2021. november 4., csütörtök

Bestine?

Íme egy részlet a Csillagok háborúja regényváltozatából:


A rangidős válaszra sem méltatta őket. Ehelyett aprólékosan vizsgálgatni kezdte a terepsikló alját.
– Dél felől jönnek? – kérdezte.
– Nem… dehogy – felelte gyorsan Luke –, nyugaton élünk, Bestin városka környékén.
– Bestin? – dünnyögte a katona, és előrement, hogy szemügyre vegye a sikló elejét is. Luke minden erejét összeszedte, hogy egyenesen előre nézzen. Végül a páncélos figura abbahagyta a vizsgálódást. Odalépett Luke-hoz, s vészjóslóan közel hajolt hozzá.
– Mutassa a papírjait! – förmedt rá.





A tatuini építészetből legelőször a Lars-farmot láttuk: a felszínen csak egy apróbb építmény áll, de a lényeg egy nagy gödörben van.


A Baljós árnyak tervezésekor valami ilyesmit szántak Mos Espának is, csak sokkal nagyobb léptékben: a felszínen néhány peremkerületi lakás, de a központ egy hatalmas gödörben van.


A nagyszerű Doug Chiang számos ilyen rajzot készített, de hiába: Most Espa végül pontosan úgy nézett ki, mint Mos Eisley, semmi különleges vagy újszerű nem volt benne.



Azt azonban láthatjuk a filmben, hogy Darth Maul az éjszaka folyamán három várost észlel a távcsövében. (Pontosabban csak két várost mutatnak, de három droidot küld ki három felé). Az egyik volt Mos Espa, a másik talán Mos Eisley, de mi lehetett a harmadik?


Újabb tatuini városként huszonegy évvel később Mos Pelgót láttuk, az viszont inkább csak egy tanyának tűnt, egészen biztosan nem ez a porfészek volt Maul távcsövében.


(Pelgo hozott egy kis újítást Eisley és Espa után, mert az itteni házak mind a talaj felett kb. fél méterrel épültek.)

Én nem tudom, hogy még miféle települések vannak a Tatuinon, de annyi biztos, hogy a bolygó fővárosát még nem mutatták. Ennek a neve a Luke által csak városkaként említett Bestine, két éve elmélkedtem róla, és hát a Boba Fett könyvének előzetesében látott település elég nagynak tűnik ahhoz, hogy akár főváros is lehessen (ha egyáltalán a Tatuinon van).



Szóval, az már biztos, hogy a Lucasfilmnél a régi Chiang-féle Espa-terveket porolták le az új város tervezésekor, de valóban nem tartom kizártnak, hogy ez konkrétan a Bestine. Nagyon régóta várom, hogy mutassák végre a Tatuin fővárosát is. :)


A Bestine egyébként az ugyanilyen nevű bolygóról kapta a nevét, az onnan származó telepesek 100 éve lezuhant űrhajója azóta is tájékozódási pont Mos Eisleyben.


Sőt, a Bestine-nek még a birodalmi lépegetők létrehozásában is nagy szerepe volt! ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése