) már megszülte az ikreket, akik kb. hat hónaposak. Ben javaslatára a gyerekeket elválasztják egymástól, és míg Obi a Tatuinra megy Luke-kal, addig Leia és az anyja az Alderaanra költözik. Ott éldegélnek, mikor Leia kétéves korában az anyuka meghal, s ekkor fogadja örökbe Leiát a király. Így lehetséges, hogy Leia emlékszik az igazi anyjára. Mert amikor félárva lett, már két éves volt, nem két perces.


És akkor következzenek azok a sajnálatos hibák, amiket nem lehet kimagyarázni:


„I haven't gone by the name Obi-Wan since oh, before you were born.”

Nem stimmel. Luke születésekor a filmben senki nem hívta Obit Bennek.

Amíg a PT nem létezett, addig az Új reményben (és az egész OT-ben) Obinak csak egyetlen hazugsága volt, éspedig hogy az apját megölte Darth Vader. Ezt nevezhetjük kegyes hazugságnak is. Sokkolhatta volna Luke-ot, ha a "hogyan halt meg az apám?" kérdésre a nyers igazságot mondja el neki csonkolásostul, összeégésestül, stb. Ehelyett Obi csúsztatott. Ezzel nincs bajom, ráadásul A Jedi visszatérben még ki is magyarázta magát. Bizonyos szemszögből. :) Szóval ez nálam oké.

A PT viszont ugyanabba a jelenetbe rakott Obinak két további hazug mondatot, amiket lehetetlen racionálisan indokolni.


Az egyik szituáció:

„That's what your uncle told you. He didn't hold with your father's ideals. Thought he should have stayed here and not gotten involved.”

Frászt! Owen és Anakin talán két mondatot ha szólt egymáshoz, aztán soha többé nem találkoztak. Még hogy Owen nem értett egyet Anakin eszméivel?! Nem is ismerte!

A teljes párbeszéd magyarul:

Luke: Apám nem harcolt a háborúban. Pilóta volt egy teherhajón.
Obi válasza – „A” változat (az igazság):
                A bácsikád persze ezt mondta neked. Valójában viszont alig ismerte apádat, talán egyszer ha találkoztak.
Obi válasza – „B” változat (hazugság)
                A bácsikád persze ezt mondta neked. Már akkor az volt a véleménye, hogy apádnak itthon kellett volna maradnia, nem holmiféle háborúba keverednie.

Kérdés: Obi miért nem az „A” változatot mondta? Miért kellet itt hazudnia?

Aztán, kicsit később a másik mondat:

„Your father wanted you to have this when you were old enough”

Ez a legbosszantóbb az összes ellentmondás közül. :( Obi itt is mondhatott volna mást.

Obi szövege – „A” változat (az igazság)
                Erről jut eszembe, van itt számodra valami. Apád hagyatéka, épp itt az ideje, hogy megkapd.
Obi szövege – „B” változat (hazugság)
                Erről jut eszembe, van itt számodra valami. Apád azt akarta, ha felnősz, legyen a tied.

Kérdés ismét: Obi miért nem az „A” változatot mondta? Miért kellett megint hazudnia?

De igazából nem is az a kérdés, hogy Obinak mi mást kellett volna mondania. Hanem az, hogy miért nem törekedett a George PT írásakor arra, hogy az OT-ben minden elhangzott mondat tökéletesen helyénvaló legyen a PT ismeretében is. Sokkal jobb volt az Új remény nézésekor azt hinni, hogy tényleg lezajlott valamikor régen egy párbeszéd Anakin és Obi között, amiben előbbi rábízza a fénykardját utóbbira, hogy majd egyszer adja át Luke-nak.

Kicsi koromban olvastam a Csillagok háborúja regényt (a filmet akkor még nem láttam). Számomra Ben volt a bölcs pártfogó, a mentor. Minden szavát elhittem, szinte már-már felnéztem rá. Ittam a szavait, csakúgy, mint Luke, aki a filmben tátott szájjal hallgatja Ben monológját.

Egyáltalán nem tetszik, hogy azt kéne elfogadnom, hogy a bölcs öregemberből a PT egy olyan alakot csinált, aki össze-vissza hazudozik!!
A PT egyszerűen lerombolta Obi karakterét. Hogy divatos megfogalmazással éljek: George tönkretette a gyerekkoromat! :D


BÓNUSZ PÉLDA
(ez már csak szőrszálhasogatás részemről)

Csillagok háborúja regény több ízben is említi, hogy Thripiót szörnyen zavarják az illesztékeibe bejutott homokszemek. A filmben erre csak ez az egy mondat utal:


Thank the maker! This oil bath is going to feel so good. I've got such a bad case of dust contamination, I can barely move!

Baljós árnyakban viszont sosem panaszkodott a porszennyezésre, pedig még borítása sem volt. Mennyivel jobb volt, amikor még azt lehetett hinni, hogy Thripio az Új reményben járt először a Tatuinon! :)


Az előbbiekben ecsetelt zavaró ellentmondások mellett a másik dolog, ami kicsit bánt a PT-vel kapcsolatban, hogy a korábban óriásinak vélt galaxist tanya méretűre zsugorította, ahol mindenki valakinek az apja nagybátyjának a kollégiumi szobatársa.

Egyszerűen rossz érzés azzal a tudattal nézni az Új reményt, hogy a két droid, akiket a Birodalom nagy erőkkel keres, nem más, mint a gonosz Darth Vadernek a feleségétől kapott nászajándéka illetve a gyerekkorban összerakott házirobotja. Sokkal jobb volt, amikor ez csak két random droid volt, akik belecsöppentek a kalandba.

Nem tetszik azzal a tudattal nézni az Új reményt, hogy a farm, ahol a jawák megállnak kirakodni az eladó droidokat, VÉLETLENÜL éppen az a hely, ahol az említett két droid már évtizedekkel ezelőtt járt (s egyikük életvitelszerűen ott is lakott). Nem jó úgy nézni az Új reményt, hogy Owen azt a robotot veszi meg pénzért, ami korábban eleve abban a háztartásban szolgált. Sokkal jobb volt, amikor még Owen és a droidok az Új reményben találkoztak először.

Nem jó úgy végighallgatni Han humbug-szövegét, hogy közben Csubi nem szól közbe Yodára hivatkozva. Százszor jobb volt akkor nézni azt a jelenetet, amikor még fel sem merült bennem, hogy a helyiségben Benen kívül bárkinek is lett volna erőhasználó ismerőse.

Mennyivel jobb volt, amikor az Új reményben csak azt kellett látni, amit mutatott, nem? :)

Érdekes, hogy a PT kritizálói többnyire a túltolt CGI-re, a béna szerelmi szálra, a gyenge színészi teljesítményre, az unalmas politikai vonalra és Jar Jar Binksre panaszkodnak. Nekem ezek közül egyikkel sincs bajom. Számomra csak az OT-PT ellentmondások, a mindenki mindenkinek az ismerőse jelenség és a midikloriánok zavaróak.

(Ha esetleg valakinek úgy jön le, hogy én utálom a PT-t, hát nem. Szeretem, csak nehéz szemet hunynom a hibái felett.)

3 megjegyzés:

  1. Én a Csuba-Han jelenetre tudok egy ennél jobb magyarázatot.
    Miután a régi Köztársaság elbukott, akkor valamiért a Birodalom úgy döntött, hogy az erőhasználatnak még az ismeretét is kiirtják. Még az emlékezetből is (itt mondjuk érdekes adalék, hogy ezt hogy csinálják egy ekkora galaxisban, ahol olyan lények is vannak, mint a Yoda, aki bőven 100+ évig él). Tehát míg a régi Köztársaságban a jedik a társadalom ismert tagjai voltak, addig a Birodalom idejében már a mitológia részét képezték. A tiltott mitológiáét.
    Han már ebben nőtt fel (holott ő pont van olyan idős, hogy gyerekkorában még láthatott a TV-ben jedikkel kapcsolatos filmet, talán még szappanoperát is). Ő pedig tényleg egy olyan fenegyerek, aki csak azt hiszi el, amit lát. Nyilván, csempészként sok más urban legends-el is találkozott, amiről kiderült, hogy nem igaz. Ez alapján az ő kételkedése oké.
    De Csubi miért nem szól?
    A) verzió: mert tudja, hogy ez a téma tiltott, és tudja, hogy Yoda egyedül van valahol. Nem akarja leleplezni. Még olyan szinten sem, hogy Han-nak erről beszéljen. Mert mondjuk ismerve a barátját, a végén még meg akarja keresni, és arra felfigyel a birodalom, stb..
    B) verzió: Han-al már számtalan vitájuk volt ezzel. És Han kitartóan azt hiszi el, amit csak látott. És Csubinak már egy idő múlva elege lett ebből, és inkább ráhagyja.

    Itt inkább az lehetne a kérdés, hogy Csubi miért nem mondja azt, hogy "Na végre, újra egy jedi, hozzuk össze a régi bandát". Ennyire kívülálló lett volna az eseményekben, vagy ennyire nem érdekelte volna?

    A PT-vel inkább az a baj, hogy a régi rajongóknak akartak megfelelni. A helyett, hogy inkább a filmre figyeltek volna, hogy az jó legyen, és akkor a rajongók is elégedettek. Mert ők is pont azt akarták, hogy a galaxis táguljon, ne pedig tanyára zsugorodjon (a könyvek mindig növelték a galaxist). Csakhogy e helyett a rendezők elővették a "régi kedvenc ismerősöket". Lett R2D2 (aki a végén már superman lett), C3PO, de még Jabba is! (meg Jabbané) (én személy szerint C3PO-t sose kedveltem, felőlem kimaradhatott volna)

    Én egyedül a sivatag kezdettel értek egyet. Mind a 3 trilógiában egy elfeledett/elveszett/elrejtett ember van, aki el akar vágyódni. Ezt egy metropoliszban nem lehet. Az is kell, hogy jó pilóta legyen. Ez egy erdős, mocsár vagy víz alatti bolygón nehezebben elképzelhető.

    Amúgy a NT (new triology)-vel is pont ez a baj. Nem történetet akartak csinálni, hanem a rajongóknak megfelelni. Ezt egyébként pont Rian Johnos árulta el.
    Egyszer azt mondta, hogy sokat gondolkodott, mi lehetne jobb az "én vagyok az apád" mondatnál. Mire azt találta ki, hogy "senki fontos nem volt az apád". Ilyen érzelem foltokkal pakolta tele a filmet, amiknek semmivel semmi kapcsolatuk sincs, és közben a filmnek se lett története..
    Ha már nem akarta valamelyik korábbi szereplőhöz kapcsolni (nekem a Palpatine verzió tetszett a legjobban), akkor is lehetett volna egy részeg-áruló nevenincs jedi, aki a klónok háborúját egy távoli kupiban töltötte. És ő is eladja a lányát/unokáját/családját egy piáért Bőven elég kiábrándító lett volna. Rey-nek meg feladja a leckét, hogy bizonyítson.

    Abba viszont belegondoltál már, hogy a PT1-ben (Phantom menance) lévő összes szereplő közül egy sem éli meg a Jedi visszatér végét? Leszámítva Wato-t, mert róla nem tudunk semmit. (Jarjar-t meg a rajongót végezték ki).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a hozzászólást. :) Nekem a B-verzió fogadható el, én inkább ezzel tudnám magyarázni (de milyen jó lenne, ha nem is kéne magyarázni, nem?).
      "Abba viszont belegondoltál már, hogy a PT1-ben (Phantom menance) lévő összes szereplő közül egy sem éli meg a Jedi visszatér végét?" Nem, erre még sosem gondoltam. :) És most akárhogy töröm a fejem, nem tudok mondani egyetlen szereplőt sem, akit életben látunk a Jedi végén.

      Törlés