2020. november 6., péntek

Shmi váratlan vendégei

 

Anakin megragadja Padmé kezét, és lelkesen beráncigálja a szobájába, hogy elbüszkélkedjen neki a saját készítésű robotjával. Természetesen Artu is követi őket.
És közben van itt egy apróság, ami mindeddig elkerülte a figyelmemet.

Mielőtt a szobába belépő Artura vált a kép, Qui-gon elkezd valamit matatni az öve körül. Mit keresgél ott ilyen hirtelen?


Mi értelme egy ilyen mozdulatnak, ha aztán semmit sem kezd vele a film? Biztos egy olyan jelenet kezdődött volna itt, amit aztán kivágtak. A választ Terry Brooks Baljós árnyak című regénye adja meg. Idézem:

 – Gyere! – kapaszkodott bele Anakin ismét Padmé kezébe. – Megmutatom a droidomat.
Miközben beráncigálta Padmét a szobájába, már lelkesen magyarázni is kezdte a részleteket. A lány tiltakozás nélkül követte, figyelmesen hallgatva szavait. R2-D2 is velük tartott, rövid füttyökkel kommentálva a fiú magyarázatát.
Jar Jar nem moccant a helyéről, még mindig a kunyhó belsejét tanulmányozta, láthatólag arra várt, hogy valaki megmondja neki, mit csináljon. Qui-gon a fiú anyjával szemben állt a feszült csendben. A szélfútta homokszemcsék csikorgó zajt keltve csapódtak a vastag ablaküvegeknek.
 – Shmi Skywalker vagyok – nyújtotta végül az asszony a Jedi felé a kezét. – Anakin és én örömmel vendégül látjuk magukat.
Qui-gon már felmérte a helyzetet és meghatározta, mire van szükség. Benyúlt a ponchója alá, és az egyik erszényéből elővett öt kis kapszulát.
 – Tudom, hogy milyen, ha valaki váratlanul érkezik. Fogadja el ezeket. Egy étkezésre talán futja belőlük.
A nő tiltakozás nélkül elfogadta a kapszulákat.
 – Köszönöm – emelte tekintetét Qui-gon arcára, hogy aztán szinte azonnal lesüsse a szemét. – Nagyon köszönöm. Elnézést kérek az udvariatlanságomért. Azt hiszem, sohasem fogom megszokni Anakin meglepetéseit.



A fenti párbeszéd egyébként nem csupán a regényben olvasható, hanem a forgatókönyvben is:



Qui-gon félbehagyott mozdulata a filmben, továbbá az iménti forgatókönyv-részlet arra enged következtetni, hogy ezt a jelenetet le is forgatták, nem csak a regényben létezett. Egy egészen más blogbejegyzésemhez kerestem anyagot, amikor a Bad Droid Karma című rövid werkfilmecskében rábukkantam a bizonyítékra is, íme:


Ott van Qui-gon kezében egy kapszula. Érdekes adaléknak tartom, hogy a Shmi által tálalt vacsorához Qui-gon adta az alapanyagot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése