2024. február 9., péntek

A kocsmai fénykardozás evolúciója

A kocsmában Ben Kenobi fénykarddal szeleteli az úri közönséget.


Egyesek szerint az öregnek ez a kéretlen amputációja kissé kilóg a jóságos higgadt mester karakteréből. Ráadásul nem is túl szerencsés húzás egy ilyen fegyverrel villogni olyankor, amikor pont nem szeretnéd magadra felhívni a birodalmiak figyelmét. Akkor mégis miért így írta meg Lucas bátyánk ezt a jelenetet?

Ami azt illeti, a kocsmában fénykardozás ötlete előbb megszületett, mint maga Kenobi karaktere. Ben csak a forgatókönyv utolsó verzióiban szerepelt, míg a kocsmai incidens, és annak lézerkarddal való feloldása egyike volt már a legelső elképzeléseknek.

Lássuk a vonatkozó részleteket!


1973 – rövid szinopszis, amiben Luke egy tapasztalt tábornok:


"Skywalker megpróbálja elkerülni a konfrontációt, ám a dolgok rosszabbra fordulnak, és kénytelen megküzdeni velük. Egy villanás kíséretében előkerül a lézerkardja. Egy kar hever a földön, az egyik kötekedő alak két darabban fekszik, állától az ágyékáig szétvágva, Skywalker pedig csendes méltósággal visszateszi kardját a hüvelyébe."



1974 – nyers vázlat, amiben Luke még mindig egy idős tábornok:


"Az alacsony rágcsáló kiabál valamit, és a bárpultnál mindenki odébbáll. A tábornok védekező pozíciót vesz fel. Három ellenfele készenlétbe helyezi fegyverét. [...] A tábornok lézerkardja életre kel. Egy kar hever a földön. A rágcsáló kettészelve, és a nagy, sokszemű lény is két darabban fekszik, állától az ágyékáig szétvágva. A tábornok csendes méltósággal visszateszi kardját a hüvelyébe."



1975 – második piszkozat, amiben Luke már csak egy 18 éves duci srác:


"Három ellenfele készenlétbe helyezi fegyverét. Han Solo, aki végignézte az eseményeket, sajnálni kezdi a fiatal zöldfülűt, és közbelép. [...] A kellemetlenkedő lény erőteljes ütése átrepíti a helyiségen az ifjú koréliai kalózt, aki az asztaloknak csapódva összetör egy nagy, bűzös folyadékkal teli korsót. A szörnyeteg vérfagyasztó üvöltés kíséretében előhúzza övéből krómozott lézerpisztolyát. [...] A kis Luke lézerkardja életre kel, és egy szempillantás alatt egy kar hever a földön. A rágcsáló kettészelve, és a nagy, sokszemű lény is két darabban fekszik, állától az ágyékáig szétvágva. Luke reszketve, és kissé csodálkozva saját reflexein, visszahelyezi kardját a hüvelyébe."


1975 – harmadik piszkozat, amiben Luke egy húszéves, rövid hajú fiatalember:



"Nem könnyű, de Luke próbál higgadt maradni. Három ellenfele készenlétbe helyezi fegyvereit. [...] A kellemetlenkedő lény erőteljes ütése átrepíti a termen a leendő fiatal Jedit, aki az asztaloknak csapódva összetör egy nagy, bűzös folyadékkal teli korsót. A szörnyeteg vérfagyasztó üvöltés kíséretében előhúzza övéből krómozott lézerpisztolyát, és ráfogja az öreg Benre. [...] Öreg Ben meglepő fürgeséggel kelti életre lézerkardját, és egy szempillantás alatt egy kar hever a padlón. A rágcsáló kettészelve, és a nagy, sokszemű lény is két darabban fekszik, állától az ágyékáig szétvágva. Ben gondosan és precízen kikapcsolja a lézerkardját, és visszahelyezi a nadrágszíjára."


Tovább nem folytatom, mert innentől a jelenet már kábé ugyanez minden további változatban. 

Összegezve:

Az első három verzióban Luke az, aki lézerkardot ránt (és a lézerkardnak van hüvelye is). Később veszi át ezt a szerepet Ben, vagyis a jelenetet Lucas nem kimondottan Kenobira írta, csak menet közben változtatta meg a fénykardos kaszaboló kilétét. :)

Egyébként érdemes tudni, hogy bár a filmben csak ketten támadtak Luke-ra, és csak a levágott kart mutatták, a három támadó (a csonkolt kezű fickó, a félbevágott rágcsálófajzat és a hosszában kettévágott harmadik alak) megmaradt a regényváltozatban, sőt, megtekinthető egy 1977-es képregényoldalon is. Katt IDE!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése