2021. szeptember 17., péntek

A Falcon rakodónyúlványai

Teherhajóról lévén szó, az Ezeréves Sólyomnak egy időben rakodókarokat is elképzeltek. Szerintem mindenki látta már Ralph McQuarrie alkotását:



Ralph szerint ez a festmény befejezetlen; még egy csomó apró részletet szeretett volna rajzolni rá.
De most nem ez a lényeg. Hanem hogy az ismerős orrnyúlványokon jól láthatóan egy-egy kisebb szerkezet is ágaskodik előrefelé.

Na, ez nem csak festményként jelent meg, hanem komolyan így akarták megvalósítani az űrhajót.

Ezt bizonyítja legalábbis az alábbi, 1976 elején készült fénykép, amin annak a makettje látható, hogy majd miként készítik el a Millennium Falcon életnagyságú díszletét a Halálcsillag 327-es hangárjában (ezért hiányzik a Falcon fele, hiszen igazából is csak félig alkották meg). És bizony ott vannak az extra nyúlványok:


Ugyanezt a fából faragott Sólymot elhelyezték a 94-es dokkban is. Sajnos a John Barry és egy ismeretlen illető társaságában látható teherhajóról készült fotó pocsék minőségű, de azért valamelyest kivehetők a rakodónyúlványok:


Itt látható közelebbről is:


Sőt, szintén a 94-es dokk díszlete kapcsán figyelhetjük meg az extra karokat Reg Bream 1976. január 20-án készített tervrajzán is:


Szóval, pusztán két hónappal a forgatás kezdete előtt még komolyan gondolták a Falcon rakodónyúlványait. Mi lehetett az oka, hogy az ötlet végül mégsem valósult meg?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése