2016. május 2., hétfő

Nem csak szidni lehet a Baljós árnyakat

Sokak szerint a leggyengébb rész. Túl steril, túl sok CGI, nincs benne az a varázs, ami a klasszikus részekben volt. Nekem mégis tetszett, mert rengeteg újítás és eredeti ötlet volt benne, amitől elállt a lélegzetem:


1. A droidekákhoz hasonlót még soha, sehol nem láttam! Odagurulnak a helyszínre, pikk-pakk átalakulnak támadó állásba, aktiválják a pajzsukat, és megállás nélkül lőnek! Hát ha ez nem űberf@sza, akkor mi?



2. Otoh Gunga megvalósítása különösen jól sikerült. Főleg, amikor a főszereplők egyszerűen áthatolnak azon a kocsonyás anyagon, ami kint tartja a vizet. Szerintem ez is eredeti ötlet volt.


3. Ahogy a bongó ablaka is. Obi megnyom egy gombot, és egyszerűen eltűnik a jármű ablaka.



4. Végre igazi, teljes értékű Jedit is láthatunk munka közben: Qui-Gon Jinn annyira magabiztosan kezeli a fénykardot, hogy még ki sincs teljesen kapcsolva, de már visszaakasztja az övére. (Azelőtt csak egy öregembert, egy kezdő fiút és egy félig gép manust láthattunk fénykardozni. Persze ők is látványosak voltak, de hozzájuk képest Jinn klasszisokkal profibbnak tűnt nekem.)


5. Ebből a filmből tudtuk meg, hogy a Sith-ekből mindig csak kettő van. Jómagam legalábbis nem hallottam erről a szabályról azelőtt. Továbbá az is a Baljós árnyakból derült ki, hogy a "Darth" nem is keresztnév, hanem a Sith-ek általánosan használt neve. Mintha egyfajta titulus volna inkább, semmint név.




6. Sebulba a kezén jár, és a lábait használja kézként; ez sokkal érdekesebb, mint Mos Eisley kantinjának bármelyik vendége (tudom-tudom, ezt csupán az akkori technikai korlátoknak kell felróni).


7. Watto pedig a szárnyaival csapkodva lebeg. Szerintem ez is elég eredeti.



 8. A film csúcspontja, a felejthetetlen fogatverseny talán a leginkább eredeti ötlet volt: két teljesen különálló hajtómű, ami maga után húzza a pilótafülkét (ilyet soha egyetlen sci-fi-ben sem láttam még; mindenütt szerves, de legalábbis merev egységet alkot egy jövőbeli jármű utastere és meghajtása). A verseny alatt annyira jól ábrázolták a hihetetlen sebességet (és a hozzá tartozó motorhangokat), hogy nekem folytak a könnyeim a menetszéltől. Komolyan.


9. Coruscant megjelenítése elállította a lélegzetemet. Hihetetlen magas felhőkarcolók, köztük pedig hihetetlen mélységek. Az egész bolygó egyetlen nagy város!



10. A Csillagok háborúja regényben sokszor emlegetett szenátust végre megmutatták a filmvásznon is. Marhajól kitalálták a sok kis lebegő platformból álló galaktikus "parlamentet".


11. A rohamdroidok tömeges bevetése is nagyon tetszett: amikor egyszerre egyenesednek fel, egyszerre nyúlnak hátra a fegyvereikért, és hihetetlen sokan vannak...
 

12. Kétpengéjű fénykard. Ehhez nem kell hozzáfűznöm semmit.


13. A fogatverseny után a másik felejthetetlen jelenet: igazi, vérre menő fénykard párbaj. Obi vs. Maul mindmáig a legjobban sikerült harc a Csillagok háborúja-filmekben: nincs párbeszéd, nincs zenei aláfestés. Senki sem akar átállítani senkit a sötét oldalra. Egyszerűen csak két képzett harcos meg akarja ölni egymást. Ezért egy nagyon energikus, magával ragadó párbajt kapunk.



A gyerekszereplő és a bolondos idegen lény még mindig elfogadhatóbb számomra, mint a plüssmacik győzelme a birodalmi elitkatonák felett.





Amit viszont utáltam:
1. A titokzatos, mindenható Erő misztikumának lerombolása egy áltudományos maszlaggal. Le a midikloriánokkal!
2. Luke apja, a gonosz Darth Vader nem más, mint Jézus Krisztus starwars-megfelelője? A Szentlélek által fogant, és Szűz Mária hozta a világra. Hát ez nem volt túl eredeti....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése