2020. március 31., kedd

Van Csubakka – nincsubakka

Nyilvánvaló, hogy amikor a filmbemutatókat összerakják, akkor sok vizuális effektus még nem végleges, s a mozipremierig jócskán csiszolnak rajtuk. Én pedig imádom összevetni az előzetesekben látható képsorokat a végleges filmbéli változatokkal. Úgy három éve a Zsivány egyes kapcsán készítettem összehasonlító képpárokat, azóta viszont kijött három újabb film, úgyhogy most ezekkel is foglalkozok kicsit.


Az utolsó Jedik

Leia az előzetesben valamiféle csillagtérképet tanulmányoz, de a filmben a holokép az ellenséges flottát ábrázolja.


Az Ezeréves Sólyom megérkezik a craiti csatatér fölé, s azonnal elcsalja a TIE-vadászokat. A bemutatóban mindezt szép felhők előtt teszi, ám a végleges változatban csak a kék ég maradt (talán azért, hogy jobban látszódjék az a fekete füstfelhő).


Solo

Han első ízben veszi szemügyre az Ezeréves Sólymot. Aztán egyszer csak ott terem Csubakka is. :)


A Sólyom megérkezik a Savareenre. A bemutatóban mindezt egy karcolás nélkül teszi, míg a filmben füstcsíkot húz maga után, lóg az egyik futóműve, és hiányos a burkolata is.


Qi'ra és Han sétál Dryden jachtja felé. A filmben egy bivalyerős hordár is követi őket, Csubakka személyében.


Skywalker kora

Rey feszülten várja a szélsebesen közelgő TIE-suttogót. S közben a háttérben megnőttek a hegyek.


Rey a Halálcsillag romjait fürkészi. Az előzetesben látott verzióhoz képest a filmbéli változatban sokkal nagyobbak a tenger hullámai, s a távoli roncson is variáltak kicsit.


Rey Kylóval küzd a Halálcsillag romjain. Már az előzetes bemutatásakor feltűnt, hogy Ren lábai tükröződnek a nedves felületen, de a köpönyege nem. :) A végleges változatra ezt a hibát kijavították.


Az Ellenállás flottája megérkezik az Exegolra. A filmbéli verzióban teljesen mások a fényviszonyok.


5 megjegyzés: