2016. május 13., péntek

Egy új remény: 80 módosítás

Az eredeti trilógia számtalan módosításon esett át az évek során. Az így kialakult változatokban néhol a zenei aláfestést módosították, másutt a hangeffekteket cserélték le, s adott esetben a szereplők szövegein is változtattak. Az ilyen audio-módosításokkal most nem foglalkozok, csak a vizuális különbségeket tudom itt megmutatni. Következzék az Egy új remény 80 módosítása!

1.
A film címe először csak az volt, hogy Csillagok háborúja. A regény-változatnak is ez a címe. Jómagam is Csillagok háborújaként emlegettem a történet első részét (első, nem negyedik). Azt a címet, hogy Egy új remény, sokáig nem is hallottam. Az 1980-as folytatás volt az első Star Wars-film, ami sorszámot és alcímet kapott (V. rész: A Birodalom visszavág). Ezután egy évvel, 1981-ben kapott sorszámot és alcímet a Csillagok háborúja is: IV. rész: Egy új remény. Ettől az űrben kúszó sárga szöveg két sorral hosszabb lett. Eközben az aláfestő zene viszont ugyanannyi ideig tartott. A képbe beúszó űrhajók sem várták meg a két plusz sort. Emiatt az egész bevezető szöveget át kellett rendezni. Addig játszottak a szóközökkel meg a sortöréssel, míg sikerült elérni, hogy a sorszámmal és alcímmel megtoldott szöveg ugyanannyi idő alatt másszon fel.
További módosítás a szövegben, hogy a második bekezdésben a „rebel” szó nagy betűvel kezdődik.



2. Artu és Thripio vitatkozik, hogy merre kéne menni. A háttérben a lezuhant mentőkabin látható. A kabin ajtaja élénk kék. Engem pont arra a kékre emlékeztet, amit a kékvászon-technikához használnak, emiatt kicsit kihúz a filmből. Valószínűleg ezt más is így gondolta, mert 2011-ben, a blu-ray kiadáson már levették a kék ajtó színtelítettségét. Ezzel elérkeztünk az első olyan utólagos módosításhoz, ami kontinuitási hibát okoz. A későbbiekben ugyanis, amikor a rohamosztagosok átvizsgálják a mentőkabint, már nem foglalkoztak a kék ajtó deszaturálásával.



3. Thripio szavaira Artu több ízben is fejforgatással reagál. A jelenetet úgy vették, fel, hogy valaki a droid háta mögött guggolt, és kézzel forgatta a robot kupolafejét. Egy pillanatra látszik is az illető sötét ruhája Artu mögött; ezt a 2019-es változatban eltüntették.


Ugyanekkor viszont az ujjait benne hagyták a legfrissebb változatban is.


4. Thripio felett az ég megváltozott 2004-ben. A felhőzet immár jobban illeszkedik a korábbi snittekben látottakhoz. 2019-ben pedig ismét változtattak a felhőkön, s az a véleményem, hogy a domborzat is kevésbé tűnik domborúnak.



5. Artu magányosan halad a Jundland sivatag sziklái között. 1997-ben ugyanez a snitt kicsit felturbózott égboltot is mutat. Apró különbség, de jól néz ki.


6. A jawák a homokkúszójukhoz viszik Artut. Itt még szinte világos van. 1997-től fogva esti égbolt alatt történik mindez, néhány plusz felhővel és csillagokkal.


7. Amikor homokkúszó menet közben látható, a felhős ég helyére 1997-ben csillagos ég került.




8. Rohamosztagosok vizsgálják át a lezuhant mentőkabint. Régen a távolban látszódott egy mozdulatlan tajtékhátú. 1997-ben viszont ez a jelenet is megújult: több rohamosztagos, több tajtékhátú, és még a rohamosztagosok Sentinel-osztájú csapatszállítója is látszik az égen.


A rohamosztagos jelmezek ismerői nyilván egyből látják, hogy az 1997-es plusz snitteken nem az Egy új remény rohamosztagos-jelmezei láthatók. A Jedi visszatér jelmezei alapján készítettek újakat a forgatás kedvéért.

9. A 2-es pontban írt ellentmondást 2019-re megszüntették: a mentőkabin rikító kék ajtaja a rohamosztagosok jelenetében is elvesztette kékségét. Ezzel együtt az égbolt is megszűnt kéknek lenni, és a szereplők is sokkal világosabbak lettek.


10. A homokkúszó rövidesen megérkezik Larsékhoz. Az 1997-es verzió százszor jobban néz ki, mint az eredeti. Pedig mindkettő esetben makettet látunk.


11. A homokkúszó megáll, és néhány jawa kitessékeli a droidokat. 1997-es módosítás, hogy a helyiség fokozatosan világosabbá válik, ahogy a széles ajtó felnyílik. Eredetileg a kezdeti pillanatban is ugyanolyan világos volt odabenn.


12. A homokkúszó a Lars farm előtt áll. 1997-ben ugyanez kicsit távolabbról látszódik, a homokkúszó hátsó fertálya kapott néhány plusz bizbaszt (még füst is száll fel belőle), egy hosszú antennát lerövidítettek, és a párologtatók száma is láthatóan megnőtt.
A gond csak az, hogy néhány snittel később a plusz párologtatóknak nyoma veszett, a bizbaszok eltűntek, és az antenna megint az égig ér. Ez a második olyan eset, amikor egy utólagos módosítás kontinuitási hibát eredményez.


13. Leia hologramja 1997-re vízszintes helyett függőleges csíkozást kapott. Hogy ennek mi értelme, azt nem tudom, viszont az pozitív, hogy a vetítés miatti világosabb terület most már követi Leia alakját.


14. A vetítés közben eredetileg mindvégig megfigyelhető volt az Artu projektorából előtörő fénypászma. Az 1997-es felújítás viszont egy kis hibát eredményezett, mert innentől kezdve néhány snittben a pászma hiányzik.



15. 2004-re a híres naplemente-jelenetet is kicsit átdolgozták. A jobb oldali napba immár nem lóg bele a távoli hegy sziluettje.


16. Luke hiába kémleli a határt, Artut nem látja sehol. Thripióval való párbeszéde során viszont az égbolt színe alaposan megváltozott 1997-ben.



17. Reggel van, Owen bácsi most kelt fel, és Luke-ot keresi. Luke azonban nincs sehol. Legalábbis 1977-ben. A későbbi változatokban viszont Luke szellemképe ott figyel a jobb oldali nyílásban.


Nem tudom elképzelni, miként kerülhetett ez az ostoba hiba a film későbbi változataiba úgy, hogy eredetileg nem is volt ott. Mindenesetre a 2019-es verzióban már rendben van a dolog, eltüntették Luke szellemképét.

18. Szintén 2019-re tehető az a változtatás, amiben Owen bácsi jelenetében a kamera előtt elrepülő legyet leradírozták a képről.


19. Luke terepsiklója szélsebesen száguld. Egy aprócska utómunkának hála, az árnyéka kicsit élethűbb lett.


Ugyanez a módosítás a későbbiek folyamán is jelen van, amikor Luke hazasiet a homokkúszó szétlőtt roncsától.

20. A taszkenek egy dombtetőről figyelik az alant elhaladó terepsiklót. Furcsa, hogy itt teljesen fehér a jármű, még a ’97-es felújított változatban is. A 2004-es DVD kiadásban már stimmel a színe.


21. A taszkenek szétkapják Luke terepsiklóját. Artu egy sziklaképződmény alá bújva figyeli az eseményeket. Jogos a felvetés, hogy vajon hogy nem veszik észre ott. Ezért 2011-ben, a blu-ray kiadásra egy ormótlan CGI-sziklát is gördítettek elé. Ezzel viszont három baj van: egyrészt nem néz ki jól, másrészt Artu nem férne be egy ekkora nyíláson, végül pedig kontinuitási hibát is okoz, hiszen amikor Kenobi hívó szavára Artu előbújik rejtekéből, már nyoma sincs a digitális sziklának.


22. 2019-re tovább módosították a dolgot: az utólagos sziklák icipicit közelebb helyezkednek el Artuhoz, így a kis robotra vetett árnyékuk is megváltozott cseppet (főleg a lábán látom a különbséget). Elképesztő, hogy még a módosítást is módosították! :)


23. Kenobi otthona 1997-re átalakult, és ezúttal sokkal távolabbról mutatják. Még az is látszik, hogy gőz távozik a kéményből. Ben biztos főz valamit Luke-nak.


24. Luke megkapja apja fénykardját. 1977-ben a fénypenge töve vízszintes, míg 1997-től függőleges. Fogalmam sincs, hogy ennek a módosításnak mi értelme. Egyébként a film (és az egész eredeti trilógia) folyamán a fénykardokon folyamatosan történtek variálások az egyes kiadások során, 2019-ben pl. a penge egyszerűen fehér lett.


25. Leia hologramján a csíkozás megint függőlegesre váltott. Ezúttal a vetítés szöge is más lett, mintha most magasabbról vetítenék.


26. Luke immár 3 utassal hasít. Terepsiklója 1997-től kezdve egy kicsit magasabban halad, legalábbis kevésbé lóg be elé a domborzat.



(Ennek a változtatásnak szerintem a világon semmi értelme.)

27. Mos Eisley a távolban eredetileg egy nem túl részletgazdag festmény volt. Az 1997-es felújított változat ezen is javított kicsit, ráadásul most már légi forgalom is látható a város felett.


28. A Mos Eisley-be való érkezés tényleg nem sikerült valami jól. Szinte leugrik a képről a terepsikló és az árnyéka. 1997-ben sokat javítottak a helyzeten, viszont itt C-3PO karja egyenes (ami lehetetlen, ismerve az aranyszínű droid anatómiáját). A 2004-es DVD-kiadáson ezt már javították, ám ezúttal a terepsikló hajtóművei kaptak olyan kékes ragyogást, ami soha sehol másik alkalommal nem látható.



29. Mos Eisley az 1977 és 1997 között eltelt 20 év alatt poros kisvárosból nyüzsgő nagyvárossá nőtte ki magát, köszönhetően a sok-sok új jelenetnek, amit állítólag csak számítógéppel tudtak megvalósítani. Erre vonatkoztak azok a nyilatkozatok, melyek szerint Lucas ezúttal végre nem abbahagyta, hanem befejezte a filmet, most már végre olyan, mint amilyennek eredetileg is szerette volna, most végre nincs technológiai korlát, stb.
Az egyik snitten még az Outrider is látható, így a Disney nevezetes tollvonása hiába tette semmissé a teljes Expanded Universe-et, Dash Rendar hajója e rövidke szereplésnek köszönhetően a Star Wars kánon része maradt.


30. Mos Eisley régi jeleneteit is felturbózták több épülettel és több élettel. Ez az új állat, a ronto, biztos nagyon tetszett Lucasnak, ugyanis a felújított változatban lépten-nyomon felbukkan egy.
A baj csak az, hogy a plusz épületek a későbbi snittekből már hiányoznak. Ez a negyedik olyan eset, amikor egy későbbi módosítás kontinuitási hibát eredményez.


31. A leghülyébb módosítás, amit el lehet képzelni.
1977: Luke közelít a terepsiklóval, rohamosztagos leinti, Luke megáll.
1997: Luke közelít a terepsiklóval, rohamosztagos intésre emeli a kezét, ám ekkor átvánszorog a képen egy négylábú állat (alighanem egy ronto) 2 centire a kamerától!



Ja, és természetesen a ronto a háttérből sem hiányozhat.


32. A rohamosztagosok 1997 óta Mark IV típusú droidokkal járőröznek.


33. Luke-ék megszabadultak a rohamosztagosoktól. A terepsikló alatt látható csúnya narancssárga „erőmező” 1997-ben ki lett takarítva (vele együtt a terepsikló alsó néhány centije is eltűnt), és persze ez a kompozíció is kapott egy rontót.


