2024. január 26., péntek

Fett hátirakétája

Amikor Boba Fett öltözékét Cobb Vanth hordta, megfigyelhető volt a hátirakétán egy irdatlan foltozás:


Valamilyen óriási sérülést tüntettek el vele, de vajon mit?

Amikor Fett kimászik a Szarlakból, jól látható a foltozás nélküli, szűz rongálódás:


Persze mindenki rögvest rávághatná, hogy igen, amikor Han Solo tönkretette a cuccot a sivatagi harcban, biztos annak a nyoma ez.
Szerintem viszont nem.

Egyrészt, egy egyszerű bottal aligha lehet a beszkáron ekkora sérülést okozni, másrészt, pont a Han ütése előtti pillanatban látható, hogy az a méretes hasadás már ott tátong a hátirakétán:


Oké, a Jedi forgatásának idején még szó sem volt beszkárról (később is csak a kevésbé ellenálló dúracélnak mondták Boba felszerelésének az anyagát), mindenesetre az egész biztos, hogy nem Han ütése okozta ezt a szörnyű hasadékot. De akkor mi?

Amikor Boba a karkúni veremnél akcióba lendül, még sértetlen a hátirakétája.


Ezt követően történt valami, ami nincs benne a filmben, de szerfelett izgalmas. Amint az a HoloNet Krónikák 20. epizódjában is elhangzott, a korabeli sztoribordok tanúsága szerint Luke a fénykardjával egyrészt levágja Boba kezét, másrészt utána belehasít a hátirakétába is.


Kézlevágás persze nem lett végül a filmben, de a fénykardos-hátirakétás ügyből valamit biztosan meg akartak valósítani. A Boba-kaszkadőr Dicky Beer állítólag egyszer beszámolt róla, hogy jóval hosszabb akciót vettek fel ott a sivatagban 1982-ben. A film vágásakor minden bizonnyal kukáztak egy-két mozzanatot. Mással legalábbis nem tudom magyarázni azt a jókora sérülést.
Teljesen logikusnak tűnik, hogy Luke belevág a hátirakétába, komoly kárt okozva a szerkezetben, ami Han ütésétől indul be, de innentől kezdve hibásan működik. Egyébként nem volna értelme, hogy Fett irányíthatatlanul zuhan a szörny szájába. Ha csak simán beindítják a hátirakétádat, akkor még repülés közben átveheted az irányítást – hiszen százszor repültél már ezzel az eszközzel. Számomra ez úgy logikus, hogy Luke a kamera látómezején kívül tönkretette, majd Han beindította az immár hibás készüléket.

Ami viszont kétségkívül hiba, az az 1997-es felújításkor került bele a filmbe: Boba Fett a táncos csajokkal flörtöl, majd otthagyja őket; és bizony jól látható, hogy sajnos tévesen ekkor is a sérült hátirakétát adták rá a Fettet alakító Don Biesre. :P

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése