2020. november 5., csütörtök

Anakin szellemruhája


2004-ben az idős Anakint kicserélték fiatalra. Arra most nem akarok mondani semmit, hogy Anakin egyáltalán miért lehetett képes visszatérni szellemként, meg azt a kérdést is mellőzöm, hogy a fiatal vagy az öreg verzió logikusabb-e.
Engem most a ruhája érdekel.

Ben abban a ruhában van, amiben eggyé vált az Erővel.
Yoda is.
Anakin viszont cseppet sem ilyen szerelésben hunyt el, sőt, nem is tudom, hogy életének melyik szakaszában volt látható ilyen ruházatban egyáltalán. Elképzelhető-e, hogy a Jedi-szellemek eldönthetik, hogy milyen ruhát viselve jelennek meg ifjú pártfogoltjuk előtt? Ha ez így van, akkor azt is megválaszthatják, hogy milyen korúként lehessen őket látni; tehát nem csupán Anakin, de akár Yoda és Ben is megjelenhetett volna Luke előtt fiatalon. Nyilván azért nem így tették, mert Luke öregként ismerte meg őket, és épp emiatt logikus, ha Anakin is szándékosan idősként jelenik meg.

Na mindegy, megígértem, hogy az idős kontra fiatal Anakin kérdéssel most nem foglalkozok, inkább rátérek a lényegre: a forgatáskor olyannyira titokban tartották Sebastian Shaw jeleneteit, hogy ennél a szellemes felvételnél nem is közösen lépett fel Alec Guinnesszel. Yodát és Bent külön vették föl. Ezt bizonyítja az alábbi, 1982. november 30-i sztoribordhoz írt szöveg is: a Bob Brown álnevű szereplő önálló felvételként olvasható.



(Anakin szellemfelvétele 1982. március 2-án zajlott. Ben és Yoda 9 nappal később, március 11-én került sorra.)

És most jön az izgalmas rész: szerintem létezett olyan elképzelés George részéről, hogy Anakin – Yodához és Benhez hasonlóan – azzal a külsővel jelenik meg a történet végén, mint amilyenben meghalt. Legalábbis szerintem azért készült Sebastian Shaw-ról ez a felvétel:


A karikás szemei és a mély sebhelyei ellenére egy jó kiállású, kiegyensúlyozott, határozottan nem elgyötört, nem megtört férfinak tűnik. Az rí le róla, hogy bár a teste kissé megviselt, a lelkében minden rendben van. Vagyis pont olyan a kisugárzása, amilyen a filmvégi szerepéhez kell.


És hát, nem mellesleg Yodát és Bent is éppen ilyen fekete háttérrel vették fel a szellem-jelenethez.


Tehát szerintem nem kizárt, hogy Lucas bátyánk fejében valami ilyesmi elképzelés is élt:


Szerintem tökjó és logikus lett volna, ha mindhárman úgy jelennek meg Luke előtt szellemként, ahogyan meghaltak – bár ebben az esetben olyan Jedi-szellemmel nem szívesen találkoznék, akit halála előtt kettévágtak, megnyúztak, felgyújtottak és még le is köptek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése