2016. május 15., vasárnap

A Birodalom visszavág: 58 módosítás

Az eredeti trilógia számtalan módosításon esett át az évek során. Az így kialakult változatokban néhol a zenei aláfestést módosították, másutt a hangeffekteket cserélték le, s adott esetben a szereplők szövegein is változtattak. Az ilyen audio-módosításokkal most nem foglalkozok, csak a vizuális különbségeket tudom itt megmutatni. Következzék A Birodalom visszavág 58 módosítása!

1.
A birodalmi robotszonda kiemelkedik a kráterből, és útnak indul. Az eredeti változatban az elinduláskor csak füst látszik alatta, viszont a módosított verzióban már némi kis törmelék is látható a kép alján, és kicsiny lángnyelvek is táncolnak ott. Maga a robot pedig egy leheletnyivel magasabban repül. Azt gondolom, hogy ez egy olyan módosítás, ami a nézők 99%-ának nem tűnik fel.






2. Amikor a wampa jéglény támadását Luke tauntaunja a fejével blokkolja, akkor a kép bal alsó sarkában látszik, hogy az a szőrös kar csak egy műkar, ami ott véget is ér. Érdekes, hogy az 1997-es „most befejeztem a filmet, most már végre olyan, mint szerettem volna” változatban ezt a hibát meghagyták. Az orvoslásra a 2011-es blu-ray kiadásig kellett várni.




3. Az 1980-as filmben nemigen tudták a wampát látványosan életre kelteni. Egy embert belebújtattak egy fehér Csubakka-szerű jelmezbe, de az eredmény sajnos nem lett az igazi. Ezért a filmben a wampa teljes egészében nem is látható, mindig csak pár pillanatra látszik vagy a feje vagy a karja.
1997-ben viszont végre tokától bokáig megmutatták a jéglényt. Némelyek szerint ez a módosítás nem tett jót a jelenetnek, mert sokkal félelmetesebb volt, amíg a szörny titokzatos maradt. Szerintem viszont kétségtelenül jobb a második változat, nem beszélve arról, hogy a wampát eredetileg is egész alakosan akarták szerepeltetni; erre a módosításra tehát nagyon is igaz, hogy Lucas 1997-ben úgy valósította meg, ahogy már 1980-ban szerette volna (pedig ezúttal is csak egy ember bújt a fehér szőrős jelmezbe).




4. A wampa látványos megújulása mellett a jelenetben változott egy apróság is. Eredetileg fényjelenséggel járt, amikor Luke kiszabadította magát a fellógatott helyzetéből. 1997-ben ez a villanás eltűnt, cserébe belépett a kép jobb szélére a jéglény.



5. Eközben Han kitartóan kutatja Luke-ot. A tauntaunja 1997-től kezdve árnyékot vet.



6. Másnap reggel Zev keresi a két eltűnt hőst. Egy remek 1997-es változtatásnak köszönhetően a hósikló is és az árnyéka is sokkal jobban néz ki.



7. Zev gépe megérkezik a hangárba. Eredetileg nem volt árnyéka, de az 1997-es feljavítás segített ezen.



8. Először láthatjuk Vader nagyúr zászlóshajóját, az Executort teljes valójában. Lenyűgöző mérete mellett eltörpülnek az előző epizódban megismert hatalmas rombolók. A jobb oldali pici csillagromboló alatt viszont lebeg három hajtómű, romboló nélkül. :) Ezt a kis bakit a 2004-es kiadásban kijavították.



9. Kölyökkorom óta tetszik az Executor hídja. Az viszont kezdettől fogva zavart picit, hogy a középső ablak mögötti fekete űr máshogyan fekete, mint a többi ablak mögött. 1997-ben szerencsére összehangolták minden ablak színét. Mi több, azokat csúnyácska vonalakat, amik az egyébként bámulatos mattfestmény szélét jelzik, eltüntették az ablak körül és az átjárópalló széléről is.



