2020. április 21., kedd

A cirkáló hangárja

Lando nemsokára megkapja az Ezeréves Sólymot Hantól. A jelenet nyitóképe mindig is lenyűgözött engem; annyira fantasztikusnak találtam a felkelők zászlóshajójának hangárját.


Miként valósult meg mindez?



1982. április 1-jén (csütörtökön) zajlott az utolsó londoni forgatási nap. A fenti látványból valójában csupán másfél X-szárnyú és az űrkomp alsó része volt valódi, s persze a körülöttük sürgölődő emberek. Sem az Ezeréves Sólyom, sem a többi űrhajó nem volt ott.


Michael Pangrazio A Birodalom visszavág készítésekor McQuarrie tanítványa volt. A Jedi visszatér idejére McQuarrie távozott a csapatból, s Pangrazio vált a mattfestő részleg vezetőjévé. Ő készítette ehhez a pillanathoz a fantasztikus mattfestményt.


Jópofák a kis kivágott A-szárnyúak a festmény tetején. :) Talán méretarány gyanánt vannak ott.

Látható, hogy bár az életnagyságú komp részt vett az élőszereplős felvételen, Pangrazio mégis újat festett helyette:


Ez a fotó is egy érdekes életkép:


Háttérben Pangrazio szóban forgó festménye a lázadó hangárról, fenn a falon pedig az előző filmből megmaradt mattfestmény a Hoth-hoz. A hátsó szobában valamelyik bolygóról készült festményt látjuk. Míg Pangrazio A Birodalom visszavágról szóló könyvet lapozgat a fotelben, addig Chris Evans arcmaszkot húz, talán épp ehhez a festményéhez indul.

Michael Pangrazio mattfestménye közben elkészült:


Az eredeti elképzelés szerint csupán a kép jobb alsó sarkába kellett volna a Londonban felvett szereplőknek kerülniük, ám az ILM-esek úgy vélték, hogy ezzel az összkép még nem lett volna kellőképpen életteli. Emiatt Pangrazio a képen további két foltot is üresen hagyott, s ott helyben, az ILM saját berkein belül rögzítettek újabb felvételeket is ügybuzgó felkelőkről. Így kerültek egyazon képre londoni és kaliforniai lázadók is. :)


A festett padlót épp olyan szögből vették fel, hogy pont passzoljon Pangrazio mattfestményének perspektívájával. Tökéletes munkát végeztek. :)


Érdekesség továbbá, hogy Pangrazio festményének alsó széle szemmel láthatóan közvetlenül az Ezeréves Sólyom alatt található, a filmben valahogy mégis odakerült még egy B-szárnyú is a kép aljára. Talán utólag megtoldották a képet?


Sajnos maga Pangrazio sem emlékszik rá pontosan, de már az is nagy szó, hogy egyáltalán válaszra méltatott. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése