2019. december 30., hétfő

Anakronizmus a plakáton

Múltkor már írtam egy réges-régi poszterről. Most egy kicsit kevésbé régi következik. :)
A Birodalom visszavág Tony Seiniger és David Reneric által tervezett plakátját szerintem már minden rajongó számtalanszor látta.


Vader jelmezét ifjabb Bob Peak fényképezte, és bizony ezzel a poszterrel kapcsolatban is van két aprócska érdekesség.

Rábukkantam a plakát alapjául szolgáló fotósorozat egyik tagjára. Nem pont ugyanaz a kép, de véleményem szerint kb. 2 másodperc különbséggel készülhetett, szóval akár egyként is tekinthetünk rájuk. Ez az:


A dolog érdekessége, hogy egyrészt, a plakáton valamiért tükrözték az eredeti fotót, másrészt pedig ez Vadernek nem A Birodalom visszavágban hordott sisakja. Aki ismeri az egyes filmek során alkalmazott Vader-jelmezeket, azonnal látja, hogy ez bizony Új remény sisak.


Persze, nincs semmi jelentősége, az átlag szemlélő úgysem veszi észre, mindenesetre érdekesnek találom, hogy nem az aktuálisan reklámozott film jelmezét vették elő, hanem egy régebbi változatot. :) És hogy miért kellett tükrözni a képet, az is rejtély előttem.

2 megjegyzés:

  1. Varga Csongor Az utolsó mondataidon gondolkodtam, hogy miért lehet fordított, tükrözött a sisak. A digitális fotómanipuláció 1980-ban még nem volt. Csak hagyományos fényképezési és nyomdatechnikával dolgozhattak. Amint az a képen látszik, a maszk áttetsző, látszanak mögötte a csillagok. Ma ezt megcsinálni két gombnyomás a Photoshop programmal. A két réteget egymásra pakolod, a sisakot százalékosan lehalványítod, átlátszóvá teszed, egyesíted a rétegeket és kész. Akkoriban viszont celluloid filmekkel, negatívokkal dolgoztak. A celluloid film egyik oldala fényes, a másik oldalon matt, ahol a fényérzékeny emulzió van. Az gyanítom, hogy mivel a plakát színes, ez még bonyolultabbá tette a két fotó egymásra montírozását. Többször kellett másolni, amíg a végleges negatívot megkapták. A végső, nyomdai fényérzékeny lemezre való másolásnál a negatívot a fényérzékeny oldalával lefelé kell a lemezre helyezni a levilágításnál. Ebből adódóan néhányszor megfordulhatott a jobb és a bal oldal. Valószínűleg költségtakarékosságból kihagyták a plusz egy vagy két átfordító másolást.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen a hozzászólást, ez érdekes kiegészítés volt. :)

      Törlés