2018. december 29., szombat

Van egy kis bökkenő a Jedik ruhájával

Kedves csoportkép a Theed városába látogató Jedikről:


A Baljós árnyak készítéséről szóló könyvben kiderül, hogy a látványtervezők egyáltalán nem a fent látható ruha dizájnt szánták nekik.
Doug Chiang alábbi festményei azt bizonyítják, hogy ő új kinézetet eszelt ki a Jediknek.


A könyv azt írja, hogy "a Jedi-jelmez tervezésekor sok mindennel kísérleteztek, a teljes vértezettől a csúcsos sisakig, de azután Lucas úgy döntött, hogy térjenek vissza az első trilógiában alkalmazott öltözékhez. George nagyon fontosnak tartotta, hogy a nézők első látásra felismerjék a Jedi-lovagokat."

Tényleg elsőre felismertük őket, de mégis van itt egy kis gond. Kettőnél több emberi Jedit először A Jedi visszatér zárójelenetében láthattunk. Anakin és Ben ruházata megszólalásig hasonlít egymásra.


Csakhogy ennek nem az az oka, hogy mindketten Jedik. Hanem hogy mindketten a Tatuinon általánosan elterjedt praktikus sivatagi ruhában vannak. Hiszen az már az Új reményben kiderült, hogy nemcsak Ben élt a kettős napú kopár bolygón, hanem valaha Luke apja is. Egyébként is értelmetlen volna Kenobi részéről, ha a Birodalom által keresett személyként bujdoklásra kényszerülve Jedi ruhában próbálná elkerülni a feltűnést. Logikus döntés, hogy olyasmi gúnyát hord, amilyet a helyiek.

Tessék, alig van különbség Wioslea és Ben hacukája között:


Luke cimborájának, Fixernek is Kenobiéhoz hasonló a szerelése a bőrdzseki alatt:


Owen bácsi majdnem teljesen ugyanolyan ruhát visel, mint az öreg Ben:


Mos Eisley járókelőiről meg nem is beszélve:


Sőt, még Jabba palotájában is ott figyel egy hasonló ruházatú polgár; tán ő is Jedi volna?



A Birodalom visszavág regényváltozata is alátámasztja a véleményemet. Amikor Luke kimerülten hever a hóban, és megjelenik előtte Ben szelleme, a könyvben az alábbi mondat olvasható:

"Néhány lépésre tőle, a hideggel látszólag mit sem törődve, még mindig a Tatuin forró sivatagaiban viselt rongyaiba öltözötten, ott állt előtte Ben Kenobi."

Donald F. Glut nem úgy fogalmazott, hogy "hagyományos Jedi öltözékben ott állt előtte Ben Kenobi".

Persze, ma már ezek a régi könyvek nem számítanak hivatkozási alapnak, de azt mindenesetre biztosra veszem, hogy annak idején Ben viseletét nem Jedi egyenruhaként, hanem általános tatuini ruházatként tervezték.

Akárhogy is, Qui-gon nyilvánvalóan nem tudta, hogy a Tatuinon épp olyan a népviselet, mint a sztenderd Jedi egyenruha, máskülönben nem öltözött volna át tunikába és ponchóba, amikor Mos Espába indult.


Simán maradhatott volna az eredeti ruhájában is, nem keltett volna feltűnést. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése