2018. december 22., szombat

Rejtélyes tárgy Vader kamrájában

Szerintem A Birodalom visszavág egyik legemlékezetesebb pillanata, amikor egy rövid időre láthatjuk a misztikus Vader nagyurat a sisakja nélkül. A jelenet különösen amiatt hatásos, hogy az arca továbbra is titok marad.


Érdekes, hogy Vader maszkja és sisakja egy egységet alkot, nem úgy, mint A Jedi visszatérben. Akad viszont itt még valami, ami felett idáig elsiklott a figyelmem.

Csak egy pislantásnyi ideig látszik, de ott bizony egy korong alakú tárgy mozog Vader feje közelében:


A jelenetet 1979. május 3-án vették fel. Az aznap készült kulisszák mögötti videón sokkal jobban megfigyelhető az a bizonyos dolog:


Tisztán látszik, hogy mielőtt Vader megkapja a sisakot, egy robotkar eltávolítja az arcától azt a valamit. A kar összecsukott állapotban a film egy korábbi jelenetében is látható, a meditációs kamra plafonján:


De mi lehet az az alkalmatosság, amit a robotkar eltüntet Vader nagyúr arca elől? A válasz A Birodalom visszavág regényváltozatában olvasható: "Piett inkább sejtette, mint látta, amint valami bonyolult mechanikus manipulátor elhúzott egy lélegeztetőcsövet Vader fejétől."

A forgatókönyv is ezt írja: "Among the various apparatus surrounding them, a respirator tube now retracts from Vader's uncovered head."

Adja magát a kérdés: a film készítésekor az volt az elképzelés, hogy Vader nem kap levegőt, ha nincs rajta a maszkja? Külső lélegeztetőgépre van szüksége, hogy meg ne fulladjon? Ezt támasztja alá Luke-nak A Jedi visszatér-béli szövege is, melyben azon aggódik, hogy ha leveszi a maszkot, az apja meghal.


Mint láthattuk, így is lett, valóban hamar meghalt, bár én ezt a halált sosem fulladásnak tulajdonítottam. Mindenesetre az biztos, hogy A Sith-ek bosszújában a frissen megégett Vader nem csak hogy akadálytalanul lélegzik a lávaparton lélegeztetőgép nélkül, de a műtőasztalon még hangosan ordítani is tud (amihez kell tüdő). Ugyanakkor azt se feledjük, hogy a kórházba szállítás során a sebesült Vader éppen olyan háromszög alakú légzőkészüléket visel, ami a későbbi Vader-maszk jellegzetessége:


Szóval a sötét nagyúr tud lélegezni a maszkja nélkül is, de bizonyára jól esik neki a gépi segítség. Erre szolgál A Birodalom visszavágban egy pillanatra látható eszköz. :)


2 megjegyzés:

  1. A felső képen a "nyakmerevítő" mintha Vader füleit is eltakarná.
    A Jedi visszatér jelenetében ez már nem így van.

    VálaszTörlés
  2. Jó megfigyelés. :) A nyaki rész egyben van a maszk aljával, így a maszk idom kisebb. Ez is egy különbség a Jedi visszatér (és a Sith-ek bosszúja) maszkjához képest.

    VálaszTörlés