2021. február 19., péntek

Vörös Egyes kivágott jelenete

Azzal most nem akarom szaporítani a szót, hogy mi a véleményem az eredetileg kivágott yavini Luke-Biggs jelenet 1997-es visszaillesztéséről (szerintem a tatuini jelenet nélkül ez tök értelmetlen és felesleges így).
Most inkább arról legyen szó, hogy a korábban kivágott és később visszahelyezett jelenetből is kivágtak valamit! :)

Luke-hoz és Biggshez megérkezik Vörös Egyes, közben a háttérben Artut emeli egy daru.
 

A képen átsétál egy illető, Artu még mindig majdnem ugyanolyan magasságban lebeg, nagyon lassan emelik.
 

Az orrunk előtt átgyalogló személy csak igazán rövid időt tölt a filmvásznon, de a jelenléte számottevő.
 

Az egyén távozott a képből, Artu hirtelen sokkal magasabban van.
 

Nyilvánvalóan ezzel a figurával akarták elfedni, hogy kivágtak innen pár másodpercet. Az illető tehát alighanem utólag került a képre, eredetileg szerintem ott sem volt a felvételen. Szeretem azokat a trükköket, amikről nem is lehet sejteni, hogy trükk. :)
Hogy mi lehetett ez a dolog, aminek a kivágását a sötét alakkal akarták eltakarni, azt a regényváltozat válaszolja meg. Idézem a szóban forgó jelenetet:
De most ez a két fiatalember kötötte le a figyelmét, akikből nagyon könnyen a Yavin körül keringő, parányi, fagyott húsfoszlányok válhatnak néhány órán belül. Egyiküket felismerte.
- Nem te vagy Luke Skywalker? Akinek most adták ki azt a T-65-ös Incom gépet?
- Uram - szólalt meg Biggs, mielőtt a barátja mukkanhatott volna -, Luke az összes külső tartomány örökös mélyrepülőbajnoka.
Az idősebb férfi barátságosan hátba veregette Luke-ot, miközben a hajóját tanulmányozták.
- Erre büszke lehetsz. Én magam is vagy ezer órát repültem Incom "szöcskékkel". - Egy pillanatig szünetet tartott, mielőtt folytatta volna. - Egyszer találkoztam apáddal, amikor még egészen kisfiú voltam, Luke. Nagy pilóta volt. Ne félj, te is meg fogod állni a helyed odakint. Sőt ennél még egy paraszthajszállal többre is képes vagy, ha csak a fele szorult beléd apád ügyességének.
- Köszönöm, uram. Igyekezni fogok.



Tehát, Vörös Egyes ismerte Anakin Skywalkert, ráadásul tudta, hogy az előtte álló fiatalember épp az ő fia.
Én nem bánom, hogy ezt kivágták, mert már így is elegem van abból, hogy a messzi-messzi galaxisban mindenki ismer mindenkit. De persze ettől még miért is ne láthatta volna Vörös Egyes Luke apját, amikor kisfiú volt? Anakin híres volt (lásd: A Sith-ek bosszúja regényváltozata), és találkozhatott olyan kisgyerekekkel, akikből az egyik később a lázadók pilótája lett. Miért ne?
A gond inkább az lett volna ezzel, hogy egy Skywalkert pusztán a vezetékneve alapján kapásból Anakin fiaként lehet azonosítani. Mármint, ha már egyszer ezt a kölyköt rejtegetni kell Vader és a császár elől, akkor teljes ostobaság meghagyni a családnevét, kivéve, ha a Skywalker név annyira elterjedt, mint pl. az Antilles. Ha feltételezzük az utóbbit, akkor Vörös Egyesnek nem lett volna szabad Luke-ot rögtön Anakinnal összefüggésbe hoznia (főleg miután tudjuk, hogy Padmét kitömött pocakkal temették el, mintha még mindig várandós volna, tehát senki sem tudhatott Anakin megszületett gyermekéről), emiatt üdvös, hogy a jelenetnek ezt a részét továbbra is kihagyták a filmből.

Itt van az eredeti felvétel alternatív változata (látszik, hogy hol jelölték meg fekete pacával a kamera előtt elsétáló fickó helyét):

4 megjegyzés:

  1. Lucas az első film forgatása során még nem tervezte, hogy Luke apja Darth Vader (Anakin Skywalker). A fenti jelenethez hasonló anomáliák innen erednek.

    VálaszTörlés
  2. Bármilyen Star Wars oldalon járok, mindig ezzel a véleménnyel találkozom, hogy értelmetlen volt ezt a jelenetet visszatenni a tatooine-i jelenet nélkül.
    Nekem erről azonban más a véleményem. Korábban inkább volt értelmetlen a vágás. Luke azt mondja Owen bácsinak, hogy: ezt mondtad, amikor Biggs és Tank elmentek. Illetve azt is mondja, hogy: igaza volt Biggs, soha nem lépek le innen...
    Tehát a mozis változat szerint Luke-nak van egy Biggs nevű barátja aki lelépett már és menne utána, illetve van egy Biggs nevű lázadó pilóta. De semmi kapocs nincs erről.
    Szerintem egy elég csúnyán lógott a levegőben.
    (Mondom ezt annak ellenére, hogy mostanában azt vettem észre magamon, hogy a hivatalos BD/4K kiadás helyett inkább már a 4K77\80\83 érdekel.)
    Furcsa, hogy amerikai oldalakon sem szokták ezt felhozni. A magyar nem lep meg, mivel a szinkronba ezek nem kerültek bele.
    Az oldaladhoz pedig gratulálni szeretnék. Pótolhatatlan!
    Hihetetlen, hogy van egy magyar nyelvű Star Wars oldal, ami minden bejegyzésével új információt nyújt számomra, pedig magam is 1995 óta vagyok rajongó és engem is sokkal jobban érdekelnek a készítési folyamatok, mint az in-universe dolgok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a hozzászólást és a dicséretet. :)

      Igaz, angolul elhangzik Biggs neve többször is (a csatában is, amikor pedig Wedge nevét kéne mondania Luke-nak; ezt csak a mono verzióban javították), mindenesetre magyar hanggal sehogy sem jön ki, hogy nézel egy filmet, és már jócskán a bonyodalom kibontásán túl járunk, amikor bejön egy olyan új szereplő, akit mi nem ismerünk, csak a főhős, és akivel aztán a film nem is kezd semmit, és a kettejük párbeszéde is totál értelmetlen. Oké, hogy eredeti nyelven Luke a film elején kétszer már kiejtette a nevét, de hát nem tudom, hogy az egyszeri filmnéző vajon egyből kapcsol-e.

      Bár az is igaz, hogy a yavini Biggs jelenet nélkül pedig az szorulna magyarázatra, hogy a Han távozása miatt szomorkodó Luke hirtelen miért vidám, amikor felmászik az X-szárnyúja létráján. :D

      Törlés
  3. Én azért is imádtam a legeslegelső filmet, mert hiányoztak a tipikus amerikai filmes klisék belőle. És ez a jelenet tipikusan az. Nem kellett volna bele (csak akkor, ahogy említve lett, a film eleji jelenet legalább egy része benne van). "Helló! Tudod ezt vezetni?" "Ő ne tudná! A legjobb sofőr/pilóta a környéken/világon. Akkor és ott is meg máskor is, ő volt legjobb, ezt mindenki tudhassa!" pff...

    VálaszTörlés