2019. május 26., vasárnap

Igazmondó Lukács

George Lucas igazi mesemondó. Fantasztikus történetét, melyet 1977-ben kezdett mesélni nekünk, az azóta eltelt évtizedek alatt az egész világon milliók szerették meg.

Sajnos azonban egyre inkább az a benyomásom, hogy a nagy mesemondó George akkor is mesél, amikor inkább a valóságot kellene mondania. Legalábbis időnként úgy tűnik, hogy hadilábon áll az igazmondással. :)

Már az sem túl szimpatikus húzás, hogy a Csillagok háborúja című regényt megíratta másvalakivel, de a saját nevével adatta ki. Ugyan mennyivel lett volna Lucasnak rosszabb, ha Alan Dean Foster neve szerepel a könyv borítóján?

Aztán ott van ugyebár az előző bejegyzésem, miszerint Lucas egyszerűen letagadja a saját korábbi nyilatkozatait a 9 részesre tervezett filmeposszal kapcsolatban.


De most álljon itt egy újabb eset! :)

Jonathan W. Rinzler: The Making of Star Wars című remek könyve (mindenki rajongónak őszintén ajánlom) 2007-ben jelent meg.

2015-ben a Magyar Narancs készített egy riportot a szerzővel, melyben éppen erről a könyvről (meg annak folytatásairól) volt szó. A cikkből kiderült, hogy Rinzler szerint Lucas „ideális alany volt, mert nem szólt bele, mik kerülnek a könyvekbe.”

Tényleg így volt?

A könyv részletesen beszámol egy interjú-sorozatról, amit George Lucasszal folytatott Carol Titelmann réges-régen, még 1977 nyarán. Ekkor George többek között az Erőről is mesélt:

“The Force gives you the power to have extrasensory perception and to be able to see things and hear things, read minds and levitate things. It is said that certain creatures are born with a higher awareness of the Force than humans. Their brains are different; they have more midi-chlorians in their cells.”

Nahát! Eszerint Lucas már 1977-ben úgy képzelte, hogy bizonyos élőlények fogékonyabbak az Erőre, mert a sejtjeikben magasabb a midiklorián-koncentrátum!

Nekem annak idején 1999-ben nagy csalódás volt a midikloriánok bevezetése. Nem örültem neki, hogy az Erő misztériumát ilyen áltudományos maszlaggal rombolták le. Amikor viszont Rinzler könyvében olvastam a fenti bekezdést, máris másképp láttam az egészet: ha Lucas már 1977-ben így képzelte a dolgot, akkor sokkal könnyebben elfogadhatóvá vált számomra is. :)

Azonban, 2013. június 24-én a starwars.com egyik cikkében Rinzler bevallja, hogy a midikloriános mondat utólag került oda! Idézem a cikkből:

„While we were preparing the text for The Making of Star Wars, Lucas added a note to this passage about midi-chlorians, bringing his original words in line with his later thoughts and the events of the prequel trilogy.”

Tehát a könyv előkészítésekor íratta oda Lucas Rinzlerrel a midikloriános szöveget, vagyis egyáltalán nem 1977-ben mondta ezt, hanem 30 évvel később! Azért ez nagyon nem mindegy.

Bár Rinzler a Magyar Narancsnak úgy nyilatkozott, hogy George nem szólt bele, mi kerüljön bele a könyvbe, úgy tűnik, hogy ez – legalábbis ebben az egy esetben – mégsem igaz. Lucas nem csak hogy beleszólt, de egyenesen rávette egy hazugságra Rinzlert: ál-idézettel hamisíttatta meg vele a múltat.


Nagy franc ez a George. :)

1 megjegyzés:

  1. Lucas mániája volt, hogy folyton változtatott a történeten. Az egész sorozat egy improvizáció. Az OT még jó volt. Amit nagyon elbaltázott, az az előzménytrilógia. A Disney féle star wars pedig...hmm... Túlságosan disneys... De azért imádjuk.

    VálaszTörlés