2020. november 19., csütörtök

Mattfestés – a bespini folyosó

Luke megérkezik a Felhővárosba. Befordul az egyik sarkon, így most csak hűséges társát, Artut látjuk ezen a tágas folyosón:

A folyosó a valóságban nem is volt annyira tágas.

A bespini beltéri felvételeket 1979. április 5. és 24. között vették fel az Elstree Studió 2-es műtermében. Valamikor ekkor készült a következő kép:

(Ez egyébként szerintem pontosan ugyanaz a folyosó, ahol korábban Lando vezette végig Hant és társait. A részletek legalábbis megegyeznek: a folyosó végén balra egy lépcső, középen egy hosszúkás, függőleges dísz – egyik esetben hátulról megvilágítva, másik esetben sötéten hagyva –, a kör alakban kiszélesedő folyosó, az oldaljáratok elhelyezkedése...)


No de visszatérve az eredeti témához: a mattfestő részleg 1979 októbere és 1980 márciusa között ontotta magából a képeket, köztük Harison Ellenshaw az alábbi festményt:

El kell ismernem, bár az eredeti folyosóval sincs semmi gondom, valóban érdemes volt a mattfestménnyel kitágítani a teret.


Nagyon szuper alkotás, nekem soha meg sem fordult a fejemben, hogy nem igazi falakat látok ebben a jelenetben (egyedül a távoli égboltot tartottam festménynek). Az egyetlen aprócska hiba, hogy a padlón az eredeti díszlet világos és sötét területei továbbra is tükröződnek. :)


(És ha már szóba jött, a másik jelenetben is keletkezett hasonló hiba, de csak az 1997-es felújítás révén: a folyosó végét ekkor nyitottá tették, de a padlón még mindig az eredeti verzió tükröződik.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése