2020. december 23., szerda

Palpatine tipegése

 

Tavaly ilyenkor, a HoloNet Krónikák 39. epizódjában beszélgettem Horváth Ede és Bozsó Tamás urakkal egyebek között Ian McDiarmidről.



A műsor 38-adik percétől hangzik el az alábbi párbeszéd:

Csongor: Van egy kis anekdota, amiről én nem tudom, hogy igaz-e vagy sem, de érdekesen hangzik. Hogy ugye a Palpatine-nak a trónja, mármint maga a kellék, tehát amit elkészítettek, azt egy elektromotor tudta forgatni jobbra-balra. Viszont ez nem olyan sebességgel forgott, mint ahogyan azt Lucas és Marquand szerette volna, mert túl gyors volt. És ezért megkérték McDiarmidet, hogy a lábfejével lassan tapodjon oldalirányba a köpönyege alatt. Tehát elméletileg amikor azt látjuk a filmben, hogy a császár a trónján kifelé néz az ablakon, és aztán felénk fordul az egész trónnal együtt, akkor elvileg Ian McDiarmid mozgatja a lábával ezt a széket.
Ede: Subidubidú, mint a lábbal hajtós kis kocsi. :)
Tamás: De egyébként van olyan jelenet, tehát olyan kameraállás, amikor úgy vették fel a jelenetet, hogy amikor forog, totál távol van? Tehát az egész személye...
Csongor: Hogy az egész látszódik?
Tamás: Így van.
Csongor: Ezzel a kérdéssel megfogtál, mert most én nem bírom felidézni, akárhogy is ütnél agyon, nem tudom felidézni magam előtt.
Tamás: Mert annyira, most ahogy mondod, ha tényleg hagytak benne jelenetet, és... bár szerintem elég feltűnő lett volna, ha úgy veszik fel, hogy elfordul az uralkodói székkel. De ha lenne olyan jelenet, képkockáról képkockára ki kéne elemezni, hogy tényleg hogy sikerült neki. Ha úgy volt felvéve, akkor le a kalappal, hogy valahogy nem látszódott a topogása.


Eddig az idézet. Azóta sem sikerült a filmben elcsípnem ilyen pillanatot, de amikor két hónappal ezelőtt A Jedi visszatér párbaját kicsit felpörgettem, akkor vettem észre valamit az egyik archív felvételen, ami akár Palpatine fentebb említett tipegése is lehet. Íme:


Ugye, hogy olyan, mintha McDiarmid mozgatná a fotelt a lábával?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése