2020. december 18., péntek

A fagyigép

1980. május 21. A Birodalom visszavág 102. percében a később Willrow Hoodra keresztelt háttérszereplő a hóna alatt egy fehér tárggyal iszkol a Felhőváros egyik folyosóján, miután Lando bejelentette, hogy a Birodalom átvette az irányítást.



A régi kánon szerint Willrow egy, a felkelés ügynökeinek listáját tartalmazó számítógép memóriáját igyekszik menteni. Igen, ez a fehér, vödör alakú eszköz egy memóriaegység volt akkoriban. :)
Hood azért szalad, hogy elrejtse egy hulladéklerakóban, mielőtt a birodalmiak elcsípik. (Az új kánon szerint a tárgy Willrow hóna alatt éppenséggel egy birodalmi csillagrombolóról származik, de hogy miért viszi magával, azt nem tudom.)

Köztudott, hogy a fehér vödör valójában egy fagyigép volt, ami ráadásul még ma is kapható, változatlan dizájnnal:



2018. október 13. Jon Favreau megmutatja nekünk, hogy a leendő élőszereplős sorozatban is látható lesz majd egy ilyen eszköz (ezúttal már nyilvánvalóan nem fagyigépől van szó, hanem kimondottan a filmsorozat kedvéért készített kellékről):



2019. november 22. Favreau fotója után majdnem egy évvel végre láthatjuk a vödör szereplését, A mandalori 3. fejezetében. A sorozatban kamtonónak elnevezett tárgyól persze kiderül, hogy ez egyáltalán nem egy számítógép memóriája, hanem egy tárolóeszköz. Az egyik ügyfelétől kapott temérdek beszkárt szállítja benne a címszereplő.



2020. október 30. A kamtono következő szereplése, megint majdnem egy évvel később, éspedig a sorozat 9. fejezetében. A szilikax oxalátot tartalmazó vödröt Cobb Vanth lopja el a Bányász Kollektívától.



2020. december 16. Rádöbbenek, hogy Luke-nak is van egy kamtonója! Még a Vukipédia sem említi Luke-ot mint kamtono-használót, pedig A Birodalom visszavág 72. percében, azaz éppen fél órával Hood felbukkanása előtt látható, hogy ott van egy fekete példány Luke cuccai között:


Vajon Luke mit tárol benne? :)

1 megjegyzés:

  1. Azért ma már vicces, hogy a 80-as években még így képzelték (képzeltük) el a futurisztikus memória tárolót. Ma meg a zsebünkben több terrabyte fér el... :D

    Azért ügyesen megoldották, hogy az egykori fagyigép a végén tényleg komoly szerepet töltsön be. Pedig lássuk be, ha valaki Darth Vader elől menekül a Bespinről, és mondjuk tudja, hogy a Tatuinra fog menni (nem pedig a Hothra), hát akkor naná, hogy a fagyigép lesz a legfontosabb eszköz, amit magával akar vinni. :D :D

    Amúgy ez a Hamilton is milyen béna cég... 37 dolláért árulja a fagyigépet. Ahelyett, hogy ráírnák, hogy "eredeti a Bespinről kimentve az utolsó pillanatban, Darth Vader leheletével", és mindjárt árulhatnák 4000 dolláért darabját!

    VálaszTörlés