2021. január 15., péntek

Artu repülése

Úgy húsz évvel ezelőtt gyakran nézegettem az Így készült az I. rész: Baljós árnyak című könyvben ezt a képet:



Doug Chiang rajzolta 1996. november 20-án, természetesen az I. epizódhoz. Az ötlet megvalósulását aztán csak a II. és a III. epizódban láttam pár évvel később: Artu az oldalsó lábaiba rejtett rakétáival vígan röpködött a geonosisi droidgyárban és Grievous zászlóshajójának a hangárjában.


Azóta érdekelt, hogy mi lehetett a Chiang által rajzolt elképzelés háttere. Milyen jelenetben kellett volna Artunak repülnie az I. epizódban?

Amidala királynő elhatározza, hogy a Coruscantról visszatér a Naboora. Az éjszakai város háttere előtt a leszállóplatformon várakoznak a szereplők az indulásra. Qui-gon előadást tart Anakinnak a midikloriánokról.


A Baljós árnyak 1997. június 6-i keltezésű forgatókönyvében olvasható a jelenet kezdete is, amit a filmből kivágtak. Artu vidáman fütyörészve bámulja a forgalmat, ám egyszer csak átbukik a korláton, és a mélybe zuhan. Egy pillanattal később a kis robot a beépített rakétáit használva újra visszatér a leszállóplatformra.


A jelenet felvételére 1997. július 3-án került sor (azaz alig egy hónappal a forgatókönyv megírását követően). Itt látható Artu le- (és szét)esése:


Amint az Jonathan Fisher alábbi fényképén is megfigyelhető, Artu rakétái Chiang rajzával ellentétben nem a lábaiból bukkantak elő, hanem a törzséből.


Ráadásul nem is kettő, hanem három rakétát készítettek neki: kettőt előre, egyet hátra.


Nekem a Chiang-féle elgondolás jobban tetszik. Biztos mások is így gondolták, hiszen a film két folytatásában már Artu lábából nőttek ki a rakétái. Így azért kicsit jobban néz ki, de összességében cseppet sem örültem annak idején Artu ezen képességének. Ma sem tetszik a dolog, mert ennek ismeretében furán néz ki, hogy a későbbiekben daruval kellett felemelni Artut az X-szárnyú tetejére, amikor simán fel is szállhatott volna rá. Az gyorsabb is lett volna, és nem is kellett volna emberi munkaerőt elvenni a csata fontosabb színtereiről.


És a Dagobán is a nem túl bizalomgerjesztő pocsolyába pottyant, ahelyett, hogy könnyedén a partra röppent volna.


Jabba bárkájáról sem kellett volna leugrania a homokba fúródva, hiszen szépen le is ereszkedhetett volna. :/


Nem szeretem az ilyen retkonokat. Korábban nem volt szó Artu repülési képességéről, és ennek ismeretében a régebben elmesélt szituációk értelmetlennek hatnak. Artu esetében elég lett volna egy párbeszédben megmagyarázni, hogy a rakétákat most csak egy ideiglenes kiegészítőként kapja egy bizonyos küldetéshez. Így simán elfogadtam volna. De hogy Artuban mindig is ott volt ez a képesség, és mégsem használta, az már nem tetszetős számomra.

1 megjegyzés: