2020. szeptember 22., kedd

Thripio burkolata


Padmé nem aludt azon az éjjelen. Sűrűn felkelt az ágyából, és fel-alá járkált a gazdaságban. Betévedt a garázsba is, egyedül maradva gondolataival

(Részlet R. A. Salvatore: A klónok támadása című regényéből)

A jelenetet le is forgatták, 2000 szeptemberében, a Sidi Driss Hotelben, Matmatában, Tunéziában.


Csakhogy a felvétel napközben történt, emiatt sötét selyemmel fedték el az eget, így imitálva az esti fényviszonyokat.


A jelenet akkor játszódik, amikor Anakin a taszkenek táborát keresi, hogy felkutassa édesanyját. Padmé közben aggódik érte, emiatt nem tud aludni. 

Térjünk vissza a regényre:

Betévedt a garázsba is, egyedül maradva gondolataival – legalábbis azt hitte.

– Hello, Miss Padmé! – köszöntötte egy csipogó hang, és amint túljutott az első megrázkódtatáson, a lány felismerte a beszélőt.

– Nem tud aludni? – kérdezte C-3PO.

– Nem, túl sok minden jár a fejemben.


Ezt a jelenetet is felvették, ám ezúttal már nem Tunéziában, hanem az ausztráliai Fox stúdióban.


S ami a regényből hiányzik, de mi tudjuk: Padmé ekkor teszi fel Thripióra a burkolatát.


A film forgatásakor ugyanis még az volt az elképzelés, hogy a protokolldroid kezdetben pucéran szerepel a filmben. Érdekes elképzelni, hogy amikor Padmé és Anakin megismerkedik Owennel és Beruval ott a farm lépcsőjének alján, Thripio még burkolat nélkül flangál.


A csupasz 3PO-bábot maga Anthony Daniels mozgatta a Baljós árnyakban látott japán módszerrel.

Visszatérve a garázsos jelenethez: amikor utolsó lépésként Padmé a helyére teszi Thripio arcburkolatát is, a 3PO-bábot jelmez váltotta fel. Természetesen ismét Anthony Daniels bújt bele, ebben már jóval nagyobb rutinja volt.


Mindebből persze nem lett semmi a filmben, hisz Thripio kezdettől fogva kész burkolattal szerepel. A regény igazodik a film módosításához, emiatt a burkolat felhelyezése helyett a könyvben fürdetés olvasható. Mire Padmé végez Thripio tisztogatásával, felkel a nap (pontosabban felkelnek a napok), s ekkor Owen lép oda hozzájuk:

Visszaadom ezt a droidot Anakinnak. Tudom, hogy anya is ezt akarná.


Egyikük sem sejti, hogy addigra Anakin már végzett a teljes taszken táborral, mert az anyja meghalt. Owen mégis úgy beszél Shmiről, mint aki már tudja, hogy nem látja őt többé. Érdekes.

Mindenesetre ez a mondat mégis kellett volna a filmbe. Enélkül kicsit fura, hogy Thripio se szó, se beszéd faképnél hagyja a gazdáit, amikor a többiek a Geonosisra indulnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése