2019. december 1., vasárnap

Evans meglepetése

Chris Evans készíti A Jedi visszatér nyitójelenetének egyik hátterét:


Chris le volt nyűgözve A Birodalom visszavág Felhővárosa körüli felhők festményétől. Akkor döntötte el, hogy ő is mattfestő akar lenni (fogalma sem volt az eljárásról). Bekopogott az ILM-hez, megmutatta a portfólióját, és fel is vették. Mázlija volt, mert az ILM épp mattfestőt keresett. (Ralph McQuarrie távozása után megüresedett egy hely.) Evans több csodálatos mattfestményt is készített a Jedihez, de a legjobb szerintem ez.



Imádom az apró részleteket. Vader érkezésekor még üresek a dokkok, de a császár érkezésekor a sok-sok TIE-vadászon kívül látható Palpatine kompja és a fogadására érkezett rohamosztagosok tömege is.


De ami még ennél is jobban tetszik, arra nemrég Bozsó Tamás hívta fel a figyelmemet. Chris elrejtette a festményen San Francisco egyik ismert épületét, a Transamerica Piramist.


Meg akartam keresni a filmben is, de sajnos rá kellett jönnöm, hogy ez a finom kis meglepetés nem látható. Nem azért, mert túlságosan parányi, hanem mert a festménynek annyira a bal szélére került, hogy az már nem fért bele a képbe az itteni jelenetek készítésekor. Pedig nem sokon múlt.

3 megjegyzés:

  1. Mennyire profik ezek az emberek!
    Ma inkább 3D-ben rendelnék az egészek. Ők viszont 2D-ben úgy festették meg, hogy eszünkben sincs elgondolkodni rajta, hogy ez vajon makett, vagy "csak" festmény.

    Egy valamire kíváncsi lennék. Minden jel szerint egy ilyen aprólékos munka nem kevés időt vehetett igénybe (én simán fél évig is elvacakolnék vele..., ők persze sokkal gyorsabbak, de akkor is..). Mi az oka, hogy inkább festmény készült, és nem makett? Egy makettet mégiscsak rugalmasabban lehet kezelni (változtattató a nézőpont, megvilágítás, stb...).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos ők is gondolkodtak azon, hogy érdemesebb-e makettként egy ekkora monstrumot megépíteni, vagy inkább csak fessék le! Egyébként mind az első, mind a második Halálcsillag esetében eleinte kizárólag festményben gondolkodtak, s csak viszonylag későn építették meg a modellt is, mert rájöttek, hogy szükség lesz rá. (Mármint most az egészalakos HCs modellekre gondolok.)

      Ebben a konkrét esetben szerintem az lehetett, hogy tudták, hogy a dokkokat úgyis csak két-három snittben fogják mutatni, ahhoz meg elég a festmény is.

      A dokkok másik szögben ábrázolva:
      https://www.facebook.com/groups/1839917019561963/permalink/1877802839106714/

      Aztán ezt kiegészítették makettekkel is:
      https://www.facebook.com/groups/1839917019561963/permalink/1877802842440047/

      De végül modell is készült az egyik dokk bejáratáról, a robbantás végett:
      https://www.facebook.com/groups/1839917019561963/permalink/1877804202439911/

      Mind közül a legjobb részlet szerintem ez:
      https://youtu.be/Q5rlA-ivnKE

      Törlés
    2. Nagyon csodálom ezeket az embereket... Én akár festettem, akár modelleztem, 20 perc után mindig minden ment a kukába (sokszor a ruhám is :D )

      Törlés