34. Luke-ék megérkeznek a kocsmához. Újra kell egy ronto a háttérbe.



35. A kocsma bejáratához kötött tajtékhátút annak idején nagyon nehézkesen mozgatták. Egy gumi bábu volt, aminek a fejét lehetett egy kicsit fel-le mozdítani. 1997-ben CG-modellre cserélték, így sokkal élőbbnek tűnt. A kép közepén levő mattfestményt (egy ház és egy lépcső) valósághűbbé tették, továbbá kapott a kép egy repülő űrhajót és két illetőt, akik a kantinba sétálnak.


36. 1997-ben a farkasembert két snittben más lényre cserélték.


Az új lények látszólag különbözőek, pedig csak ugyanaz a maszk hátrafordítva.


37. A kaszkadőr Peter Diamond által alakított szereplő elmondja a rohamosztagosoknak, hogy az imént a kocsmában valaki fénykarddal szeletelte az úri közönséget. A jelenet 1997-ben további szereplőket kapott.


38. Az 1997-es felújítás leginkább vitatott mozzanata a Han és Greedo közti nézeteltérés lezárása. Han eredetileg nem teketóriázott: 1977-ben szívfájdalom nélkül lelőtte a zöld fejvadászt. A lövést nem a szokásos, piros sugárnyalábként mutatták meg, hanem egy egyszerű, erős villanásként.



Lucas később úgy gondolta, hogy ez így nem jó; a főszereplő ne legyen hidegvérű gyilkos.
Ezért 1997-ben a film kapott egy kiegészítő snittet, ami azelőtt nem létezett. Nagyon természetellenes kinézetű (nyilván utólag összeollózott) Han ül Greedóval szemben. Most Greedo lő először (de fél méterről mellélő), s Han csak önvédelemből öli meg. Ez a módosítás világszerte a rajongók nemtetszését váltotta ki, hiszen kedvenc hősük lett ezáltal kiherélve. Greedo lövéséhez képest Han 8 képkockával később indít egy lövést, majd rögtön egy újabbat (vagyis Han kétszer lő).
A 2004-es DVD kiadáson újfent módosítottak a dolgon, ezúttal Greedo és Han lövései között jóval kevesebb idő telik el; szinte egyszerre lőnek, bár Greedo még mindig picit korábban. Han Greedo után pontosan két képkocka elteltével indítja az első lövését, épp amikor Greedo lövése a falat éri. 1997-hez hasonlóan Han továbbra is két lövést ad le hipergyors egymásutánban.
2011-ben, a blu-ray verzióban a lövések sorrendje és sebessége megegyezik a 2004-es verzióval, azzal a különbséggel, hogy Han második lövése épp csak elindul, amikor Greedo már füstbe burkolózik, tehát ez a snitt egy hangyányit rövidebb lett. Emiatt Han látszólag csak egyet lő. De igazából az kettő. ...legyen másfél! :)
2019-ben, a Disney+ csatornán jött el az igazán fontos változás: Han és Greedo pontosan ugyanabban a pillanatban lő (s Han immár tényleg csupán egyszer). Ez így már nekem is sokkal elfogadhatóbb, de persze továbbra is az eredeti tetszik legjobban.



39. A jelenet további változtatása 2019-ben, hogy míg Greedo robbanásszerű halála (nagy villanás és sűrű füst) előtt alig észlelhetően, csupán egyetlen pislantás erejéig látható volt a piro-bábu mind a négy korábbi verzióban, addig a legújabb változatban ez a pillanat hiányzik. Helyette Greedo kapott egy plusz snittet új szöveggel, közvetlenül a lövöldözés előtt.



40. A rohamosztagosok átfésülik Mos Eisley utcáit, a robotok után kutatva. 1997-től már a Mark IV-es járőrdroid is besegít nekik.


41. Luke eladja a terepsiklóját. 1997-ben egy szinte észrevehetetlen változtatás révén a háttérben az égbolt élethűbb lett (eredetileg nagyon színpadiasan nézett ki az a kékség), és ezúttal már némi légi forgalom is látható.



42. Jabba csak 1977-ben nem szerepelt a filmben. A jelenetét eredetileg egy jól megtermett színésszel vették fel, de végül az egészet kivágták a filmből. 1997-ben nagy szenzációnak számított, hogy a történetbe visszahelyezték Jabbát, akit viszont ezúttal teljes egészében digitálisan hoztak létre. Annak ellenére, hogy Lucas 1977-ben abbahagyta, 1997-ben pedig befejezte a filmet, valószínűleg mégsem lehetett vele annyira megelégedve, mert a 2004-es DVD-kiadáson már egy egészen más Jabba szerepel. Ez már arcvonásait tekintve jobban hasonlít A Jedi visszatér Jabbájához, de a színe még mindig nem az igazi. Lehet, hogy az 1999-es Baljós árnyak Jabba-modelljét használták fel.


A jelenet másik érdekessége, hogy amikor felvették, Boba Fett nem volt még sehol. Ő is csak 1997-ben került a képre.

43. Az Ezeréves Sólyom elhagyja a 94-es dokkot. Ez 1977-ben annyit jelentett, hogy az égbolton egyenes vonalú, egyenletes mozgást végez. 1997-ben viszont már kecses ívet ír le, és a kamera is kicsit elmozdul fölfelé. De ami még ennél is jobb, hogy egy pillanattal előtte még azt is mutatják, amint kilebeg a dokkból. Ez a 185000 poligonból álló digitális Sólyom első szereplése. Ez a plusz snitt nekem nagyon tetszik, annak ellenére, hogy John Knoll szemmel láthatóan nem tisztán az Egy új remény 150 centis makettjét vette alapul, hanem jócskán belekeverte a Birodalom visszavág 80 centis modelljét is. Itt láthatjuk először azt is, hogy a Sólyom hajtóműve nem csak egy széles lyuk, hanem egy rácsozott nyílás. A régi trilógiában ennek a rácsnak sehol máshol nincs nyoma, ezzel szemben Az ébredő Erő szinte mindegyik Sólyom-jelenetében jól kivehető.


44. Az Alderaan megsemmisülésekor a hagyományos robbanás mellett 1997-től kezdve egyfajta sokkhullámgyűrű is látható.


Ez az úgy nevezett Praxis-effektus, amit először 1991-ben, az Űrszekerek VI: A nem ismert tartomány című filmben láthatott a közönség (a klingonok Praxis nevű holdja semmisült meg így). Ebben az esetben tehát egy Star Trek filmből merítettek ihletet egy Star Wars filmhez.

45. Luke fénykardja általam ismeretlen ok miatt 2004-ben kékről zöldre változott. 2011-ben aztán visszacsinálták kékre.


46. Luke edzése közben mindig hiányoltam a fénykard igazi ragyogását. Számomra többnyire csak egy csúnya fehér csíknak tűnt a penge, de a 2019-es verzióban végre megjelent a szép, kékes aura a penge körül.


47. A gyakorlógömb által kilőtt zsibbasztósugár eredetileg szabálytalan szélű sárga nyaláb volt. 1997-ben a nyaláb széleit kiegyenesítették, 2004-ben kifehérítették, 2019-ben visszasárgították. Szerintem az eredeti verzió néz ki legjobban.


48. Az Ezeréves Sólyom a Halálcsillag felé közeledik. 1997-től kezdve amikor ide vált a kép, a teherhajó az űrállomáshoz picit közelebb van már.


49. A Sólyom a hangárban pihen. Itt az élő szereplőkkel kombináltak egy mattfestményt. A pilótafülke és a hajó oldalfala még igazi díszlet, a többi már festett kép. 1997-ben a festmény-Sólymot kicserélték egy fényképre (vagy CG-modellre), ami a 80 centis verzióról készült, a hangár falát pedig a Jedi visszatérben látotthoz hasonlóvá tették. Ez a változtatás véleményem szerint kifejezetten jót tett a filmnek, még ha csak rövid időre is látható.


50. A tiszt lelövésekor egy pillanatra látható egy erős fényvillanás a ruháján. Engem ez soha sem zavart, de 1997-ben úgy döntöttek, hogy eltüntetik. Valójában nem törölték ki a fényjelenséget, hanem kicsit későbbre vágták a snitt kezdőképét. Ugyanezt a börtönblokkos lövöldözésnél is megismételték.


51. Hőseink várják a liftet. 1997-ben egy észrevehetetlen (ennélfogva felesleges) módosítás történt. A kép jobb felső sarkában a világítótestek picit máshogy néznek ki.



52. A börtönblokk folyosója csak részben lett megépítve. A hátsó falán egy festmény volt, ami azt a hatást keltette, mintha a folyosó még folytatódott volna tovább. A baj csak az volt ezzel, hogy kizárólag szemből nézve volt hihető az illúzió, más szögből nézve már nem volt helyes a perspektíva. Érdekes, hogy az 1997-es „most befejeztem a filmet, most már végre olyan, mint szerettem volna” változatban ezt a hibát meghagyták. Az orvoslásra a 2004-es DVD-kiadásig kellett várni, és ha már úgyis hozzányúltak, akkor egy kicsit meg is hosszabbították a folyosót.


53. Leia szétlövi a rácsot. A 2004-es kiadás újítása, hogy ezúttal a rács robbanásakor annak eldeformálódását is láthatjuk, s a rongálódott rácsmaradványok végei immár megolvadtnak tűnnek.



54. Mielőtt Luke-ot elragadná a dianoga, előbb kidugja a szemét a vízből, hogy körülnézzen. Érdekes, hogy az 1997-es változatban ezt nem bolygatták (nem is kellett). A 2004-es DVD-kiadásban viszont módosult a pupillája alakja, ráadásul pislog is.


55. Kenobi lekapcsolja a vonónyaláb energiaforrásainak egyikét. A messzi-messzi galaxisban viszont mindent angolul írnak ki? Az 1997-es változatban ezt a hibát bennhagyták. Az orvoslásra a 2004-es DVD-kiadásig kellett várni, amikor a betűket végre kicserélték A Jedi visszatérben látott Aurebesh betűkre. Így már sokkal sztárvórszosabban néz ki a szöveg.


56. Leia egy megfigyelőablakból veszi szemügyre az Ezeréves Sólymot. Szemmel láthatóan az életnagyságú modellt ötvözték a 150 centis makettel (a pilótafülkénél húzódik a díszlet-Falcon és a modell-Falcon határvonala). 1997-ben a Sólymot lecserélték a 80 centis változatra (vagy az annak alapján készült CG-modellre), és mint korábban, a hangárt itt is A Jedi visszatérhez hasonlóvá tették, míg az ablakpárkány négyzetrácsos mintázatot kapott.


57. Han zsákutcába hajszolja a rohamosztagosokat, akik erre kénytelenek szembeszállni vele (igazán tökösek ezek a rohamosztagosok). 1997-ben a zsákutcát egy rohamosztagosokkal tömött hangárra cserélték fel. Ez így sokkal jobban néz ki, bár a digitálisan eltüntetett fal lámpái még most is visszatükröződnek a padlón.


58. Amikor Kenobi fénykardja nagyjából szembe néz a kamerával, akkor hiányzik róla a kékes ragyogás, és csak a penge csúcsa világít. Érdekes, hogy az 1997-es változatban ezt a hibát meghagyták. A 2004-es DVD-kiadáskor félig-meddig orvosolták a problémát: a kék ragyogást odahelyezték, de maga a penge fehér izzása továbbra is hiányzott. Végül a 2019-es Disney+ változatban pótolták.



59. Vader fénykardjának hatására Ben szublimál, a ruhája viszont nem. A kellék-fénykard a valóságban nem tudta a köpönyeget elvágni, így a penge egy részére egyszerűen ráfestették Kenobi ruháját, így keltve azt az illúziót, hogy a fénykard tényleg keresztülhatolt rajta. Ennek a festett résznek viszont csúnyán éles határvonalai vannak. De mivel csak egy pillanatra látszik, meg egyébként sem azt figyeli a néző ebben a jelenetben, ezért az 1997-es módosításkor nem nyúltak hozzá. A 2004-es kiadásra viszont eltüntették ezt az apró hibát.




60. Kenobi eggyé vált az Erővel, Luke őrjöng, a rohamosztagosok sikertelenül tüzelnek. Annak idején VHS-en ezerszer megnéztem a filmet, és szemet szúrt, hogy a háttérben Vader fénykardjáról hiányzik a piros ragyogás. 1997-ben árgus szemekkel figyeltem ezt a jelenetet, hogy vajon kijavították-e, és csalódottan konstatáltam, hogy nem. Pedig hát ez volt a „most befejeztem a filmet, most már végre olyan, mint szerettem volna” változat. Az orvoslásra a 2004-es DVD-kiadásig kellett várni.


61. A Sólyom kifarol a hangárból, megfordul, és elindul. Tetszik nekem az az 1997-es változtatás, amiben csak a megfordulás után indul be igazán a hajtóműve, addig csak alapjáraton megy.


62. Négy TIE-vadász próbálja feltartani a szökésben levő Sólymot. Az első kettő támadó likvidálása után Luke a harmadikat lövi. Szerintem ezt normál ember nem veszi észre, csak aki kikockázza a filmeket: a kép jobb oldala egyszerűen eltűnt. A csillagok is hiányoznak, és a lézernyaláb is félbe van vágva. Az 1997-es változatban ezt a hibát meghagyták. Sőt, a 2004-es DVD-kiadásban is benne maradt. 2011-ben, a blu-ray változatban végre kiköszörülték ezt a csorbát.


63. Az Ezeréves Sólyom a Yavin felé közelít. 1997-ben két snitt le lett cserélve.


64. A Yavin negyedik holdján egy magányos őrszem kémleli a tájat, közben valamiféle szerkezetet mozgat a kezében. 1997-ben viszont a Sólyom is rákerült a képre, és az őrszem épp az ő mozgását követi azzal a berendezéssel. Ez az apró változtatás mindenképpen jót tett a jelenetnek.


65. A felkelők bázisának bejárata szinte egy az egyben az 1975. április 3-án készült McQuarrie-látványtervnek megfelelően valósult meg 1977-ben. 1997-ben viszont jócskán átdolgozták a Massassi templom homlokzatát, így már sokkal romosabbnak tűnik. Ez a változtatás szerintem pozitív, bár kevésbé felel meg az eredeti látványtervnek.


66. A felkelők hangárjának összképe 1997-ben kicsit szebb lett. A kép előterében levő Y-szárnyú festményt is élethűbbé tették.


67. Luke szomorkodva simít végig az X-szárnyú alján (mert azt hitte, Han velük marad, de tévedett), majd a következő pillanatban vidáman száll be a pilótafülkébe. Hogy a kettő között mi történt, hogy vajon mi okozta a hirtelen hangulatváltozást, arra csak 1997-ben derült fény: Luke összefutott gyermekkori barátjával, Bigss-szel. Véleményem szerint ez egy tökéletesen felesleges húzás volt, tekintve, hogy a nézők már minden fontos szereplőt megismertek, mindenkit el tudtak helyezni, erre most odacsöppen valaki, akit Luke ismer, de mi nem. Sokkal több értelme lett volna a Garrick Hagonnal felvett másik kivágott jelenetet is visszahelyezni a filmbe, amelyben Luke és Biggs még a Tatuinon beszélgetnek egymással. Biggs itt tudatja Luke-kal, hogy csatlakozni szándékozik a felkeléshez. Ha a film eleji és a film végi Biggs-jelenet is visszakerül a filmbe, az jó, mert keretként szolgál, van mire visszautalnia, stb. De hogy csak az egyik került vissza, annak a másik nélkül semmi értelme.


68. Érdekes, hogy amikor Luke fellép a létra alsó fokára, akkor az 1977-es és az 1997-es változatban máshol helyezkednek el a háttérben a statiszták.


69. A magányos őrszemet megint nem hagyták háborítatlanul. Eredetileg csak távoli fénypontok jelezték, hogy a felkelők vadászgépei útnak indultak, ahogy azt McQuarrie is megálmodta a festményén. 1997-ben viszont már az őrszem közvetlen közelében emelkednek fel az X-szárnyúak. Ez a változtatás szerintem mindenképpen pozitív, annak ellenére is, hogy nem maradt hű az eredeti látványtervhez.


70. A felkelők vadászgépeit most mutatják először az űrben. Először azt, ahogy a Halálcsillag felé közelednek, majd egy vágás után azt, amint a Yavin negyedik holdjától távolodnak. Ez eredetileg sem nézett ki rosszul, ám az 1997-es mozi kedvéért Knoll újra alkotta az egészet. Most a két snittből egy lett: először közelednek a gépek, majd a kamera végig svenkeli a legközelebbi X-szárnyút (a pilótafülke ablakán nagyon szépen megcsillan a fény), végül a Halálcsillag felé távolodnak.


Az új, digitális X-szárnyúak 20 ezer poligonból, míg az Y-szárnyúak 28 ezer poligonból épülnek fel. John Knoll kis rejtett poénja, hogy a pilóták fejére a saját arcát húzta textúraként (ezt persze senki sem láthatja).


71. Az X-szárnyak támadóállásba kerülnek. 1977-ben túl szabályos volt a kötelékrepülés. 1997-től kicsit hihetőbb a vadászgépek egymáshoz képesti helyzete.


72. Arany Egyes bejelentkezésekor az eredeti változatban volt egy aprócska hiba: a háttérben egy pillanatra eltűntek a kísérői. :) 2004-ben kiköszörülték a csorbát.



73. Míg az Y-szárnyúak egyből a cél felé mennek, az X-szárnyúak elterelik a védelem figyelmét. A jelenetek nagyjából felét újraalkották 1997-ben.


74. A TIE-vadászok is feltűnnek a színen. John Knoll számtalan snittet újra elkészített. A TIE-vadászok 12 ezer poligonból állnak.


75. Az eredeti verzióban Vader egyik kísérője néhány képkocka erejéig hiányzott a képről. 2004-ig kellett várnunk a javításra.



76. A DVD-kiadás nem csak a vonónyaláb kikapcsolós jelenetben változtatta meg a feliratokat. A másik példa sokkal kevésbé látványos, szinte már-már rejtett dolog (emiatt nagyon tetszik nekem). Tarkinék nagy kijelzőjének a felső részén mindenféle feliratok láthatók. 2004-től Aurebesh betűtípussal írják, hogy "Yavin".



77. Vader kiiktatása után egy rövid ideig alulról mutatják a Falcont, ami egyenes vonalú egyenletes mozgást végez. 1997-től viszont kecses ívet ír le.


78. A Halálcsillag rögvest kipukkan, az életben maradt felkelők gyorsan eliszkolnak. Szerintem ez eredetileg sem volt egy rossz jelenet, de valamiért 1997-ben az egész snittet újrakomponálták. Az egyetlen hiba, hogy a Sólyom ezúttal a héttalpas változat, ami anakronizmus.


79. Az Alderaanhoz hasonlóan 1997-ben Halálcsillag felrobbanásához is hozzácsapták a Praxis-effektust.


80. Sokáig észre sem vettem, hogy az ünnepélyen a kép jobb és bal szélén álló emberek csak festett figurák. 1997-től viszont már hús-vér felkelő katonák strázsálnak ott. Ezzel egyidejűleg az oszlopokon is javítottak picit, és a szemközti, távoli nyílások alakja is megváltozott.



Frissítve: 2023. január 16.

3 megjegyzés: