2020. augusztus 21., péntek

Végre megvan Peterson!

Az eredeti Ezeréves Sólyom modellen olvashatók a készítők nevei. Erről már írtam tavaly novemberben egy bejegyzést, és szerencsére elég sok nevet sikerült megtalálnom: Dave Beasley, David Grell, Joe Johnston, Jon Erland, Mary Lind és Paul Huston.

Tudtam, hogy Lorne Peterson is ott kell legyen valahol, de nem találtam meg; ráadásul azt sem tudtam, hogy a fentieken kívül más nevek is vannak-e még a Sólymon.



Most viszont végre pontot tehettem az ügy végére, hála az ILM egyik munkatársának. :)


Az ébredő Erő blu-ray kiadásának bónusz lemezén az ILM-es David Fogler arról beszél, hogy az új filmhez az eredeti Ezeréves Sólyom modell minden kicsiny részletét reprodukálták, beleértve a legapróbb kis matricákat is (közben a kamera épp Jon Erland nevét mutatja, ami a Sólyom rámpája közelében található).



Ugyanez a David Fogler viszont a napokban azt közölte egy ismerősömmel, hogy valójában nem tudja biztosan, hogy minden név megvan-e az ébredő Sólymon, ráadásul azt is elárulta, hogy azon a bizonyos eredeti modellen a nevek kézzel írt apró firkálmányok voltak.



Ráhagytam, de úgy vélem, hogy Fogler téved, hiszen a legelső Falconon a nevek mind nyomtatott betűk; a kézzel aláírt Sólyom A Birodalom visszavághoz készült, és nagyjából csak feleakkora volt – nem is azt vették alapul Az ébredő Erőhöz. Dave tehát egyrészt összekeveri a két Sólymot, másrészt saját magával is ellentmondásba keveredik, így az ő szava számomra most nem mérvadó.

Van itt azonban egy másik ILM-es, aki sokkal jobban képben van a dolgokról. :)


Az illető neve Jay Machado.



Úgy egy hete csevegek vele. Rákérdeztem az olaszos hangzású nevére, de kiderült, hogy portugál a családnév: a papája az Azori-szigetekről származik.

Jay részt vett A mandalori készítésében, többek között az ő keze munkájának köszönhetők a birodalmi csillagrombolók a Zsivány egyesben, továbbá Az ébredő Erőhöz készített digitális Ezeréves Sólymon is dolgozott.

Kérdeztem tőle, hogy egyáltalán mi szükség volt új CG-modellt készíteni a Sólyomról, ha ezt már John Knoll megtette az eredeti trilógia felújításakor.



Knoll modellje 185 ezer poligonból állt, nekem laikusként az elég soknak tűnik. Tehát miért nem azt vették elő Az ébredő Erőhöz? Nem volt már meg a fájl? Vagy nem volt elég részletgazdag? Netán a formátuma volt olyan, amit ma már nem használnak?

Machado persze elárulta a teljesen kézenfekvő választ: a számítástechnikában minden nagyon gyorsan elavul, és mi most egy több mint 20 évvel ezelőtti fájlról beszélünk. 185 ezer poligon ma már semmi. Az ébredő Falcon hozzávetőleg 3 millió poligonból áll (a Zsivány egyes csillagromboló pedig 17 millióból)! Döbbenetes számok ezek.


S bár megtörtént az eredeti Ezeréves Sólyom modell 3D-szkennelése, az eredmény nem lett túl jó minőségű. Szóval az egészet újra kellett építeni digitálisan, a legapróbb részletekig. Jay munkája volt a sok-sok gribli reprodukálása. Ezeket annak idején Petersonék mindenféle makettkészletek alkatrészeiből rakták össze, de természetesen nem írtak feljegyzéseket arról, hogy melyik kis apró bizbasz melyik repülőgép vagy tank vagy versenyautó készletből származik – elvégre nem sejthették, hogy évtizedekkel később erre még bárkinek szüksége volna.

Jay háromszor is járt a Lucasfilm archívumában, hogy alaposan megvizsgálja az eredeti modellt, de ez nem helyettesítette a hozzávalók listáját. Így hát jobb híján kénytelen volt feltúrni az internetet, és a megszállott Falcon-építőkhöz fordult segítségért. Megdöbbenve tapasztalta, hogy léteznek olyan rajongók, akik kinyomozták a Sólyom összes alkatrészének forrását. Részletes listájuk van arról, hogy melyik kis gribli milyen modellkészletből származik. Jay már csak az irántuk érzett tisztelet miatt is arra törekedett, hogy Az ébredő Erő CG-Falconja a lehető legautentikusabb legyen, ezért igyekezett az összes aprócska részletet precízen megalkotni a számítógépén – a Star Wars rajongóktól kapott feljegyzések alapján beszerzett modellkészletek segítségével.

De elárulta azt is, hogy mégsem kizárólag az eredeti Sólyom modellt vette alapul. Az oldalán és az alján bizonyos részleteknek az életnagyságban megépített díszlettel kellett megegyezniük. Ezt régebben már magam is észrevettem, éspedig a rámpa környékén. Sem az Új remény, sem a Birodalom Falcon modellje nem vette figyelembe a rámpa kialakítását becsukott állapotban, az ébredő Falcon viszont igen.



Aztán persze Jayt is kérdeztem a nevekről. Ő ugyebár csak a gribliket készítette, tehát a matricák és nevek nem hozzá tartoztak. A textúráért Aaron Wilson felelt; ő tudná pontosan megmondani, hogy mi a helyzet a nevekkel. Machado mindazonáltal úgy véli, hogy nincs rajta az összes név az ébredő Falconon, mert emlékei szerint néhányra csak az után bukkantak rá, hogy már befejezték a filmet.

Jay egyébként is úgy gondolja, hogy a Sólyom a filmben nem lett tökéletes. Ennél jobban is el tudta volna készíteni az apró gribliket, ha több időt kap.

Időkorláttal azonban nem kell bajlódnia odahaza, a saját alkotóműhelyében. Machado annyira rajong a Sólyomért, hogy mintegy hobbiból, otthon, saját magának elkészíti az Ezeréves Sólymot számítógépen, és itt aztán tényleg minden apróságra odafigyelhet, hisz nem sürgeti senki. Többek között erről a projektjéről beszél az alábbi videóban:



A videóban van egy pillanat, ami számomra szerfelett érdekes. Jay megmutatja a saját matrica-gyűjteményét, amit rápakolt a privát Falconjára:



Ebből két fontos dolgot tudtam meg:

  • Petersonon kívül az összes nevet megtaláltam tavaly, más nem hiányzik a gyűjtésemből.
  • Jay tudja, hol találom Petersont!

(Továbbá, van ott egy Aurebesh betűkkel írt név is; ez maga Machado, aki így teszi személyesebbé a privát Falconját.)


Természetesen azonnal megkérdeztem Jaytől, hogy hol kell keresnem Peterson nevét. Készségesen válaszolt. :)



Ennyi elég is, ez alapján könnyen rábukkantam. :)

Végre megvan az utolsó hiányzó név: Lorne Peterson! Ezzel az eredeti, 1977-es filmben látott Ezeréves Sólyom modellen elrejtett összes nevet megtaláltam.



Szuper érzés, amikor bennfentesektől kapom az infókat. :D


Utóirat:

Bár Jay Machado részt vett Az ébredő Erő Ezeréves Sólymának elkészítésében, azon ő is meglepődött, amikor a filmben az alsó és felső ágyúk lövészfülkéiről kiderült, hogy képesek forogni. Ez neki sem tetszett és nekem sem. Bővebben erről én ITT írtam 2016 áprilisában, Jay pedig még bővebben ITT írt róla 2016 szeptemberében. Tetszik, hogy egymástól függetlenül mindketten ugyanazon a véleményen vagyunk. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése