2024. március 22., péntek

Miért nem kékek Artu bizgentyűi?

Ez a fotó a két robotról számtalanszor szembejött már velem az elmúlt évtizedek alatt:


A droidok mögé leszórt cigarettacsikket sokáig nem vettem észre, de az kezdettől fogva feltűnt, hogy Artunak a törzsén azok az alkatrészek, amiknek kéknek kellene lenniük...
NEM KÉKEK!!
Miért?

A 26-os számú jelenetet, a droidvásárt a forgatás legelső napján, 1976. március 22-én (azaz épp ma 48 évvel ezelőtt) vették fel.


A jelenetben szereplő asztromechanikai droidok nem egészen úgy viselkedtek, ahogyan a stáb szerette volna.
Mármint a távirányítású modellekre gondolok. Az az Artu egység, amiben Kenny Baker kuporgott, az más lapra tartozik. Felismerhető arról a két vastag gégecsőről, amibe Kenny lábait rejtették.


Ezek a vaskos csövek a távirányítású példányokon nem láthatók. És bizony ezek voltak azok a droidok, amik nem kevés fejfájást okoztak a stábnak az első forgatási napon. A bennük levő akkumulátorok a vártnál sokkal gyorsabban lemerültek, és elég nehezen lehetett kicserélni őket. Ezen felül, induláskor Artunak le kellett volna engednie középső lábát, de az ehhez szükséges mechanizmusa megmakacsolta magát, emiatt egy jawának öltözött, Artu mögött térdelő fickó manuálisan intézte el a dolgot:


Látszik is a filmben az illető fedetlen alkarja. :)



Artuhoz hasonlóan a kis piros droidnak (R5-D4 a neve, bár Luke szerint ez is R2-es) szintén problémái akadtak a középső lábával, neki a bokája volt hibás:


Ezért sebtiben egy másik droid jobb oldali (azaz külső) lábának a bokájával pótolták.
A különbséget onnan lehet észrevenni, hogy R5-nek (akárcsak Artunak) a középső bokájának mindkét oldalára egy-egy ezüstszínű hengert helyeztek.



Ezzel szemben a filmben látható R5-ös középső bokájának csak az egyik oldalán van henger, a másik oldalán pedig egy lapos izé (ami a jobb láb belső felén szokott lenni).



De a legnagyobb kihívást nem R5-D4 bokája jelentette.


Hanem a motivátorának a felrobbantása. Ezen a képen remekül látható, hogy a piros droid fejében volt a távirányítás minden alkatrésze, így nem volt helye a robbantó szerkezetnek:


A forgatókönyv viszont éppen azt írta, hogy a robot feje robban fel. A felvétel előtti percben döbbent rá a csapat, hogy nem tudják felrobbantani a droid fejét, ha épp a fejében van a mozgását irányító technika. Abba az R5-fejbe, amit a robbantáshoz (illetve az alkatrész kikandikálásához) készítettek, már nem fért bele a távirányítás elektronikája.
Ezért a robbanós snittben egy másik robotot használtak, ami csak afféle pót-Artu volt, és üvegszálból készült (a többi Artu fém volt). Leslie Dilley gyorsan átfestette, hogy stimmeljen a színe, ráhelyezték R5 fobbanófejét, a gurulását pedig távirányítás helyett úgy oldották meg, hogy zongorahúrra kötve vontatták. Ezt már fel lehetett robbantani. :)
A filmben nem volt látható, de nem csak a feje búbján és a nyakán tört elő a detonáció, hanem az alján is:


Egyébként akad itt egy aprócska kontinuitási hiba: miután R5 motivátora elszállt, és R2-t mutatja a kamera, a piros droid megint ott áll mellette, mintha el sem mozdult volna a sorból (pedig a történet szerint ekkor már Luke orra előtt füstölgött). :)



Miután a jelenet forgatása befejeződött, az üvegszálas-robbantós R5 törzséről eltávolították a vörös festéket, hogy a továbbiakban ismét Artuként vagy egy másik, Mos Eisleyben látható asztromechként használhassák fel.
Amikor a festéket eltüntették, a korábban pirosban pompázó karosszériaelemek csillogó fém színűek lettek. A droid törzsére visszahelyezték az egyik kék kupolát, majd készítettek néhány fényképet Thripióról és az immár ismét Artuként kinéző pót-asztromechről. Ez magyarázza a színtelen burkolati elemeket Artu testén (valamint a középső bokáján az egyik henger hiányát). :)


(Azt viszont már nem tudom, hogy a fotók elkészítéséhez miért nem egy rendes Artut vettek elő, ha már úgyis rendelkezésre állt ott olyan is.)

Mindenesetre Tom Chantrell is alighanem ezt a nem teljesen kék Artut használta referenciaként, amikor a plakátját festette:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése