2020. december 7., hétfő

Boba Fett tényleg visszatért

 Napra pontosan egy évvel ezelőtt írtam le, hogy szerintem Boba Fett visszatért. A gyanúm most beigazolódott, s bár akkor még nem tudtam helyesen leírni Din Djarin nevét, büszke vagyok magamra. :)



A mandalori 14. részének elején (a szokásos "previously on Mando" montázsban) az 5. fejezet végéről származó jelenet ezúttal nem tartalmazta azt a szkennelős rádióhullám hangeffektet, csak a sarkantyús lépteket. Íme az összehasonlítás:



Kivették azt a bizonyos hangot, hiszen mostanra már nyilvánvaló, hogy Bobának akkor még nem volt meg a régi felszerelése. Eszerint tavaly ilyenkor még nem tudták a készítők, hogy Fett páncélját más viseli?
Na mindegy, a lényeg, hogy igazam volt, és hogy végre rehabilitálták Boba Fettet. Annyira de annyira béna volt a halála A Jedi visszatérben. Elvileg a galaxis egyik legjobb fejvadásza, s mégis
  • egy vak ember
  • véletlenül
  • egy mozgásképtelen szörny szájába repteti.
Ez nagyon méltatlan végzet volt Bobához.
Most viszont nemcsak visszatért, hanem végre megmutatta a foga fehérjét, nagyon szuper volt látni őt harc közben. (Szerintem a régi trilógiában Boba csak azért volt menő, mert a jelmeze volt menő. Az előzménytrilógiában viszont Jangót öröm volt nézni a Kenobi elleni bunyó közben, számomra az volt A klónok támadása fénypontja – egyszer nagyon részegen úgy tízszer megnéztem egymás után azt a jelenetet, totál bezsongtam tőle.)
De van itt valami más érdekesség is.
1996 óta tudom, hogy Boba Fett csak egy álnév. A Történetek a fejvadászokról című novelláskötetben volt olvasható Daniel Keys Moran Aki utolsóként állva marad című írása; itt rögtön az első bekezdésből kiderül, hogy a karakter igazi neve Jaster Mereel:

„A később Boba Fett néven, fejvadászként elhíresült Jaster Mereel védelmezőtanonc utolsó vallomása a Concord Dawnról való száműzése előtt”

A The Essential Guide to Characters akkoriban szintén megerősítette, hogy Boba Fett csupán Jaster Mereel felvett neve volt.



Aztán 2002-ben megismerkedtem A klónok támadása című történettel, amiből kiderült, hogy Boba Fett neve mindig is Boba Fett volt. George Lucas nyilvánvalóan nem foglalkozott a fenti könyvekkel, de a Lucasfilmnél igyekeztek elsimítani ezt a durva ellentmondást Boba Fett háttértörténetéről. Ugyanebben az évben ugyanis megjelent egy képregény-sorozat, mely szerint Jaster Mereel valóban létezett, de egy idősebb figura volt: a lelenc Jango Fett mentora. Jaster annyira meghatározó volt Jango és Boba számára, hogy mindketten használták az ő nevét álnévként a karrierjük során. Szóval így hidalták át a dolgot az írók: Boba valóban ismert volt Jaster néven is, csak az álnév és a valódi név státusza cserélődött fel.

Mindez persze már nem érdekes, mióta a régi kánont eltörölték.

Vagy mégis? Lelenc, mentor, Concord Dawn, Jaster... Ezek a szavak olvashatók A mandaloriban Boba Fett lánckódjában is! Jaster Mereelt ezzel a Lucasfilm beemelte az új kánonba!!! :)




(És így már érthető, honnan tudta Din Jangóról, hogy hozzá hasonlóan ő is lelenc volt: egyszerűen elolvasta az orra előtt lebegő írást.)




5 megjegyzés:

  1. Boba Fett cool volt az eredeti trilógiában. Míg a legtöbben (főleg a plüss macik) össze-vissza ugráltak, meg beszéltek, meg lézerkardoztak, Fett egyszerűen csak állt. És persze a páncélja is menő volt.
    Azt adta, ami miatt kedveltük a birodalmat is, meg Darth Vadert is: a hatalmi kisugárzása. Nekem a fiam már 5 évesen megkedvelte. Az összes felelhető Lego készletet megvettük csak miatta. :D

    Ugye ő a galaxis leghíresebb fejvadásza volt. Ez Lucas többszörös poénja volt szerintem, hogy ezek után véletlenül egy vak ember löki bele egy szörny szájába. És mindezt Han úgy tette, hogy nem is tudott róla. Így Han irányába is "poén" volt, mert bizonyára szeretett volna szemtől szembe megküzdeni vele, hogy kiderüljön, ki is a jobb. Másrészt Han mégiscsak fenegyerek volt, így belőle simán kinézzük, hogy tisztességes párbaj helyett inkább beszélgetés közben lelövi az asztal alatt...

    Amennyire én tudom, lett hivatalos folytatása Boba Fettnek. Egy négyrészes könyvben mesélik el a folytatást. Az elsőben kimászik a szörnyből, de azért ez őt is roppantul megviseli. A páncélját teljesen szét is marta a sav..
    Ha jól tudom, csak az első rész jelent meg magyarul, pedig érdekes a sorozat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De ezek a könyvek már nem részei a kánonnak.

      Törlés
    2. Nem, sajnos már nem.
      Bár én ebből a szempontból megértem a Disney-t. Nem tudom, mennyire voltak tisztában ezzel a vásárláskor, vagy mennyire mérték fel a rajongói világ nagyságát (szerintem semennyire). Megvettek egy 6-részes sorozatot "némi" kiegészítővel. Aztán kiderült, hogy még 2000 előtt annyi kiegészítő jelent meg, hogy oda már nem tudnak bezsúfolni egy trilógiát. Ha belegondolunk, az összes szereplőről mindent megtudtunk, hogy mi történt vele az alap trilógia előtt, és után. Még azt is, hogy mikor mit ettek. Most ide hogy hozzanak be egy új és meglepő történetet?

      A könyvekkel azt akartam írni, hogy a rajongók sose fogadták el, hogy Boba Fett meghalt (pláne ilyen egyszerűen). És sikerült átverekedniük, hogy legyen hivatalos folytatása az ő történetének is.
      Ki tudja, talán egyszer még a Disney is kihúzza a szörny hasából! :)

      Szerintem az egészet Lucas rontotta el. A Jedi után nem történt semmi. Ez egy lezárt történet volt, És ebben a verzióban nem is volt vele baj. De a világ túl jó volt, és beindította az emberek fantáziáját. A Star Track meg ott volt a tv-ben, ami mindig csak folytatódott, és folytatódott.. A 90-es években megjelentek a számítógépes játékok, a felújított változat is.. Persze, hogy mindenki azt akarta, hogy folytatódjon a történet!
      És Lucas meg is csinálta a folytatást az előzmény trilógiával. Csak addigra már elszállt a rajongók szekere (vagy űrhajója). Már nem fogadták el olyan könnyen az előzményeket.
      Azóta ez csak tovább bonyolódott. A Disney nem mérte fel, hogy mi van már itt. És azt gondolta, hogy a "kiegészítők" törlésé elég is lesz.

      Sokkal szebb lett volna, ha mondjuk várnak 1000 évet, amikorra az események és szereplők már legendának számítanak. Esetleg tényleg elfelejtik a jediket, az erő is legendának számít. De feléled a sötét oldal. Az ifjak pedig reményt vesztve kutatják a rég elfeledett tudást, belebotlanak a Halálcsillag romjaiba, stb... Meg lehetett volna ezt csinálni szépen is.

      Törlés