2020. november 18., szerda

Mattfestés – szakadék a lifteknél

 A Halálcsillag hemzseg a feneketlen szakadékoktól, és valamiért a korlátot mindenütt kispórolták a kivitelezők. Üdítő kivétel ez alól, amikor a rohamosztagosnak öltözött Luke és Han fogolyként kíséri Csubakkát a liftekhez. Ide jutott korlát. :)

A látvány két részből áll.

Egyrészt az Elstree Studió 2-es műtermében felállított díszletből, amiben a színészek és statiszták valamikor 1976. május 5. és 10. között sétálgattak a kamera előtt.



A másik, érdekesebb rész pedig a feneketlen mélység illúziója, ami Ralph McQuarrie és Peter Ellenshaw közös mattfestménye. Az alkotást Ralph 1977. február 7-edikén kezdte el. Az óriási üveglap bal felső szélén olvasható, hogy ez valóban a liftes jelenethez készül:


Nem semmi meló lehetett olyan precízen megtervezni a látványt, hogy tökéletesen passzoljon az élőszereplős felvételhez.


Szerintem ez a fotó lehet neki oda feltűzve:


Ralph valamiért félbehagyta az alkotást, amit aztán Peternek kellett befejeznie. Ez itt már a neki szánt sztoribord (érdekesen írták rá Csubakka nevét):


Peter 30 óra alatt lett kész a művel:


A '77-es festmény a '76-os felvétellel keverve:


Imádom ezeket a mattfestményeket. Óriási jó trükk; a néző észre sem veszi, hogy egy kétdimenziós szakadékot lát a szereplők mellett. :)

1997-ben egy észrevehetetlen (ennélfogva felesleges) módosítás történt. A kép jobb felső sarkában a világítótestek picit máshogy néznek ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése