2021. március 7., vasárnap

Hiba a kantinban

A Csillagok háborúját az évek során számtalanszor módosították, erről írtam egyszer egy elég hosszú listát. Azt pedig külön is elemeztem egy videóban, hogy a Solo-Greedo jelenetnek hányféle változata látható már.


Most viszont észrevettem egy kisebb kontinuitási hibát, ami az első módosításig nem is létezett.
Amikor 1977-ben még csak Han lőtt egyedül, akkor az asztal alatt sütötte el a fegyverét. A lézernyalábot nem is láttuk, csupán egy villanást, és aztán Greedo füstölgő testét az asztalra borulva.
Ebből lett 1997-ben az, hogy Han az asztal felett tüzel, válaszul Greedo lövésére (és persze ezt finomítgatták később még tovább).

 
De az alábbi fotóból kiderül, hogy Han eredetileg nem is az asztal alatt, hanem az asztalon keresztül lőtte le a zöld fejvadászt, egy óriási lyukat robbantva az asztal oldalába:


Jól látszik a tátongó lyuk a következő fényképen is:

A forgatás napjára vonatkozó diszpó is említi az asztalba robbantandó lyukat:


S hogy ebben mi a hiba? Nem nagy dolog, de miután Han lövését módosították az asztal fölé, a halott Greedo snittjében elfelejtették eltüntetni a lyukat (pedig a jelenet korábbi pillanataiban az asztal sértetlen). Tessék, ez egy képkocka a film legfrissebb, 2019-es változatából:

Ott ásít a Han által lőtt lyuk az asztalon (s közben mintha Harrison épp a kamerába pislantana). A film nézésekor biztos senkinek sem tűnik fel, pedig így legalább a frissebb verziókban is ott van annak mementója, hogy valaha Han és Greedo között kicsit másképp rendeződött a vita. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése