2022. március 14., hétfő

Magyar rádióst hallgattak a Star Wars szereplői?

Bár a 2004-es módosításkor igyekeztek minden szöveget átírni Aurebesh betűkre, azért még így is maradt néhány e világi felirat a régi trilógiában.


Ezek érdekes apróságok, amiket szinte észre sem lehet venni, de akad egy sokkal izgalmasabb példa is. ;)

Horváth György 1931-ben született Budapesten. Apja a Parlamentben dolgozott, s az volt azt szokta mondogatni, hogy „A jogi diploma ugyanolyan fontos, mint a tiszta köröm”.
György 26 évesen, 1957-ben Amerikába disszidált, és felvételizett a Georgetown-i Egyetemre. Itt ismerkedett meg a feleségével, született négy gyermekük, aztán 1968-ban elváltak.

Az egyik gyerkőc neve Alex.

Alex ma szabadúszó újságíró, aki a San Francisco-öböl környékén él. Egyik cikkében leírta, hogy szülei válása után az apja csak távkapcsolatot ápolt vele. Hetente telefonon beszélgettek, s amikor Alex elmesélte neki, hogy mi minden történt vele az utolsó beszélgetés óta, az apuka mindig próbálta valamilyen magyaros színben feltüntetni a történteket. Bármilyen témáról is volt szó, Alex számára úgy tűnt, hogy a magyarok találták ki elsőként, vagy alkalmazták a megfelelő módon. Apja szerint például a magyarok voltak az eredeti cowboyok, jóval azelőtt, hogy az amerikai nyugaton megjelent volna az, amit a westernfilmekből mindannyian cowboyként ismerünk. György egyszer küldött egy könyvet a fiának, amelyben képek voltak a csikósokról, akik semmiben sem hasonlítottak John Wayne-re, de Alex tehetségesebbeknek találta őket, mint bármelyik lovast, akit azelőtt látott.
Amikor az 1980-as évek közepén Alex a Sonoma megyei borvidékre költözött, apja tudatta vele, hogy a magyarok voltak azok, akik Sonoma megyében elindították a boripart. Kiderült, hogy igaza volt – 1857-ben Haraszthy Ágoston, egy magyar bevándorló alapította a Buena Vista borászatot, amely a Sonoma-völgyben található.

Na ennyit a magyar vonatkozásról, de miért érdekes számunkra ez az Alex?

Alex tinédzser volt, amikor a haverjával, Charles Whitefielddel közösen hetente egyszer műsort adott a helyi rádióban. A Radio Free Bolinas egy nem teljesen legálisan működő kis adó volt a Bolinas nevű tengerparti településen, a kaliforniai Marin megyében (a Skywalker Ranch is ebben a megyében található).
A rádiót egy Michael Rafferty nevű fickó indította el 1974-ben, és a helyiek közül többen is kaptak benne műsoridőt (pl. Alex bátyja, Hacsi is – ez vajon minek a becézése lehet?).



Alex és Charles számára jó móka volt a rádiózás, ahol két zene között élő adásban telefonbetyárkodtak. Még a Fehér Házat is felhívták, és megkérdezték a telefonközpontost, hogy beszélhetnének-e az elnökkel. Aztán gyorsan lecsapták a telefont, és hisztérikusan vihogtak. :)
Kiderült, hogy bár a rádiót úgy tervezték, hogy alig egy mérföldre sugározzon a Bolinas-fennsík területén, és nehezen fogható legyen a belvárosban, mégis sokkal távolabbi területeken is hallották az emberek. Alex – tudva a vártnál jóval nagyobb hallgatottságról – hülyeségből bemondta, hogy kéri Szövetségi Hírközlési Bizottság tisztviselőit, hogy jöjjenek, zárják be a rádiójukat.
Másnap, 1975. december 15-én délelőtt 10 óra tájban a Szövetségi Hírközlési Bizottság tisztviselői megérkeztek a bolinasi közösségi házba, elkobozták a rádióberendezéseket a második emeleti kis stúdióból, és lelakatolták az ajtókat.
Így ért véget a kalózrádió kérészélete.

Oké, de mi köze ennek a Csillagok háborújához?

Mindjárt arra is rátérek, de most következzen a Star Wars történetében az első olyan ázsiai színész, akinek szövege is volt! Az alábbi képek A Jedi visszatérből származnak, s mindkettőn egy Y-szárnyú pilóta látható.



Az egyikük Gureni Telsij, a másikuk Ekelarc Yong.
Ugyanolyan sisakjuk van, és még az arcuk is roppant hasonló – az is elképzelhető, hogy ugyanaz a színész játszotta őket. Hogy ki az a színész, arról máig nincs biztos infó. Még maga Leland Chee sem tudja 100%-osan, de a gyanú szerint az egyikük (vagy akár mindkettejük) Eiji Kusuhara.
Elképzelhetőnek tartom, hogy Kusuhara bement a forgatásra, adtak neki egy sisakot, fel kellett mondania pár szöveget, majd másnap ugyanez megismétlődött, de a kellékes egy másik sisakot adott neki. Miért törődött volna ilyen apróságokkal, hogy megegyezzen a sisak mintázata a tegnapival?
S aztán a vágó a rengeteg felvett anyagból össze-vissza tett be a filmbe mindenféle felvételeket a különböző pilótákról, köztük Kusuharáról, így lehetséges az, hogy az illető menet közben változtatja a sisakját.

Persze az sem kizárt, hogy ez valóban két külön színész volt. Én nehezen különböztetem meg az ázsiaiakat egymástól, ráadásul itt alig látszódik az arcuk a sisaktól, de a szemöldökük és a fogsoruk mintha kicsit különböző volna.

Mindegy, most térjünk rá a sisakok mintázatára! Különös tekintettel az áll-részre!
Yong sisakján olyan ábra van, ami leginkább a lázadók logójára emlékeztet engem, denevérszárnyakkal kiegészítve.


Telsij sisakjának az álla a filmben nem látható teljesen, de az alábbi forgatási képen jól kivehető rajta egy kopott embléma: a Radio Free Bolinas logója!!!



Hát ez nem semmi! :) A messzi-messzi galaxisban is hallgatták a magyar srác műsorait?

Persze, mondhatjuk, hogy ami nem látható a filmvásznon, az nem kánon. Csakhogy a csatában ott van Vörös Kettes is (vagy Szürke Egyes? – mindegy, össze-vissza váltakoznak a hívójelek az Endor felett; erről pár éve már írtam részletesen), és az ő sisakján szintén ugyanez a logó van, csak kevésbé kopott változatban. Még a Bolinas felirat is olvasható rajta!! :D



Horváth Alexet egyébként megtaláltam az interneten több helyütt is, de üzenetet küldeni nem tudok neki sehogy. Most ráírtam a lányára, Anitára; talán összeköt vele. Ha sikerül kapcsolatba lépnem Alexszel, és megtudnom tőle még egyet s mást erről az ügyről (pl. hogy kerülhetett a logó a sisakokra), akkor majd szólok. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése