2021. november 2., kedd

A szerzetes visszatér

"amikor egy testvérük eléri a megvilágosodást, akkor a sebészetben járatos társai eltávolítják, és egy tápoldattal teli létfenntartó tartályba helyezik át az agyát. Az agy ezután ott elmélkedik a világmindenségről, megszabadítva a testi létezés nyűgjétől."

Ezt olvashattuk 1996-ban a Jabba palotájában élő B'omarr szerzetesekről Shayne Bell Egy nap bosszúságai – Bib Fortuna története című novellájában.

A tartályt persze időnként mobilizálni szeretné az agy, s ilyenkor egy pókszerű robotot vesz igénybe. Legalábbis ezt a sztorit tálalta a Bővített Univerzum (manapság Legendák) arról a háttérszereplőről, aki Jabba palotájának bejárata mellett látható egy röpke pillanatra:


Azt nem tudom, hogy az alkotók valóban szerzetesek agyhordozójának tervezték-e, mindenesetre Joe Johnston 1981-es rajzán jól kivehető a tartályban lebegő agy:



Itt látható, amint Bill Hargreaves és a segédje készíti a robotot az angliai Elstree Studióban:


A robotból nem sokat láthattunk a filmben (a fenti jeleneten kívül semennyit), s túl sok képanyagra sem bukkantam róla az elmúlt évtizedekben, de láthatóan tényleg készítettek neki egy tartályt, amiben lötyög valami:



S ami miatt mindez számomra érdekes: tegnap bemutatták Boba Fett könyvének első előzetesét, s rögtön a kezdő snittben egy ilyen pók mászkál Jabba palotája előtt.


Kíváncsi vagyok, hogy a szerzetes-agyhordozó ötletet rekanonizálják-e vagy valami egész új háttérsztorit adnak ennek a fajta robotnak. Mindenesetre az biztos, hogy a régi kánon szerint Bib Fortuna agya is egy ilyen tartályba került, míg A Mandalori (eddigi) legutolsó része szerint Fortunát nagyon is a saját testében érte utol a végzete.


Egyébként a B'omarr szerzetesekről először 1995-ben olvashattunk, a The Illustrated Star Wars Universe-ben, ahol McQuarrie a tartályba kerülés előtti életükben is lefestette a szerzeteseket. Kétféle verzió készült ebből az illusztrációból (az egyiken a Jubnuk nevű gamorrai őr Jabba elveszett szerencsehozó kabaláját, egy bantha-agyarból készült taszken talizmánt keres a szerzeteseknél):

2 megjegyzés:

  1. Paul Duncan bejegyzése alapján eredetileg assassin droidnak készült.
    https://www.facebook.com/2473729695986972/posts/5185452434814671/?sfnsn=mo

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a kiegészítést, tehát orgyilkosnak tervezték ezt a robotot. :)

      Törlés