10. Piett kapitányból admirális lesz. Az 1997-es felújítás egy hibát eredményezett: a képernyő alatti falrész világosabb lett, emiatt valamiért sajnos a falon átlátszik Piett válla és kódhengere is. :)



11. Ha már az imént felhívtam a figyelmet arra, hogy az 1997-es felújítás egy átlátszósági hibát eredményezett, akkor meg kell említenem azt is, hogy egy másik hasonlót viszont megszüntetett. Luke sisakos fején eredetileg átlátszott az egyik hósikló. Ezt a hibát ügyesen eltüntették.



12. Szintén 1997-es újítás, hogy a lövés megvilágítja a lépegető fejét.



13. A régi trilógia eredeti változatában már-már megszokott hiba, hogy egy-egy pillanatra eltűnnek a repülő járművek a képről. Itt Luke mögött az egyik hósikló szívódott fel, amit 1997-ben varázsoltak vissza a képre.



14. Az eredeti filmben a száguldástól elmosódott hósikló csúnya sötét körvonallal került a képre. Mi több, a lépegető félig-meddig átlátszott rajta! Ezt a két hibát az 1997-es verzióra javították.



15. Amikor az 1997-es változat egy átlászóságot eltüntet, kreál helyette agy másikat. :) Itt például a lépegető ablakkeretének a bal széle eredetileg egyáltalán nem volt átlátszó, de a módosítás után nagyon is az lett. S közben a hósiklók helyzetén is változtattak.



16. Luke hósiklója felismerhető arról, hogy az ő gépén szürke sáv látható (míg a többiekén piros). Ebben a snittben eredetileg Luke ment elöl, pedig épp az imént mondta Wedge-nek, hogy "támadjon, én fedezem". Az 1997-es változat viszont a párbeszédnek megfelelően átrendezte a hósiklók helyzetét: Luke parancsának eleget téve Wedge leelőzi Luke-ot.



17. 1997-ben nagyon sok apróságot változtattak a Hoth-i csatán. Az alábbi snittben például a lépegetőn túl kinőtt egy hegy (és közben egy lézernyaláb került a hósikló mellé):



18. Wedge a hósikló vontatókötelével körbetekeri a lépegető lábait. 1997-ben a kötél kicsit vastagabb lett, és most már árnyéka is van.



19. Wedge, dolga végeztével eltávolodik a gúzsba kötött lépegetőtől. 1997-től kezdve kicsit más az ablakokon túli háttér.



20. Luke sérült gépe az 1997-es változatban sokkal élethűbben okádja magából a füstöt.




21. Luke a lépegető alatt szalad, s közben egy csúnya szürke paca látható a kép alsó részén. Ez vagy a lépegető árnyéka akart lenni, vagy a miniatűr terepasztalt nem sikerült tökéletesen vegyíteni az élőszereplős felvétellel, mindenesetre ezt a rondaságot 1997-ben eltüntették (s a lépegető lábainak a körvonala is élethűbb lett picit).





22. Amikor Luke lehuppan a hóba, a lépegető lábát magasabbra emelték, és a körvonalait szépen elmosódottá tették 1997-ben.




23. Veers belenéz a távcsőbe, és amit lát, az idővel szépen megváltozott. :) A pirosas betűkből zöld lett, a periszkóp által közvetített kép pedig vízszintes csíkozást kapott 1997-ben.





24. A transzporter árnyéka 1997-ben élethűbb lett.



25. Artu űrbéli jeleneteit kék háttér előtt vették fel. Hogy ne zavarjon be az utómunkálatok során, Artu kék paneljait feketére cserélték annak idején. A 2004-es DVD-kiadáson már újra kékek a panelek, bár szerintem kicsit túlzásba vitték.



26. Palpatine nyúlfarknyi szerepe csak egy zavaros hologram volt, egy fekete kapucni árnyékában, így gyakorlatilag mindegy volt, hogy ki játssza el. A választás Marjorie Eatonre, az amerikai festő- és színművésznőre esett (sok helyütt tévesen Rick Baker maszkmester feleségét, Elaine Bakert említik, de ez hibás infó). Nem gondoltam volna, hogy a galaxist rémuralomban tartó gonosz császár egy elmaszkírozott nő volt. A filmben természetesen nem a saját hangján szólalt meg, a férfi hangot Clive Revill szolgáltatta.
Mindig is gyanús volt nekem, hogy mintha az a torz arc nem egészen úgy nézne ki, mint A Jedi visszatérben sokkal több szerepet kapott Ian McDiarmid-féle Palpatine. Adta volna magát, hogy az 1997-es „most befejeztem a filmet, most már végre olyan, mint szerettem volna” változatban a Birodalom-Palpatine-t valahogy a Jedi-Palpatine-hez hasonlóbbá tegyék, mégsem tették. Az orvoslásra a 2004-es DVD-kiadásig kellett várni, ugyanis annak előkészítésekor forgatták A Sith-ek bosszúját. Kapóra jött, hogy McDiarmid hasonló Palpatine-maszkot kapott, mint A Jedi visszatérben. Ezért gyorsan felvették vele A Birodalom visszavág Palpatine-jelenetét is, és a DVD-re már ez a változat került. Ha már itt tartottak, a szövegen is módosítottak kicsit, így most már ebben a filmben is elhangzik Anakin neve (ezt a nevet legelőször A Jedi visszatérben említették). Az új párbeszéd szerint Vader csak most tudta meg, hogy a Halálcsillagot Luke Skywalker robbantotta fel.
Logikus volna ezek után A Birodalom visszavág stáblistájában is Ian McDiarmid nevét keresni, de érdekes módon a névsor maradt a régi: továbbra is Clive Revill szerepel rajta (Marjorie Eaton pedig sosem volt ott).




Szerintem Palpatine felfrissítése optikailag jót tett nemcsak a filmnek, hanem az egész trilógiának, sőt hexalógiának is, hiszen így végre az összes részben ugyanaz a színész formálja meg a császárt (már amelyikben szerepel). Néhány rajongó szerint az új párbeszéd dramaturgiailag rontja a filmet, hiszen semmi értelme, hogy Vader Luke-ért megy a Hoth-ra, de csak utána tudja meg, hogy ő volt az a pilóta, aki kipukkasztotta a Halálcsillagot. Szerintem viszont nincs gond: Vader személyes célból kutat Luke után (vele karöltve akarja letaszítani Palpatine-t a trónról), s nem a Halálcsillag elleni támadást kívánja rajta számon kérni (hiszen a Halálcsillag amúgy sem volt Vader szívügye).

27. Han és társai az űrcsigából megmenekültek ugyan, de csöbörből vödörbe kerültek: most az Avenger üldözi őket. Az eredeti változatban a csillagrongyoló lézernyalábjai szinte csak egyszerű pálcikáknak tűntek. Furcsamód 1997-ben sem háborgatták ezt a jelenetet. 2004-ig kellett várni, hogy ezek a lövedékek megkapják a szokásos zöld ragyogást.


28. Solo kapitány túljár Needa kapitány eszén. A Needa és első tisztje előtti ablakon jól megfigyelhető a mattfestmény széle. Egészen 2004-ig, amikor eltüntették az Avenger hídjáról ezt a kis szépséghibát.



29. Luke-nak leesik az álla, midőn Yoda kiemeli az X-szárnyút a mocsárból. A jelenet 1997-ben kicsit megváltozott: a kép felső része sokkal sötétebb lett, az űrhajó pedig magasabban lebeg, és árnyékot vet a vízre.



30. Han remek ötlete, hogy elvegyülnek a szemétben, beválik. 1997-től kezdve egy kicsit másképp helyezkedik el a csillagromboló az ablakon túl. Hogy ennek a változtatásnak mi értelme van, azt nem tudom, az viszont mindenképp örömteli, hogy a jobb oldali ablaküvegről eltüntették azt a csúnya fekete izét. :)




31. Boba Fett hajója, a Slave-I a Millennium Falcon nyomába ered. 1997-ben egy új snittel bővült a jelenet.



32. Az Ezeréves Sólyom a Bespin légkörében száll. Eredetileg néhány pillanatra látható volt egy csúnya hiba a hajtóműve körül: mintha a világító effekt elcsúszott volna, vagy nem is tudom, mindenesetre nem nézett ki jól. Ezt a hibát 1997-ben javították.



33. 1997-es változtatás, hogy a Felhővárosba való érkezéskor a Sólyom a képen magasabbra került (eredetileg picit eltakarta a várost), a felhő mögött láthatóvá vált a nap, és a kompozíciót egy katamarán felhősiklóval egészítették ki.




34. A Birodalom visszavág 1997-es felújításának leglátványosabb eleme a Felhővárosban játszódó jelenetek modernizálása illetve kibővítése. Rögtön az elején, amikor hőseink a Felhővárosba érkeznek, máris olyan új snitteket láthatunk, amilyeneket azelőtt sohasem. 1980-ban azonnal a 327-es leszállópályát mutatták, most viszont előtte még gyönyörködhetünk kicsit a város pazar épületeiben.



(A Csillagok háborúja történetekben közismerten visszatérő szám a 1138-as, de a 327-es sem panaszkodhat: az Ezeréves Sólyom a Halálcsillagon a 327-es dokkban állt, Amidala királynő űrhajója egy Nubian J 327-es volt, az egyik versenyfogatot Vulptereen 327-esként konferálták fel, Maz Kanata kastélya előtt Finn megbámult egy nagydarab robotot, aminek HURID-327 a neve. )

35. Az Ezeréves Sólyom a 327-es leszállópályán landol, s körülötte katamarán felhősiklók hasítják az eget. Az egyik felhősikló a Sólyom előtt halad el, de a méretéből ítélve inkább mögötte kellett volna: annyira nem stimmel az aránya, hogy olyan kicsinek néz ki, mintha valaki a leszállópályán egy távirányítós felhősikló-modellt röptetne. Ezt a hibát az 1997-es felújításkor kijavították, a felhősikló ezúttal már a Sólyom mögött repül. A képet további épületekkel bővítették, amik jól néznek ki ugyan, de a későbbi snittekben már nincsenek sehol. Ez a trilógiában az ötödik olyan eset, amikor egy későbbi módosítás kontinuitási hibát eredményez.



36. Amint Han nyájasan Lando elé indul, a leszállópálya alatt elhúz egy vonat (vagy valami hasonló tömegközlekedési eszköz), s közben egy kicsiny repülő jármű halad lassan a távolban az égen. Ezek eredetileg hiányoztak, csak 1997-től kezdve láthatók.



37. Miután Landóról kiderül, hogy csak megjátszotta a barátságtalan üdvözlést, a szereplők közösen indulnak az épületbe. Az eredeti verzióban a háttér teljesen élettelen volt, az 1997-es felújítás eredményeként viszont néhány repülő alkalmatosság közlekedik az égen (gyakorlatilag apró fehér pöttyöknek tűnnek csupán), illetve egy hosszúkás járgány is elhalad az épületek között. További különbség, hogy ezúttal a Sólyom rámpája lenyitva marad.




38. A főszereplők alkonyatkor érkeznek a Felhővárosba, a folyosón haladva viszont az egyik ablakon át úgy tűnik, mintha odakint verőfényes napsütés lenne. Ezt a hibát 1997-ben kijavították, s egyúttal a folyosó végét nyitottá tették.



39. A Bespinen reggel van. Egy újabb lehetőség az 1997-es változatnak, hogy kicsit többet mutasson a Felhővárosból. A katamarán felhősiklót törölték a távoli képről, helyette egy gázfinomítót tettek az egyik felhőbe, s egy másik felhősiklót követve vadonatúj snittekkel bővítették a város bemutatását.



40. A Felhőváros egyik épületének ablakában Leia hercegnő látható. Az épület kívülről magasnak tűnik, mintha Leiáék felett még lenne egy-két emelet. A benti felvételeken viszont egyértelműen látszik, hogy a plafon felett már az égbolt van. Ezt a kontinuitási hibát az 1997-es felújított változatban kijavították: Leiáék szállása felett immár nincs több emelet, és az épület külseje is sokkal jobban néz ki. A 2011-es blu-ray kiadásra tovább módosítottak a képen: az ablakon ezúttal tükröződik a környezete.



41. A tetőablakon túl eredetileg néhány függőleges, sötét oszlop volt látható. Ezeket 1997-ben törölték (bár az árnyékukat meghagyták), az égen pedig immár elhalad egy felhősikló.

 


42. Csubakka a hulladékfeldolgozóban találja meg Thripiót, ahol az undibundik mindenféle tárgyakat szórnak egy olvasztóverembe, ami időnként kékes színben villog. A 2011-es blu-ray kiadáson a kék villogást megszüntették, és a szikrák számát is megnövelték.



43. Lando reggelizni hívja Leiát és barátait, akik nem is sejtik, hogy milyen asztaltársaság várja őket. A folyosó végét 1997-ben nyitottabbá tették, a padlón viszont továbbra is a régi szűk nyílás tükröződik.



44. Az étkező felé tartva Landóék elhaladnak egy díszes ablak előtt, amin nem lehet keresztüllátni. Az tetszik, hogy 1997-ben az üvegtéglákat egy nagy panorámaablakra cserélték, amin túl a város épületei és egy turbólift vált láthatóvá. Az viszont már nem tetszik, hogy a panorámaablak a következő percben visszaváltozik a régi állapotra. Ez a trilógia folyamán a hatodik olyan eset, amikor egy későbbi módosítás kontinuitási hibát eredményez.



45. Han válla feketének tűnik, pedig fehér inget visel. Sokan azt hitték, hogy itt kontinuitási hibát látnak: Hant ingben vezetik a szénfagyasztóba, aztán mégis rajta van a mellénye. Ez csak azért sántít, mert az egész forgatás folyamán a mellény nem is szerepelt a kelléktárban; Han A Birodalom visszavágban nem mellényt, hanem dzsekit visel. A fekete mellénynek vélt dolog csak árnyék, nem hiba, 2004-ben a DVD kedvéért mégis eltüntették.



46. Boba Fett persze meglép Han karbonitba ágyazott testével. Egy aprócska változtatás 1997-ből, hogy a jobb oldalon látható torony tetején pirosan világító lámpa többé nem világít annyira erőteljesen. Egy még apróbb változás, hogy a bal oldali épületre viszont került két ici-pici fehér jelzőfény, ami eredetileg nem volt ott.


47. Leiáék megpróbálják utolérni Boba Fettet. A sok zárt folyosó látványa Lucasban klausztrofób érzést keltett, ezért 1997-ben nyitott passzázsokkal és nagy ablakokkal bővítette a látványt. (Az egyik ablakon túl még Fett hajója, a Slave I is látható.) Ez a módosítás határozottan jót tett a filmnek, ráadásul tökéletesen megfelel az eredeti terveknek; erre a változtatásra tehát nagyon is igaz, hogy Lucas 1997-ben úgy valósította meg, ahogy már 1980-ban szerette volna.


48. Mindeközben Han  után Luke is a karbonizáló aknában köt ki. Vader észre sem veszi, hogy azonnal kiugrik belőle. Itt egy pillanatra lehagyták a fénykardjáról a világító effektust. Érdekes, hogy az 1997-es változatban ezt a hibát meghagyták. Sőt, a 2004-es DVD- és a 2011-es blu-ray változatban is benne maradt. Az orvoslásra a 2019-es Disney+ kiadásig kellett várni.


49. Lando a hangosbemondón közli a város lakosságával, hogy a Birodalom átvette az irányítást. 1997-től már a város lakóit is láthatjuk, amint Lando szövegét hallgatják.



(Artu incidense a konnektorral eredetileg Lando beszéde után következett, most viszont már előtte megtörténik.)

50. Landóék tűzharcba keveredtek a rohamosztagosokkal. 1997-ben ez a folyosó is ablakokat kapott. Érdekes, hogy az ablakokon túli látvány annak a pontos tükörképe, mint ami a hangosbemondós jelenetben volt. Kevésbé észrevehető, hogy a kellékként használt vaktöltényes fegyverekből kihullott hüvelyeket is eltüntették a padlóról. 



51. Mindenképp üdvözlendő az az 1997-es változtatás, melynek során ezt a kevésbé meggyőző felhőzetet normálisra cserélték:



52. Ami viszont teljesen felesleges (mivel észrevehetetlen) módosítás, szintén 1997-ből, az nem más, mint hogy az antenna (és rajta Luke) néhány centivel balra került. Luke így most picit közelebb került a feje felett levő világítótesthez.




53. Vader kudarcot vallott Luke-kal. Sem megölni, sem átállítani nem sikerült neki. Mérgesen siet az űrkompjához. Ez a jelenet 1997-ben kibővült azzal, hogy immár kívülről is látjuk a Lambda osztályú kompot, amint az egyik leszállópályán várakozik. A Lambda-űrkomp régen csak A Jedi visszatérben szerepelt, de most már A Birodalom visszavágban is.



54. 1980-ban nem mutatták, hogy Vader miként jut el a Bespinről az Executorra. 1997-ben ezzel is kibővítették a filmet. Azt a jelenetet, amikor a szuper-csillagromboló hangárjában Vader lesiet az űrkomp rámpáján, nem 1997-ben vették fel a felújított változat kedvéért. Ezt még A Jedi visszatér nyitójelenetéhez forgatták le, de a vágás során inkább egy másik szögből rögzített felvételt használtak fel. Most a Birodalomhoz épp kapóra jött, így felhasználták.



Ez tehát eredetileg a második Halálcsillag hangárja, a nagyurat fogadó tiszt pedig Jerjerrod moff. A jobb felső sarokban egy pillanatra látszik a díszlet teteje, és a stúdió fala.



55. Lando kinyitja a felső zsilipet. Kintről nappali fény árad be, pedig már jócskán lement a nap. Amikor kívülről mutatják ugyanezt, akkor meg bentről látható az erős fény. Ezt a zavaró hibát 1997-ben szerencsére kijavították, méghozzá nagyon ötletes megoldással: két zsilipajtó van, s a kettő között egy fényforrás. Ez remek magyarázat arra, hogy miért látszódik belülről az az erős fény.




56. A Falcon a szuper-csillagromboló felé száguld (de miért?). A rátapadt TIE-vadász egyfolytában tüzel rá. A lézernyalábok viszont átlátszanak a gép oldalpaneljén. Ezt a hibát a 2004-es kiadásra javították, helyette viszont kreáltak egy másikat: a következő képkockára szánt lézernyalábok is rákerültek a képre. :)



57. A trilógia folyamán számtalanszor előfordul, hogy bizonyos snitteket tükröznek, hogy jobban passzoljanak az előző vagy a következő beállításhoz. A tükrözött snittek könnyen felismerhetők, ha valami jellegzetes dolog a rossz oldalon van. Például: Vader és Ben párbaja során látható, hogy Vader hasi paneljén pont fordítva vannak a gombok. Csubakka másik vállán van a muníciós öv, és Artu projektora sem a jó oldalon van, amikor a Felhővárosban a rohamosztagosokkal kerülnek összetűzésbe. Jabba palotájában az egyik jelenetben Boba Fett sisakján a másik oldalon van a célkereső. Ezeken kívül is még számtalan tükrözött snitt látható a három filmben, ám mind közül csak egy jelenetet javítottak ki. A Birodalom visszavág végén a 2004-es DVD-kiadásban a megfelelő oldalra került a tisztek rangjelzése.



58. Leia, Luke és a két droid az egészségügyi fregatt nagy panorámaablakánál álldogál. 1997-től kezdve kicsit távolabb helyezkednek el az ablaktól.



frissítve: 2021. október 10.

1 megjegyzés:

  1. Wow, ez nagyon jó volt, érdekes volt átolvasni (sok észre sem vehető apróság is felsorolásra került, le a kalappal), és érdekes volt a régi képkockákat úgy újralátni ahogy valószínűleg anno a 80-as években a moziban láthattam :-)

    VálaszTörlés