2020. április 3., péntek

Az ewok visszatér

Pár éve Warwick Davis a Twitteren megosztott egy forgatási képet. Oda is írta, hogy A Jedi visszatér készítésekor, 1982-ben járunk.


Mi nem stimmel ezzel a képpel?
A nagy kidőlt farönknél támaszkodó főszereplők alapján vélhetően gondolkodás nélkül rávágja mindenki, hogy a képen ennek a jelenetnek a felvételét látjuk:


A főszereplők szemlélik a távoli leszállóplatformot. Csakhogy a filmben ugye Luke épp a platformról felszálló űrkompban csücsül. Itt azonban a fatörzsnek támaszkodva ő is jelen van:


Miféle jelenet ez?


Szép sorban állnak a főszereplők; ennek az egésznek promószaga van, nem? :)


Ez bizony nem filmjelenet felvétele. Illetve az, de nem A Jedi visszatéré, hanem Az ewok visszatér című 1982-es, félórás, soha be nem fejezett rövidfilmé. ;)


David Tomblin volt A Jedi visszatér második részlegének rendezője, neki köszönhetjük pl. az ewok csatajeleneteket. Tomblin a Jedi forgatási szüneteiben, ebédszünetekben és hétvégéken rendezte a saját kisfilmjét.
A film története szerint a kis Warwick Davis megkapja ewok-szerepét a készülő új Star Wars filmhez, és miután felveszi jelmezét, elindul megkeresni azt a forgatási helyszínt, ahol szükség van rá. Ám hiába minden próbálkozása, senki sem tudja őt útba igazítani.
A történetben a Wicket név sosem hangzik el, ő csak "egy ewok". Ehhez tudni kell, hogy akkor még egy másik ewok lett volna Wicket, akit Kenny Baker alakított volna.
Íme egy részlet az 1982. április 27-i diszpóról; Warwick ewokjának neve egyszerűen Warwick (Kenny pedig Wicket):


Kalandjai során Warwick valóságos helyszíneken (Chelsea FC pályája, Elstree Stúdió, Heathrow repülőtér) és A Jedi visszatér fiktív helyszínein is barangol. Menekül Boba Fett elől a Halálcsillag egyik folyosóján, el akarja kapni őt a Palpatine trónját bitorló Darth Vader is, és beszélget Yodával a kunyhójában.
Az alábbi képen Jabba palotájában látható a jelmezbe bújt Davis, mellette a 11 éves Nicky Reade valamint a rendező Tomblin:


A jabbás jelenet érdekessége, hogy ebből kiderül: nem csak 1997-ben, de már 1983-ban is lehetett volna további két táncoslány a Lapti Nek alatt Oolán kívül, akiknek az előadása sajnos a filmből kimaradt. Mindenesetre Az ewok visszatér jó bizonyíték rá, hogy bár a később Jessnek és Laudicának elkeresztelt lányok A Jedi visszatérben csupán háttérszereplők voltak, ügyesen begyakorolt koreográfiát is elő tudtak volna adni Jabbának.


Vannak benne egyéb érdekességek is, pl. Luke Skywalker váratlanul kilép A Birodalom visszavág egyik jelenetéből, majd gyorsan visszamegy; a szereplők az aktuálisan készülő új epizódot A Jedi bosszúja címmel emlegetik; az egyik jelenetben Warwick a producer, Robert Watts szeme láttára kapcsolja ki Thripiót (Watts ekkor megjegyzi, hogy három film óta hallgatja a droid nyavajgását, és csak most tudta meg, hogy ki is lehet kapcsolni); valamint ebből a filmből származik a sokak által már ismert öltöző-jelenet Leiával.


Mint említettem, a film valójában sosem készült el. Csubakka hangja például bántóan ideiglenes. Darth Vaderé sem lehet végleges szerintem (maga David Tomblin adta a hangját neki; nem könnyű komolyan venni). Boba Fett lövésekor lézernyaláb nincs a képen, csak néhány szikra, tehát itt is nyilvánvalóan hiányzik az utólagos effektmunka.

Állítólag Warwick Davis birtokában van az egyetlen létező videoszalag erről a filmről, de azért biztos vagyok benne, hogy a Lucasfilm archívumában is van egy példány, hiszen a kétezres években a starwars.com fizetős aloldalán, a Hyperspace-en néhány perces részlete megtekinthető volt, továbbá a Fett-jelenetet az eredeti trilógia 2004-es DVD-kiadásán is láthattuk az extrák között, most pedig a Skywalker kora Wickettel foglalkozó featurette-jében szerepel pár snitt a filmből.

Warwick Davis több Celebration-ön levetítette már az alkotást, egyszer valaki szerencsére a közönség soraiból fel is vette kamerával. Ennek köszönhetően bárki, aki kíváncsi lett rá, ide kattintva megtekintheti két elszánt rajongótársunk által innen-onnan összeollózott változatban a teljes filmet. Ez jelen pillanatban sajnos az egyetlen nyilvános változat, hivatalosan valószínűleg soha nem is fogják kiadni.
Egy megtekintést mindenesetre megér, bájos kis filmecske; A The Holiday SpecialBátrak karavánjaHarc az Endor bolygón háromszög méltó kiegészítője (sőt, talán ez a legnézhetőbb mind közül).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése