2016. április 10., vasárnap

Brian Daley

Brian Daley szobafestőként, dokkmunkásként, bárpultosként és pincérként kereste a kenyerét, mielőtt író lett (pl. a Tron regényváltozatát neki köszönhetjük). Brian lett a második író, aki a Star Warshoz új történetet alkothatott (A. D. Foster volt az első a Jedi-kristállyal). Maga Lucas döntött úgy, hogy Brian könyve ne Luke-ról szóljon (hiszen arra már ott volt a Jedi-kristály), hanem Hanról. Brian ennek különösen örült, mert ezt a karaktert sokkal közelebb érezte magához. Azt is a lelkére kötötték, hogy ne a Birodalomban játszódjon a cselekmény, mert akkor még nem tudták, hogy miről is fog majd pontosan szólni a Birodalom visszavág, és biztosra akartak menni, hogy a második film és Daley könyve között nem lesz ellentmondás. Így találta ki Brian a Corporate Sectort, a történetet pedig a Csillagok háborúja előttre helyezte. smile emoticon Hat hét alatt meg is írta a könyvet. A Han Solo hadjárata 1979-ben jelent meg, és osztatlan sikert aratott nem csak az olvasók, de még a Lucasfilm berkeiben is. Született is két folytatása: Han Solo bosszúja és Han Solo küldetése. A Han Solo bosszúja azért is érdekes, mert először ebben szerepelt a siklómotor, amit később a Jedi visszatér egyik leglátványosabb üldözős jelenetében láthattunk.



Brian szeretett volna további Star Wars regényeket írni, de volt valami gubanc a kiadóval, aminek eredményeként a Star Wars licensz a Del Rey-től a Bantamhoz került. Ők pedig a saját íróikkal dolgoztattak, így a stafétabotot Timothy Zahn vette át.
Brian Star Wars munkássága egyébként nem csupán a Han Solo-trilógiában merült ki: 1980-ban őrá bízták a Csillagok háborúja rádiódráma megírását. A filmhez képest jócskán több eseményt bemutató rádiójáték 13 félórás epizódból állt. Az akkor a filmből még kivágott Jabba-jelenet is helyet kapott ebben, bár itt Han nem személyesen Jabbával, hanem egy küldöncével, Heaterrel beszél. Az eredeti színészek közül Hamill és Daniels is visszatért a szerepéhez. A Birodalom és a Jedi rádiójáték-változatát is Brian-re bízták. Utóbbira több mint egy évtizedet kellett várni, mert a rádióállomás komoly pénzügyi gondokkal küzdött. Mire végül 1996-ban a Jedi rádió-változata is elkészült, Daley a kész anyagot már nem tudta meghallgatni, ugyanis rákban elhunyt.
Brian Daley egyébként igenjó barátja volt a szintén Star Wars-író James Lucenónak; együtt utaztak a világ különböző pontjaira, és szoros munkakapcsolat is volt közöttük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése