2023. augusztus 22., kedd

A Hoth hegylánca és Vader a rámpán

A birodalmi lépegető megállíthatatlanul közeledik a felkelők bázisához a Hoth kietlen hósivatagában. Darth Vader pedig űrkomppal érkezik az erdős Endor holdra, hogy találkozzon a fiával, s annyira erős az akarata, hogy a feje egyszerűen keresztülhatol a komp orrán.


Mi köze van a kettőnek egymáshoz?

Természetesen a lépegető csak egy makett volt, míg a táj a háttérben egy szépséges festmény.


Erre nemsokára visszatérek.

De most ugorjunk A Jedi visszatérre!

Szóval Vader nagyúr űrkompja leszáll az Endoron. A látvány legnagyobb része szintén egy szuperélethű festmény, ami Michael Pangrazio tehetségét dicséri.


Annak érdekében, hogy az arányok és a perspektíva megfelelő legyen az alkotásán, Michael egy űrkomp-makett fényképét vetíttette a festőüvegre.



Ez tehát a kész kép:


Pontosabban csak majdnem kész. Megy még oda néhány fa meg lámpák, épületek a háttérbe, és persze maga Darth Vader, aki lesétál a rámpán.

A 2019-es kiadásra egyébként eltüntették a padlóról a Vader előtti fekete négyszöget:


De most jön a lényeg:
Bár Vader rámpán való lesétálását felvették Londonban David Prowse-szal, a perspektíva nem lett megfelelő, s nem tudták összehozni a mattfestménnyel. Ezért az ILM-nél leforgatták még egyszer a jelenetet; és ezúttal az ILM munkatársa, Craig Barron öltötte magára a jelmezt. Itt látható Pangrazio társaságában (nem sikerült a kukába dobni a poharat):



Szerintem annak érdekében, hogy a felvételkor a stúdiólámpák fénye Vader mellett kissé elnyelődjön, odatettek Barron mellé egy nagy szürke lapot, amikor a rámpán lesétált.


És bizony úgy látom, hogy a szürke felület kedvéért éppen a fenti Hoth-i festményt mázolták le. 🙁 A barbárok!



(Egyébként nem ez volt Barron egyetlen szerepe a filmben.
Ben Burtt a Jedi munkálatai alatt egyszer tartott egy halálsikoly-napot. Aki akart, beleüvölthetett a mikrofonba. Craig Barron üvöltése bekerült a filmbe. 🙂 Az ő hangján kiált az AT-ST sofőr, akit Csubakka elintéz.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése