2020. április 14., kedd

Birodalmi játékkatona

A Birodalom visszavág járművei közül számomra a legemlékezetesebb kétségtelenül a lépegető volt. Emellett azonban Vader nagyúr tekintélyt parancsoló zászlóshajója, az Executor is lenyűgözött annak idején, amint a gigászi hajó méltóságteljesen haladt az űr csillagos háttere előtt. Sőt, ez a gép nem is haladt. Ez tovaterjedt!


Kis koromban imádtam, ahogy a szintén nem elhanyagolható méretű birodalmi csillagrombolók eltörpültek mellette. Az egyik kedvencem volt, na.

A valóságban természetesen ez is egy aprólékosan kidolgozott modell volt.



A modellel kapcsolatos számok eléggé ellentmondásosak. Az impozáns alkotás hossza Pablo Hidalgo szerint 282 cm, Lorne Peterson a HoloNet Krónikákban hozzávetőleg 8 lábat említett, ami viszont csak kb. 240 centi. Akármelyik adat is a valós, nekem az alábbi képeken nem tűnik ennyire hosszúnak:


Egyébként Peterson korábban Jonathan Rinzler könyvében 6 lábat említett, ami viszont nagyjából csak 180 centi. A képeket elnézve ez a méret tűnik hihetőnek számomra.

Elkészítésének költségére vonatkozóan is többféle infóm van. Rinzler szerint (az ILM költségtáblázata alapján) 42 ezer dollárra rúgott, ami borzasztó sok pénz, Richard Kerrigan viszont néhány évvel ezelőtt ennél is sokkal többet, 100 ezer dollárt említett.

Richard szerint fél évbe telt a modell megépítése; barátja, Lorne viszont mindössze 7 hetes elkészítési időre emlékszik. :)

Még egy ellentmondásos adat: Peterson szerint 150 ezer, míg az ILM költségtáblázata szerint 250 ezer apró világító diódát építettek a modellbe, amin itt épp Paul Huston dolgozik:


Huston nemrég a kérdésemre elárulta, hogy nem az ő ötlete volt a játékkatona elhelyezése, de azt nem mondta meg, hogy kié. Az egész modellben mindenesetre a kedvenc részletem az a kis műanyag katona, akinek a sisakos fejét és a feltűrt ingujjú alkarját itt lehet látni:


Hogy a sok-sok gribli között pontosan hol is keresse az a szerencsés, aki netán saját szemével megszemlélheti a szupercsillagromboló-modellt, annak adok egy kis segítséget (a romboló hídja előtt egy picivel, balra):

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése